Witam
mam aktualnie 2 obiektywy :
1: stockowy 18-55 z stabilizacją oraz
2: Canon Ultrasonic EF 28-135mm F 3,5 – 5,6 IS
Czy będę potrzebował ten 2 obiektyw gdy kupie obiektyw canona 70-300?
Pewnie lamerskie pytanie , ale każdy kiedyś zaczyna...
Witam
mam aktualnie 2 obiektywy :
1: stockowy 18-55 z stabilizacją oraz
2: Canon Ultrasonic EF 28-135mm F 3,5 – 5,6 IS
Czy będę potrzebował ten 2 obiektyw gdy kupie obiektyw canona 70-300?
Pewnie lamerskie pytanie , ale każdy kiedyś zaczyna...
Najlepiej zostawić wszystkie trzy i pół roku okaże się czy 28-135 jest potrzebny czy nie. Innej drogi raczej nie ma.
Wątpię by zakres 55-70 byłby Ci aż tak nad wyraz potrzebny.
Przejrzyj zdjęcia, które wcześniej wykonywałeś i sprawdź czy jakieś wykonywałeś na wyżej podanych ogniskowych. Jeżeli będą przeważać, to zostawiłbym go.
Jeżeli natomiast widzisz, że takich zdjęć jest zaledwie kilka, a nie setki czy tysiące, to sprzedajesz
Zresztą ciesz się, że nie znaleźli się tacy, co to by Ci wyrzucili, że takie pytanie zadałeś.
Ja bym sprzedał i kit i 28-105 dołożył i poszukał tamrona 17-50/2.8
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
Wielkie dzieki N00bek . Nie wpadłem na to zeby przejrzeć w opcjach wszystkie swoje dotychczasowe zdjecia i zobaczyć ogniskowe i faktycznie bardzo mało robie na 55-70..
Czyli sprawa jasna mozna sprzedać .
Dzieki
Nie rozpędzaj się tak, ogniskowa to nie wszystko, jest jeszcze jakość optyczna i stabilizacja oraz fakt, że 28-135 obskoczysz wszystko od pomieszczeń po ciasne portrety w plenerze a z 70-300 w pomieszczeniu nie poszalejesz, przy da się jedynie na zewnątrz i to też w określonych przypadkach. Ja bym zostawił 28-135 a sprzedał 18-55.
od 28 u cioci na imieninach w ciasnym M-3 też nie zaszalejeszkita trzymaj, on się może przydać...nawet nie wiesz do czego
![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Z tym obskoczeniem pomieszczeń to chyba przesada, ale generalnie to może chyba Ci czasem brakować uniwersalności tego szkiełka. Czy dla tego "czasem" warto mieć zamrożone mieć parę stówek ,czy dołożyć to do innego/lepszego szkła, to już twój wybór. Jak dla mnie przy ograniczonym budżecie trzeba mieć mało, ale uniwersalnych i jak najlepszych optycznie szkieł.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Wiec mówie co nastąpiło . I myśle że dobrze wybrałem.
sprzedałem 28-135
sprzedaje kita 18-55
kupiłem 70-300 canona
kupuje 17-50 tamrona
wydaje mi sie że dobrze zrobiłem . Jeżeli coś odwaliłem to prosze możecie mnie skarcić.
dziekuję wszystkim za pomoc