Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: 400mm 5,6 czy 200mm 2,8 II + EF 2xII

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak się składa, że miałem tę sigmę (wybierany egzemplarz) jakiś czas i mam też 300/4. W czasie gdy miałem sigmę miałem też 70-200/4. Nie robiłem jakichś super dokładnych testów ale ta sigma ledwo wytrzymywała porównanie z 70-200 natomiast w przypadku wspomnianej stałki to po prostu przepaść. Kolory, kontrast, bokeh to inna bajka. Może miałeś jakieś walniętą trzysetkę ale dla mnie to różnica jest po prostu ogromna. Pomijam już zupełnie, że sigma jak to sigma ma na "stałe wbudowany" żółty filtr.
    Akurat ta trzysetka to klasa sama w sobie i porównywanie jej z tym czymś powinno grozić ekskomuniką .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

ano może i lepsza pod tymi względami, na razie nie miałem nawet czasu aż tak porównywać, jedynie sample pod względem ostrości badałem, kolory to już sobie w lightroomie poprawię więc mniejsza z nimi, a że do krajobrazów to szkło kupowałem to i bokeh mi nie potrzebny do tego mam stałki ale jeśli ktoś do innych celów chce, to się nie będę kłócił bo pewne raczej że L-ka lepsza
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a, jednak sigmę tylko do ff podpinam, więc 40d siedzi nieużywane:]
    Ostatnio edytowane przez Tim ; 08-03-2011 o 22:22 Powód: Automerged Doublepost
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Domyślnie

Kolekcjoner ( i inni którzy ową sigmę mieli), który telekonwerter 1.4 będzie najlepiej z nią współpracował? Po necie piszą że Kenko, nie wiem jak Sigmy i Canona (choć ten ostatni trochę droższy i dziwnie będzie wyglądała biała wstawka między aparatem i obiektywem;p)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie miałem tych konwerterów. Miałem soligora 1.7. Współpracowała z nim bez zarzutu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

o, dzięki, muszę w takim razie się za podobnym rozejrzeć:]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    co do oryginalnego pytania - raczej watpie w cuda po zalozeniu TC 2.0.
    Pod wzgledem AF - zgodze sie Ale jesli chodzi o ostrosc, to 200L 2.8 II jest obok takich gigantow jak 200L F2 IS, 300 2.8 IS czy 400 2.8 IS, szklem do ktorego wlasnie warto nabyc 2x II.

Posiadam obecnie 200L II i na 2.8 jest hmm. kosmos ostosc.
    Niestety doslownie 5dni przed kupnem 200mm sprzedalem swoj 2x II
    Ale patrzac na testy na digital picture
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=2&APIComp=4

To sens podpinania tc 2x II jest identyczny jak z 300 2.8 IS. 5.6 sa podobne, F8 takze. Sam przerabialem 300 z 2x i na 5.6 jak trafi to zero poroblemow z ostroscia, na F8 to zyletka. Przeklada to sie w testach wyzej.

Kurcze szkoda mi tego TC teraz

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Mialem 70-200/2.8 IS mk II ale uzywalem tylko z TC1.4 i ostrosc jest naprawde super na 200mm . TC2X nabylem juz po sprzedazy w/w szkla i nie moge sie wypowiedziec .

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów