Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !
Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Książka niezła, lecz nie rewelacyjna.
Część dot. obróki cyfrowej dla mnie nieprzydatna - innym może się podobać.
Dla mnie ciekawa była część dot. fotografii sportowej. Dobrze napisana, lecz od razu zaznaczam - receptury autora trzeba zmodyfikować do swojej wizji fotografii. Gdybym chciał fotografować badmintona tak jak zaleca Simon to nie byłbym zadowolony.
Fajne i zdrowo rozsądkowe są zalecenia dla różnych grup fotografów w zależności od ich "przebiegu". Ciekawe i pomocne wzmianki o planowaniu zdjęć. Plan zdjęć to w każdym razie to co uznaję za podstawę przy fotografowaniu imprezy sportowej
Zasadnicze pytanie - czy bym ją kupił? Chyba nie, bo użytecznej z niej wiedzy jest mało. Ja otrzymałem tę książkę w prezencie![]()
moze to glupie pytanie, ale mozna gdzes kupic jeszcze "Książka o fotografowaniu", Mroczek Andrzej A.? znalazlem na allegro ale za 250 zl ;]
„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
http://groups.google.pl/group/pl.rec...f9556b3dbcca9/
Traktuje o ekspozycji. Mam wersję angielską, przejrzałem pobieżnie na razie. Książka jest dosyć stara pozycją, autor opiera swój wywód na doświadczeniach z fotografowaniem na filmach. O samym cyfrowym fotografowaniu jest mowa tylko na kilku stronach ostatniego rozdziału.
Ale podstawy, o których mowa, dotyczą tak samo fotografii 'analogowej', jak i cyfrowej.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Pisze dokładnie o tym co w tytule.. jak jesteś całkiem początkujący to trochę za wcześnie.. ale jak już coś wiesz na ten temat to bardzo konkretna pozycja - ale dla ludzi którzy wiedzą jak z tego co tam jest wyłożone skorzystać..
To czy traktuje o fotografii analogowej czy cyfrowej nie ma w tym wypadku znaczenia bo światło i jego pomiary mają te same zasady dla matrycy co dla filmu - w końcu jest dużo rodzajów filmów - ze slajdem najbardziej czułym na błędy włącznie (o wiele bardziej na przepalenia niż matryca).. Bardziej kwestia poznania zasad i różnych technik ustalania ekspozycji w różnych warunkach.. do tego książka bardzo się nadaje..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|