Zobacz wyniki ankiety: 85L czy 135L?

Głosujących
109. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: 85L czy 135L?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Z czasem większość fotografujących schodzi z ogniskowymi w dół, ponieważ szersze kąty widzenia są ciekawsze. Mnie po zachwycie jakością 135L przyszło 85L, potem 50/1.4 a teraz jestem fanem 24L :-)
    To mi brakuje 35L Obecna S20/1.8 za mocno przerysowywuje.

Dopiero zaczyna Awatar Honorata

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    hmm tak zerkam na temat, z ciekawosci wchodze i czytam. Widze autorka tematu wymienia dwa rewelacyjne szkla, na inne (co jak co lepsze, fakt) i mysl mi sie rodzi, ze zapewne one autorke ograniczaja strasznie, ze konieczna wymiana. Wiec z ciekawosci wynajduje galerie autora:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=70130

hmm. Nie wiem za bardzo jaki sens wymieniac dwa swietne szkla, ktore od razu widac po zdjeciach wykorzystuje sie moze w 20%, a do tego swietne body (5D2) to zestaw z 50/1,4 czy 85/1.8 to 10% wykorzystania.

Ale jak to w zyciu bywa - sa finanse, wiec dązy sie sie do najlepszego sprzetu
    siudym z calym szacunkiem ale nie do ciebie nalezy ocena czy moge wymienic wlasne obiektywy na inne.
    nie wiem tez jakimi magicznymi obliczeniami sie kierujesz oceniajac procentowo wykorzystanie obiektywow w praktyce.
    musisz miec takze jakies tajemne wejscie do moich wszytskich zdjec by moc mnie ocenic w jakikolwiek sposob a nie tylko na podstawie paru zdjec z poczatkow.
    Ale w sumie masz racje-mam finanse, sama na wlasny sprzet zapracowalam i szkoda mi w jakis sposob zlosliwych i zawistnych ludzi, jak ty.

Domyślnie

Złośliwi ludzie nie są szkodliwi - szkodliwi są tacy, co nie wiedzą czego chcą i zamiast siedzieć cicho piszą o tym na forum.

Jeśli nie wiesz, czy potrebujesz 85mm, czy 135mm, to już niestety nikt z nas Tobie nie pomoże - sama musisz ustalić, jakiej ogniskowej potrzebujesz.
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Honorata Zobacz posta
    szkoda mi w jakis sposob zlosliwych i zawistnych ludzi, jak ty.
    Spodziewalem sie takiej odpowiedzi. :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ja takze Ciebie cieplo pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-11-2010 o 14:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ja powiem tyle. Mam 85 1.8 i robi swietne foty. Wersje 1.2 mialem podpieta i rzeczywiscie Go na 1.2 powala ale dla mnie nie jest warta swojej ceny. Definitywnie jesli mial bym sie przesiasc to sigma 85 1.4.
    Co do 135L to jej magia to chyba wlasnie ogniskowa + jakosc obrazu na f2. Do tego jest magiczna przy bardzo ciasnych portretach dzieki perspektywie. Np przy odleglosci 1.5 metra i f2 glebia wynosi 1,1cm a podejsc mozna do 0,9m gdzie GO spada do 0,4cm.
    Zapomnialem dodac ze jesli by mi sie przelewalo to 85 1.2 definitywnie pojawila by sie w mojej torbie.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 30-11-2010 o 14:37 Powód: Automerged Doublepost

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Złośliwi ludzie nie są szkodliwi - szkodliwi są tacy, co nie wiedzą czego chcą i zamiast siedzieć cicho piszą o tym na forum.
    srednio szkodliwe to jest wg mnie..
    majac 5d tez zostawiłbym sobie 135l, 85 pozbylbym sie - pomimo ze jest niesamowita, ale skoro trzeba dokonac wyboru..
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 30-11-2010 o 15:55 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Tymekmac
    Miasto
    Toruń/Wawa/Pzn

Domyślnie

też mam podobny dylemat ale ze względów finansowych wybiorę 135 + 85 Sigmę albo nawet USM.
    ale to dopiero za ok 3 miesiące niestety... -.-'
    Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.

Dopiero zaczyna Awatar qbanez
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

A co powiecie o niskobudżetowej alternatywie pomiędzy 85 1.8, a 135L w postaci 100 2?

Coś już napisał

Domyślnie

Na to powinien odpowiedzieć siudym ale bardzoś mnie wnerwiła swoją odpowiedzią więc trochę się dołączę i:
    siudym z calym szacunkiem ale nie do ciebie nalezy ocena czy moge wymienic wlasne obiektywy na inne.
    To się zgadza ale w takim razie po co zadajesz takie pytanie na forum i zapewne oczekujesz sensownych odpowiedzi bo nie są to zapewne pytania retoryczne.
    Siudym udzielił Ci moim zdaniem najlepszej odpowiedzi ze wszystkich.
    nie wiem tez jakimi magicznymi obliczeniami sie kierujesz oceniajac procentowo wykorzystanie obiektywow w praktyce.
    musisz miec takze jakies tajemne wejscie do moich wszytskich zdjec by moc mnie ocenic w jakikolwiek sposob a nie tylko na podstawie paru zdjec z poczatkow.
    Po pierwsze:
    Nikt nie ma tajemnych wejść tylko z założenia na forum zamieszcza się najlepsze swoje zdjęcia.
    Po drugie:
    Nikt nie ocenił Ciebie i tego jaką jesteś osobą tylko Twoje zdjęcia.
    Po trzecie:
    Twój wątek galeriowy jest bardzo świeży więc znowu założenie jest, że są to zdjęcia jakie obecnie pokazująca robi.

Przy tych trzech wnioskach i oglądzie zdjęć siudym napisał Ci prawdę, że nie wykorzystasz tej 85-tki i zapewne to Cię najbardziej ubodło, co trochę dziwi bo nie twierdził On, że zdjęcia są złe tylko, że nie wykorzystujesz tego co masz.
    Ale w sumie masz racje-mam finanse, sama na wlasny sprzet zapracowalam
    To przecież Ci wyraźnie o tym napisał, że człowiek to taka szczwana bestyia, że chce mieć zawsze to co najlepsze i jak są finase to sobie sprawia te "dabeściaki".
    i szkoda mi w jakis sposob zlosliwych i zawistnych ludzi, jak ty.

Ech zamiast to pisać i obrażać innych, trzeba wyciągać wnioski z tego co ludzie piszą do dalszej pracy nad zdjęciami.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów