Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: czy potrzebny 28-135?

Mieszany widok

Domyślnie czy potrzebny 28-135?

Witam
    mam aktualnie 2 obiektywy :
    1: stockowy 18-55 z stabilizacją oraz
    2: Canon Ultrasonic EF 28-135mm F 3,5 – 5,6 IS

Czy będę potrzebował ten 2 obiektyw gdy kupie obiektyw canona 70-300?

Pewnie lamerskie pytanie , ale każdy kiedyś zaczyna...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najlepiej zostawić wszystkie trzy i pół roku okaże się czy 28-135 jest potrzebny czy nie. Innej drogi raczej nie ma.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Wątpię by zakres 55-70 byłby Ci aż tak nad wyraz potrzebny.
    Przejrzyj zdjęcia, które wcześniej wykonywałeś i sprawdź czy jakieś wykonywałeś na wyżej podanych ogniskowych. Jeżeli będą przeważać, to zostawiłbym go.
    Jeżeli natomiast widzisz, że takich zdjęć jest zaledwie kilka, a nie setki czy tysiące, to sprzedajesz

Zresztą ciesz się, że nie znaleźli się tacy, co to by Ci wyrzucili, że takie pytanie zadałeś.
    Ja bym sprzedał i kit i 28-105 dołożył i poszukał tamrona 17-50/2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Wątpię by zakres 55-70 byłby Ci aż tak nad wyraz potrzebny.
    Przejrzyj zdjęcia, które wcześniej wykonywałeś i sprawdź czy jakieś wykonywałeś na wyżej podanych ogniskowych. Jeżeli będą przeważać, to zostawiłbym go.
    Jeżeli natomiast widzisz, że takich zdjęć jest zaledwie kilka, a nie setki czy tysiące, to sprzedajesz
    Poniekąd racja, ale nie do końca :-). A co jeśli będą realcje z wycieczek gdzie robił połowę fotek na krótszym końcu i połowę na dłuższym, jednocześnie nie używając 55-70? Ale za to nie musiał przekładać co chwilę obiektywów :-)))
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Poniekąd racja, ale nie do końca :-). A co jeśli będą realcje z wycieczek gdzie robił połowę fotek na krótszym końcu i połowę na dłuższym, jednocześnie nie używając 55-70? Ale za to nie musiał przekładać co chwilę obiektywów :-)))
    No i? Ciągniecie dalej bezsensownie ten temat. Zapewne chodziło o to by mieć coś dłuższego. Nie każdemu taki zakres odpowiada - Lepiej mieć coś dłuższego. W moim przypadku max 150mm i kropka. Nie lubię targać stuffu.

Domyślnie

Wielkie dzieki N00bek . Nie wpadłem na to zeby przejrzeć w opcjach wszystkie swoje dotychczasowe zdjecia i zobaczyć ogniskowe i faktycznie bardzo mało robie na 55-70..

Czyli sprawa jasna mozna sprzedać .

Dzieki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie rozpędzaj się tak, ogniskowa to nie wszystko, jest jeszcze jakość optyczna i stabilizacja oraz fakt, że 28-135 obskoczysz wszystko od pomieszczeń po ciasne portrety w plenerze a z 70-300 w pomieszczeniu nie poszalejesz, przy da się jedynie na zewnątrz i to też w określonych przypadkach. Ja bym zostawił 28-135 a sprzedał 18-55.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

od 28 u cioci na imieninach w ciasnym M-3 też nie zaszalejesz kita trzymaj, on się może przydać...nawet nie wiesz do czego
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nie rozpędzaj się tak, ogniskowa to nie wszystko, jest jeszcze jakość optyczna i stabilizacja oraz fakt, że 28-135 obskoczysz wszystko od pomieszczeń po ciasne portrety w plenerze
    Z tym obskoczeniem pomieszczeń to chyba przesada, ale generalnie to może chyba Ci czasem brakować uniwersalności tego szkiełka. Czy dla tego "czasem" warto mieć zamrożone mieć parę stówek ,czy dołożyć to do innego/lepszego szkła, to już twój wybór. Jak dla mnie przy ograniczonym budżecie trzeba mieć mało, ale uniwersalnych i jak najlepszych optycznie szkieł.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Domyślnie

Wiec mówie co nastąpiło . I myśle że dobrze wybrałem.

sprzedałem 28-135
    sprzedaje kita 18-55

kupiłem 70-300 canona
    kupuje 17-50 tamrona

wydaje mi sie że dobrze zrobiłem . Jeżeli coś odwaliłem to prosze możecie mnie skarcić .

dziekuję wszystkim za pomoc

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów