ff C 35 1.4
ff budżetowo C 28 1.8
crop sigma 30 1.4
ff C 35 1.4
ff budżetowo C 28 1.8
crop sigma 30 1.4
mam c35/2.0 i sobie chwalę, odradzam natomiast sigmę28/1.8 - co do s30/1.4 to mam mieszane uczucia.
pozdrawiam.
niestety Mariusz - nikon wypuścił pod APS-C 35/1.8, za niewygórowaną cenę, a canon widocznie nie ma takiej potrzeby - przecież jest 35/1.4L![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Nie chodzi o Nikona. W każdym porządnym systemie, pretendującym do miana kompletnego, niezbędnym obiektywem jest porządna standardowa (efektywne 50mm) stałka. Przy jej braku, wszelkie inne potencjalne przewagi canonowskiego cropa względem konkurencji się znoszą. Ale są fani...
Entuzjastyczny Neofita
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_no...28+1.8&x=0&y=0
Canona 28 1.8 można mieć za niecałe 1500 zł z zagramanicy.
Nie mam doświadczeń z Sigmą (jedynie z relacji kumpla) , ani z 35L, więc moja wypowiedź niewiele wniesie do dyskusji, ale ze swojego 28 1.8 jestem bardzo zadowolony i na razie nie widzę potrzeby wymiany do na 35L, szczególnie że cena jest 4x wyższa.
AF w 28ce jest rewelacyjny, ale nie mam pojęcia jak praca pod światło ... jakoś nie miałem okazji przetestować
Pamiętajcie, że wszystko zależy od egzemplarza. Nawet Lki potrafią się sporo różnić.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
MariuszJ nie wiem czy Ci ten obiektyw podpadł. Mam, używam na 50d , nie mogę złego słowa powiedzieć. Odnośnie ostrości ...... żyleta i tyle. Jedynie może faktycznie cena za nowy jest wygórowana . Ja kupiłem używkę i na pewno zagości u mnie na stałe, chyba że,.............. jakimś cudem zakupię 35L.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście chodzi o 28/1,8
Ostatnio edytowane przez Gimli ; 27-11-2010 o 12:28 Powód: Automerged Doublepost
Pozdrawiam....Gimli
http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
http://maciejko.net/cbsearch/
Sorry, zapomniałem dopisać. Cena około 2k PLN max. Chociaż minimalne przekroczenie wchodzi w grę. Potrzebuję tego do Cropa, ale wiadomo, że szkła pod FF tez będą pasowały![]()
wydaje mi sie ze jak kupisz Sigme 30/1.4 nie bd żałował chyba ze trafisz na kiepską sztuke więc najlepiej podjedź do sklepu z puszką i poproś o przetestowanie kilku sztuk tej sigmy i napewno coś ostrego znajdziesz, a po teście bd wiedzial ile jest taka sigma warta i czy Ci pasuje
A ja dalej będę mówił (pisał) swoje i polecam obiektywy systemowe...
C 35 2.0 - jestem strasznie zaskoczony tym szkłem, świetne, nie sądziłem że będzie aż tak udane... Cena/Jakość - super.
C 28 1.8 - miałem tylko raz podpięte do body, więc za dużo nie napiszę, jakbym miał fundusze bym kupił, ale aktualnie inne priorytety, w cenie do 2000zł się spokojnie zmieścisz...
Zauważ że oba szkła spokojnie podepniesz pod FF w razie zmiany systemu. Sigma 30 1.4 niestety nie zostanie podpięta do FF, aczkolwiek jest to udana konstrukcja.
Jednak z Sigmy i innych firm niesystemowych kupiłbym tylko 50 1.4. Bardzo podoba mi się jaki robi obrazek, ale rozmawiamy tutaj o ~30mm, więc nie będę się rozpisywał...
/ Canon /
no tak tak 35/2 jest to fajne szkło ale kolega szuka jasnej stałki więc kwestia jest tego Typu czy 2,0 mu wystarczy bo jeśli nie to niema sie co nawet nad nia zastanawiać...
To prawda, najjaśniej wychodzi Sigma 30 1.4, ale czy nie trzeba jej będzie aż tak bardzo przymknąć?
/ Canon /