Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalR Zobacz posta
    Dołączam się do pytania. Czytał ktoś tę książkę? Opis wygląda zachęcająco ale nie chciałbym kupować w ciemno.
    Czytać , to nie czytałem, poogladałem ją w ksiegarni. Pierwsze wrazenie - okładka ładna, zagladam z tyłu, cena mniej przyjemna. W środku używane pogladowe fotki dość słabo wydrukowane i trochę za małe. Materiał typowy jak w wielu innych tj. opis sprzętu oświetleniowego oraz opisy jak rozkłada się światło i cienie przy różnych ustawieniach lamp oraz przy róznych kątach padania promieni słonecznych - niestety przykładowe fotki przdstawiają jakieś krzewy oraz główki gipsowe, trochę tam było i z ludźmi (nie byłem w stanie dokładnie przekartkować). Jakoś nie zrobiła na mnie wrażenia, nie zakupiłem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !
    Książka niezła, lecz nie rewelacyjna.
    Część dot. obróki cyfrowej dla mnie nieprzydatna - innym może się podobać.
    Dla mnie ciekawa była część dot. fotografii sportowej. Dobrze napisana, lecz od razu zaznaczam - receptury autora trzeba zmodyfikować do swojej wizji fotografii. Gdybym chciał fotografować badmintona tak jak zaleca Simon to nie byłbym zadowolony.
    Fajne i zdrowo rozsądkowe są zalecenia dla różnych grup fotografów w zależności od ich "przebiegu". Ciekawe i pomocne wzmianki o planowaniu zdjęć. Plan zdjęć to w każdym razie to co uznaję za podstawę przy fotografowaniu imprezy sportowej

Zasadnicze pytanie - czy bym ją kupił? Chyba nie, bo użytecznej z niej wiedzy jest mało. Ja otrzymałem tę książkę w prezencie
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 15-07-2008 o 11:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie „Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson

„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ?
    http://groups.google.pl/group/pl.rec...f9556b3dbcca9/

Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ?
    Traktuje o ekspozycji. Mam wersję angielską, przejrzałem pobieżnie na razie. Książka jest dosyć stara pozycją, autor opiera swój wywód na doświadczeniach z fotografowaniem na filmach. O samym cyfrowym fotografowaniu jest mowa tylko na kilku stronach ostatniego rozdziału.

Ale podstawy, o których mowa, dotyczą tak samo fotografii 'analogowej', jak i cyfrowej.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.
    Pisze dokładnie o tym co w tytule.. jak jesteś całkiem początkujący to trochę za wcześnie.. ale jak już coś wiesz na ten temat to bardzo konkretna pozycja - ale dla ludzi którzy wiedzą jak z tego co tam jest wyłożone skorzystać..
    To czy traktuje o fotografii analogowej czy cyfrowej nie ma w tym wypadku znaczenia bo światło i jego pomiary mają te same zasady dla matrycy co dla filmu - w końcu jest dużo rodzajów filmów - ze slajdem najbardziej czułym na błędy włącznie (o wiele bardziej na przepalenia niż matryca).. Bardziej kwestia poznania zasad i różnych technik ustalania ekspozycji w różnych warunkach.. do tego książka bardzo się nadaje..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów