Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
dzieki Slider![]()
Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.
Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.
Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.
Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.
Czekam na rady.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
O ile Polecam "ekspozycję bez tajemnic" i "czas naświetlania bez tajemnic" pattersona to pozostałe dwie są jak na tego autora słabe..
jak chcesz to poszukaj jakiejś w księgarni internetowej książek amerykańskich w tej kwestii (polecam wydawnictwo "rotovision")", np. portrait proffesional (portret - nie tylko twarz ale cała sylwetka), lighting the nude (akt), still effects... (fot. produktów) i jeszcze paru innych - po autorach tych co wymieniłem poszukaj..
nie zrażaj się tym że są po angielsku - to "przepisy" - zdjęcie z sesji, schematy ustawienia świateł, moc lamp itp. - kawa na ławę - prawie jak w komiksie.. była kiedyś jeszcze seria doskonałych książek będących tłumaczeniem tych angielskich ale niestety teraz ciężko dostępne..
Edit: swoje kupowałem tu: http://humalibra.pl/ - polecam - bezproblemowo wszystko
Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-09-2009 o 14:14
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.
Dzieki za info juz sprawdzam.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.
Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.
Marcin Kasiński
http://itzone.pl
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
jaka jest najlepsza ksiązka o obróbce zdjęć w photoshopie? Słyszałem, ze Scott Kelby jest świetnym autorem w tej dziedzinie, ale znalazłem kilka jego ksiązek o obróbce i nie wiem, która jest najlepsza.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
kupilem od jednego uzytkownika z forum dwie ksiazki po angielsku - sa w formacie A4, bogato ilustrowane. jedna o oswietleniu, druga o kompozycji, w zasadzie wszystko w kontekscie portretow. Sa na prawde fajne. Jak sie odezwiesz na priv to moge Ci tytuly podac. jestem w trakcie czytania, jak przeczytam beda pewnie do popchniecia dalej![]()
Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny: widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.
![]()