85L
135L
siudym z calym szacunkiem ale nie do ciebie nalezy ocena czy moge wymienic wlasne obiektywy na inne.
nie wiem tez jakimi magicznymi obliczeniami sie kierujesz oceniajac procentowo wykorzystanie obiektywow w praktyce.
musisz miec takze jakies tajemne wejscie do moich wszytskich zdjec by moc mnie ocenic w jakikolwiek sposob a nie tylko na podstawie paru zdjec z poczatkow.
Ale w sumie masz racje-mam finanse, sama na wlasny sprzet zapracowalam i szkoda mi w jakis sposob zlosliwych i zawistnych ludzi, jak ty.
Złośliwi ludzie nie są szkodliwi - szkodliwi są tacy, co nie wiedzą czego chcą i zamiast siedzieć cicho piszą o tym na forum.
Jeśli nie wiesz, czy potrebujesz 85mm, czy 135mm, to już niestety nikt z nas Tobie nie pomoże - sama musisz ustalić, jakiej ogniskowej potrzebujesz.
Grupa Fotograficzna Kolumba 5
http://kolumba5.tv
Ja powiem tyle. Mam 85 1.8 i robi swietne foty. Wersje 1.2 mialem podpieta i rzeczywiscie Go na 1.2 powala ale dla mnie nie jest warta swojej ceny. Definitywnie jesli mial bym sie przesiasc to sigma 85 1.4.
Co do 135L to jej magia to chyba wlasnie ogniskowa + jakosc obrazu na f2. Do tego jest magiczna przy bardzo ciasnych portretach dzieki perspektywie. Np przy odleglosci 1.5 metra i f2 glebia wynosi 1,1cm a podejsc mozna do 0,9m gdzie GO spada do 0,4cm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomnialem dodac ze jesli by mi sie przelewalo to 85 1.2 definitywnie pojawila by sie w mojej torbie.
Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 30-11-2010 o 14:37 Powód: Automerged Doublepost
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Ostatnio edytowane przez Loome ; 30-11-2010 o 15:55 Powód: Automerged Doublepost
też mam podobny dylemat ale ze względów finansowych wybiorę 135 + 85 Sigmę albo nawet USM.
ale to dopiero za ok 3 miesiące niestety... -.-'
Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.
A co powiecie o niskobudżetowej alternatywie pomiędzy 85 1.8, a 135L w postaci 100 2?
Na to powinien odpowiedzieć siudym ale bardzoś mnie wnerwiłaswoją odpowiedzią więc trochę się dołączę i:
To się zgadza ale w takim razie po co zadajesz takie pytanie na forum i zapewne oczekujesz sensownych odpowiedzi bo nie są to zapewne pytania retoryczne.
Siudym udzielił Ci moim zdaniem najlepszej odpowiedzi ze wszystkich.
Po pierwsze:
Nikt nie ma tajemnych wejść tylko z założenia na forum zamieszcza się najlepsze swoje zdjęcia.
Po drugie:
Nikt nie ocenił Ciebie i tego jaką jesteś osobą tylko Twoje zdjęcia.
Po trzecie:
Twój wątek galeriowy jest bardzo świeży więc znowu założenie jest, że są to zdjęcia jakie obecnie pokazująca robi.
Przy tych trzech wnioskach i oglądzie zdjęć siudym napisał Ci prawdę, że nie wykorzystasz tej 85-tki i zapewne to Cię najbardziej ubodło, co trochę dziwi bo nie twierdził On, że zdjęcia są złe tylko, że nie wykorzystujesz tego co masz.
To przecież Ci wyraźnie o tym napisał, że człowiek to taka szczwana bestyia, że chce mieć zawsze to co najlepszei jak są finase to sobie sprawia te "dabeściaki".
Ech zamiast to pisać i obrażać innych, trzeba wyciągać wnioski z tego co ludzie piszą do dalszej pracy nad zdjęciami.![]()
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229