Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Właśnie zakupiłem polecaną przez was książkę Michaela Freemana "Okiem Fotografa" i rzeczywiście jest świetnie napisana chociaż dość trudna.A nawiązując do tego autora to czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?

Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?
    30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TylerDurden Zobacz posta
    czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?

Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?
    Ad.1.Obie moim zdaniem są dobre, ale ja nie kupowałem w ciemno tylko oglądałem przed zakupem i tak radzę.
    Ad.2.Oglądałem obie. Kupiłem Freemana-jest bardzo dobra, uważam że lepsza od Dederki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Znalazłem jeszcze jedną pozycję na temat oświetlenia,która to jest bardzo zachwalana na forach internetowych,mianowicie "Światło w Fotografii - Magia i Nauka" Stevena Bivera i Paula Fuqua.Ktoś czytał i może podzielić się wrażeniami?

A jak wygląda sprawa na naszym rynku jeśli chodzi o fotografię dokumentalną i reportażową? Czytałem już "Fotoamator Reporter" Barchacza i "Zawód Fotoreporterzy" Kosidowskiego,ale są to jednak już dość wiekowe pozycje. Może pokazały się w ostatnich latach jakieś ciekawe książki (niekoniecznie poradniki) na temat pracy fotoreporterów?
    Dzięki.
    30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Znalazłem jeszcze jedną pozycję na temat oświetlenia,która to jest bardzo zachwalana na forach internetowych,mianowicie "Światło w Fotografii - Magia i Nauka" Stevena Bivera i Paula Fuqua.Ktoś czytał i może podzielić się wrażeniami?
    sporo teorii odnośnie światła i jago rozkładu na poszczególnych powierzchniach (szkło, metal itp.) - ale takiej podpartej przykładami konkretnymi które baz problemu można sobie przećwiczyć - generalnie trochę mało zdjęć "z życia" ale ogólnie jako taka mocna teoretyczna podstawa jest ok.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Dzięki.
    Mam tą książkę i jestem właśnie w trakcie jej czytania.
    Książka świetnie nadała by się jako podręcznik do mojej byłem szkoły.

Jest bardzo "techniczna", co nie każdemu może pasować.
    Natomiast ładnie opisuje każdy rodzaj oświetlenia, odbić światła itp.
    Wszystko poparte jest przykładami nie tylko zdjęciem gotowego przedmiotu, ale także sposobu oświetlenia (schematy).

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Czytal ktos z Was te ksiazki>? Jakies opinie?

1. LAMPY BŁYSKOWE W PRAKTYCE Kirk Tuck
    2. FOTOGRAFIA ŚLUBNA W PRAKTYCE Bill Hurter
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów