Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Warsztaty w Złodziejewie - opinie.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Warsztaty w Złodziejewie - opinie.

Nie, to zupełnie co innego Sergiuszu niz cofanie sie do pierwszego poziomu w grze. I oczywiście że da się znaleźć inspiracje na takich wydarzeniach nawet wtedy gdy samemu ma sie doskonaly warsztat - w koncu te warsztaty prowadza ludzie z rownie dobrym warsztatem, ale przede wszystkim innym. Nikt tam nie uczy jak trzymać aparat ani czym rozni sie lustrzanka od kompaktu. To co wyniesiesz z takich warsztatow to indywidualna sprawa. Ale mozliwosc obcowania z tymi wszystkimi osobami, rozmawianie oraz podpatrywanie to nic innego jak szukanie nowych bodzcow w efekcie czego doskonalimy wlasna technike. Krotka rozmowa lub czasem nawet zdanie moze otworzyc umysl na zupelnie nowe mozliwosci, albo pozwoli spogladac na wszystko co do tej pory robilismy z innej perspektywy. Jestes zaawansowany wiekowo wiec powinienes wiedziec, ze czlowiek uczy sie cale życie ..

--- Kolejny post ---

Coś jest nie tak z tym wątkiem - napisałem odpowiedz, pojawila sie trzecia strona wątku ale nie da sie tam przejsc. Dodaję tego posta bo inaczej nie da sie odczytac najnowszego.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 22-10-2012 o 01:29

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

W sumie się zgadzam tylko formuła warsztatów w tym przypadku jest nieodpowiednia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A ja się zastanawiam w jakim celu Paweł jeździ na warsztaty? Pytam oglądając zdjęcia na stronie.
    Czasem, choćby po to, żeby zdać sobie sprawę, że "to wszystko wiem", tylko czas wreszcie zdjecia robić.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Ależ dziwne rzeczy opowiadacie :-). Na obu warsztatach można się wiele nauczyć i tak też się stało. Każde spotkanie z innymi fotografami, a w szczególności z takimi jakich spotkałem u Złodziejki i Alicji to inspiracja, motywacja i spora nauka.

... Jak ktoś wie „co i jak” ma doskonały własny warsztat to na warsztatach ma szukać inspiracji? ...
    Na warsztatach pojawiają się różni fotografowie. Początkujący, bardzo zaawansowani i tacy pośredni. (strasznie odkrywczy jestem :-)) Uczestnikom bardzo zależy na rozmowach o fotografii (widocznie u siebie nie mają z kim pogadać, albo nie mają czasu) i na samodzielnym fotografowaniu modelek. Dlatego 8 fotografów na 1 modelkę to niewyobrażalny tłok. Robię plenery i tam jest w opcji full-wypas 4 fotografów na modelkę, a przy plenerach "masowych" około 6 na modelkę. Odpuściłem sobie robienie tego w wersji warsztatów, bo fotografowie sa na zbyt róznym stopniu rozwoju by wykład miał sens dla kazdego z uczestników. Dla jednego będa tam oczywistości, a inny niewiele pojmie. I tak kazdego najbardziej interesuje samodzielne fotografowanie. Piszę tu o tym co ja robię, ale to ma o tyle wspólnego z tematem wątku, że oczywiście uważam to za lepsze niż formuła warsztatowa i dlatego ja robię tak. Warsztaty mają sens przy bardzo, bardzo niewielu uczestnikach. Mam tu na myśli ze 3, max 4 osoby. Sęk w tym, że byłyby one za drogie (zrzuta na zakwaterowanie, wykładowcę, modelkę, stylizację rozkłada sie tylko na 3-4 fotografów). Przy plenerach i tak się znajdą fotograficy z którymi się da wymienić poglądy, czegoś nauczyć, podpatrzeć.
    Marcelina ma o tyle dobrze, że modelki i stylistkę ma z pobliskiej Bydgoszczy, nie musi im dawać noclegów. Zresztą ma swój pensjonat, więc koszty w porównaniu do innych warsztatów ma malutkie. O jej warsztatach mógłbym napisać sporo i to od podszewki, bo znam prawie wszystkie modelki, makijażystki, 2 wykładowców i blisko 10 uczestników (sporo z nich miałem także na swoich plenerach). Rozmawiałem z nimi na temat Złodziejowa. Fakt, opinie są różne. Od zadowolonych do zawiedzionych. Ale tak jest z każdymi imprezami. Punkt widzenia zależy od .. itd.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-10-2012 o 13:07
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    mazowiecka wioska

Wydaje mi się, że od pewnego momentu fotograf staje się indywidualistą i w grę wchodzi tylko praca jeden fotograf i jedna ( przynajmniej) modelka. Jednemu będzie marzyła się scenografia a drugi będzie miał wizję szarego tła. Dlatego zawsze ktoś będzie zadowolony mniej. I problemem nie jest samo fotografowanie a to co jest po. I tego „po” brakuje.

Wyleciały też w kosmos wszystkie inicjatywy gdzie można było zweryfikować swoje umiejętności takie jak Mistrzostwa Polski w Fotografii czy targi w Międzyzdrojach.

Zapomniałem dodać, że warsztat własny szlifuje się podczas własnej systematycznej pracy a nie na warsztatach lub od warsztatów do warsztatów. Tylko nie ma jak ocenić tego szlifowania.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 22-10-2012 o 14:07

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

...
    Zapomniałem dodać, że warsztat własny szlifuje się podczas własnej systematycznej pracy a nie na warsztatach lub od warsztatów do warsztatów. Tylko nie ma jak ocenić tego szlifowania.
    Odbiegając sporo od tematu to istnieje coś takiego jak Visa Pour L'Image - absolutne Mistrzostwa Świata.
    A przy okazji się zapytam - te Mistrzostwa Polski w Fotografowaniu to z jakiej dyscypliny?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    mazowiecka wioska

Tych dyscyplin to było ze dwadzieścia. Bardzo różne kategorie.

Wydaje mi się, że od pewnego momentu fotograf staje się indywidualistą i w grę wchodzi tylko praca jeden fotograf i jedna ( przynajmniej) modelka. Jednemu będzie marzyła się scenografia a drugi będzie miał wizję szarego tła. Dlatego zawsze ktoś będzie zadowolony mniej.
    Tak.
    Ale: zauważyłem, że uczestnicy to osoby mające pieniądze (2 tys za warsztaty 7 dni czy prawie 1 tys za weekend). I są dwie możliwości, dwa rodzaje uczestników:
    1. są dobrymi fotografami, mają dobre portfolio. Mogą swobodnie pozyskac sami dobre modelki na sesje. Ale ... nie mają czasu sobie tego zrobić, a pragna też spotkania i pogaduch. Oderwać się od pracy i wyrwać z domu.
    2. są poczatkujący i chca podnieść umiejętności.
    Większość z uczestników nie jest fotografami. Fotografowie nie zarabiaja tyle by sobie pozwolic na takie warsztaty . To sa hobbyści (generalizuję). Mało kto dorabia nawet ślubami.

Nie mają potrzeb ścigania się, konkurowania na mistrzostwach. Robią dla swojej satysfakcji. Ci mało zaawansowani wręcz boją się oceny i na pewno w konkursach nie chca startować. Na pewnym plenerze wieczorem właśnie była dyskusja. Ktoś powiedział by przydało się ocenianie zdjęć. Wręcz połowa powiedziała, że nie chce !!! pokazywać swoich fotek. Argumentacja była różna (jeszcze mało potrafię, nie są obrobione, nie bo nie itd). A generalnie wieczorem woleli wypić winko, luźno pogadać. Nie było czasu, nie ma kiedy dokonać selekcji zdjęć. No to co pokazać? Przypadkowe ujęcia, bez obróbki?

Zapomniałem dodać, że warsztat własny szlifuje się podczas własnej systematycznej pracy a nie na warsztatach lub od warsztatów do warsztatów.
    Tak.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-10-2012 o 21:49
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Bielsko-Biała

Warsztaty są po to aby się szkolić, przecież człowiek całe życie się uczy. Ale są także po to aby poznać innych ludzi i poznać ich perspektywę i doświadczenie. Jak sam Paweł pisał, dla niego są ważne relacje międzyludzkie i organizując takie wydarzenia trzeba to uwzględnić.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów