85l![]()
85L
135L
Gratuluję wyboru.
Wracając jeszcze do pytania - ArturBonoVox nie pracowałem na 85L, nie stać mnie na takie cuda...
/ Canon /
Dopiszę się do wątku mam to, co w stopce i również waham, czy sprzedać 135L+85/1.8 i kupić 85/1.2 II. 85 jak dotąd używam powiedzmy do 70-100 zdjęć podczas całego ślubu natomiast 135 tylko i wyłącznie do ślubnych w plenerze, i do zdjęć mojego synka na spacerze (wychodzą przecudne). Dodam, że 135 jest moim zdaniem najostrzejszym i najlepszym moim obiektywem, ale z uwagi na ogniskową bardzo mało używanym.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
mam oba szkła i w zasadzie nie bardzo sobie wyobrażam sytuację żeby jedno zastąpić drugim - z racji szybkości i różnicy ogniskowych to całkiem różnie zastosowania. Do tego 85/1.8 w porównaniu z 85/1.2 przegrywa pod każdym względem (no AF ma szybszy ale mniej pewny więc tu remis).. - niemniej jednak jakbym miał wybrać z pośród tych szkieł to kupiłbym 85/1.2 i potem dozbierałbym do 135ki..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
dozbierać to można do 50/1.4, a tu potrzeba trochę kasy
nie ma co się jarać może za rok![]()
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Ja również miałem oba, zostałem z 85LII. I teraz mam dwa w jednym, bo 85 mm na FF i świetne 135 na cropie. Już to raz pisałem - obrazek jaki daje otwarte 85L na cropie jest taki sam jak 135L na pełnej klatce. Z przewagą światła dla cropa...
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
pamietajcie o nowej sigmie 85. dla niezdecydowanych , cena tego szkiełka może być potęznym argumentem. bedzie można zjeść ciastko i mieć ciastko
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jakbym aby kupić 85L musiał sprzedawać135 to zdecydowanie wybrałbym sigme 85 i ....zostawił sobie 135L
Ostatnio edytowane przez Canion ; 29-11-2010 o 08:56 Powód: Automerged Doublepost