witam,

skoro rozmawiamy tu o sofcie foto na różne systemy typu windows, mac, linux czy unix, to może też i androida Vitez stąd nie wywali... ;-)

zaopatrzyłem się ostatnio w zabawkę (i jeszcze mi się nie popsuła) z tym zabawkowym (?) systemem google/android i wrzuciłem na nią spory zestaw swoich fotek - z poprzedniego telefonu.

i tu zonk

nie ma przeglądarki!

tzn. jest jakaś taka defaultowa typu 'galeria' przeglądająca wszystko jak popadnie i w dość losowej kolejności
(chyba nigdy nie zrozumiem idei 'tagowania' fotek szczególnie, jeżeli mój poprzedni SE przy próbie dodania tagu do JPG wyświetlał tylko 'can't add tag to this image type')

pobieranie z android/market może przyprawić o ból głowy - to jest jak szukanie igły w stogu siana.

dlatego pytam: co polecacie? czego używacie?

system: Android 2.1

powinna to być prosta przeglądarka zdjęć w katalogach w trybie full-screen, bez ikon, napisów, reklam (!), z zoomem, prostą nawigacją, dobrą jakością itp. itd., jakiś slideshow byłby też bardzo miły.

na razie trafiłem na to: ViewPic 1.6 (Khad Mobile App) (free)

bardzo prościutkie, ale całkiem dobre - zdjęcia pokazuje dobrze, potrafi zablokować wygaszanie ekranu i podświetlenia (robimy z phona cyfrową ramkę), nie ma reklam (!), jedynie nie przegląda katalogów (jest tylko nakładką na dowolnego innego explorera) i nie ma slideshow.

przetestowałem też Corax Picture Viewer, ale nie przypadł mi do gustu.

pod windows używam ACDSee Pro - namiastki tego pod androida szukam