Cytat Zamieszczone przez Iroslav Zobacz posta
No wlasnie , cos chyba w tym jest i o tym nie wiedzialem , poniewaz podam przyklad , aby lepiej zobrazowac problem .
Siedze na krzesle , aparat mam wlaczony stabilizacja wl. na mode 1 , tryb AV - ISO 320 , ogn 200mm , F/2.8 . Aparat mam na kolanach , przylatuje siksa , podnosze aparat , naciskam od razu przycisk AF-ON i naciskam spust . Cala ta czynnosc trwala od momentu podniesienia aparatu do nacisniecia spustu okolo 0,5s - 1,5s . Robie od razu seria 15 zdjec . Aparat dobral automatycznie migawke powiedzmy 1/640s . Wszystkie zdjecia sa rozmyte i nieostre .
Jeżeli podnosisz aparat z AF-ON, minimalizujesz efekt, o którym pisałem.
Myślę, że to nie poruszenie zdjęć. Za bardzo ufasz AF w swoim aparacie. AF Canona (nie 1d - nie mam wiedzy) ma priotytet szybkości, a z mojego doświadczenia osiąga ją kosztem precyzji.

Niestety, dużą część błędów ostrzenia prokurują sami użytkownicy, zakładając że aparat telepatycznie dowie się, na czym chcą ostrzyć. Często przyczyna błędów jest prozaicznym wyobrażeniem sobie że rozmiar sensora modułu AF pokrywa się wzorkiem na matówce.