Strona 17 z 102 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wczoraj wieczorkiem coś mnie natchnęło i wziąłem z mojej biblioteczki fotograficznej książkę Andrzeja A. Mroczka " O fotografowaniu" książeczka jak na dzisiejsze czasy z fatalnym wydrukiem na fatalnym papierze. (wtedy całkiem dobre i jedno i drugie". Książka oddana do druku w roku 1984, wydrukowana i wydana w roku 1987. A wiec równo 20 lat temu. I w tym nostalgicznym czytaniu stwierdziłem dwie zasadnicze sprawy.
    1. Te 20 lat w fotografii to prehistoria (a przecież już sam w tym czasie w to się bawiłem)
    2. Książka jest rzeczywiście o fotografowaniu.!
    Ad. 1. Czyta się w rozdziałach o sprzęcie i materiałach fotograficznych o czymś, czego już właściwie dawno nie ma. Marzeniem w tych czasach polskich i nie tylko zawodowców był topowy Canon A-1. Windery mechaniczne i "elektroniczne" cuda odkryć i techniki, o których dzisiaj być może młodzi użytkownicy forum nie wiedzą nic, ( bo i skąd?). O błonach i innych materiałach nie wspomnę bo to zupełna skamielina!
    Ad. 2 Książka jest rzeczywiście o fotografowaniu czyli jak robić samemu dobre zdjęcia a nie jak obsługiwać aparat i inne gadżety, żeby zdjęcia "wyszły w aparacie". Książka nie jest - jak się dzisiaj masowo spotyka- kolejną instrukcją obsługi aparatu fotograficznego i tutorialem jak obrobić to co nie wyszło fotografowi w którymś z wielu programów do obróbki. Nie rozpędzając się w opisach stwierdzam, że kto się chce nauczyć prawdziwej fotografii musi sięgnąć -przynajmniej czasem do starych książek.
    A co do technicznych aspektów fotografii. Pan A. Mroczek pozwolił sobie na bardzo krótkie zamieszczenie swoich wyobrażeń jak technicznie rozwinie się fotografia i jak będzie wyglądała sprzętowo puentując:
    cyt.” Co będzie jak książka zostanie wydrukowana?. A jaki stan techniki fotograficznej będzie wtedy, gdy książka zostanie oprawiona? A wówczas, gdy wreszcie dotrze do księgarni? Nie wiem-nie jestem wróżbitą.”.
    I teraz sam być może z uśmiechem mówi do siebie- kurcze wyobraźnia tego nie mogła ogarnąć.
    To co się wydarzyło przez te 20 lat przerosło o lata świetlne moje wyobrażenia!
    Moje Panie Andrzeju tym bardziej. Ale strasznie się cieszę, że mogłem i nadal mogę w tym uczestniczyć! I cieszę się, że są jeszcze Pana książki „O FOTOGRAFOWANIU”
    Polecam wszystkim szczególnie młodym adeptom pasji fotografowania zaglądanie do książek z tamtych czasów. Warto dowiedzieć się skąd się to wszystko wzięło.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Wczoraj wieczorkiem coś mnie natchnęło i wziąłem z mojej biblioteczki fotograficznej książkę Andrzeja A. Mroczka " O fotografowaniu" [.......]
    1. Te 20 lat w fotografii to prehistoria (a przecież już sam w tym czasie w to się bawiłem).....
    [...]
    Polecam wszystkim szczególnie młodym adeptom pasji fotografowania zaglądanie do książek z tamtych czasów. Warto dowiedzieć się skąd się to wszystko wzięło.
    Zrobiłem to samo kilka tygodni temu. Wnioski miałem właściwie identyczne Człowiek czyta i oczy ze zdumienia przeciera, bo sam juz zapomniałem jak to było kiedy na rynku królował "Foton", "Fotopan HL" a zamiast ISO 100 mówiło się 21 DIN

Pozdrówka

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Kati
    Guest

Domyślnie

No więc ja jestem młodą adeptką fotografii, zwłaszcza stażem młodą – ale od dawna osadzoną, że tak to ujmę, w grafice reklamowej, gazetowej – i przeczytane "O fotografii" – drastycznie przemeblowało mi w głowie – zaczełam zupełnie inaczej "obrabiać" zdjęcia, zwłaszcza czarnobiałe. Zaczełam obserwować otoczenie pod innym kątem. Po prostu niezły kopniak Ale w czasie lektury musiałam robić częste przerwy - chyba z wiekiem percepcja mi wysiada - potrzebowałam więcej czasu, żeby przemyśleć... przetrawić...

Kati
    i moje skromniutkie G7

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Natomiast ten nowy Dederko to porazka moim zdaniem dla poczatkujacego. W ogole cos z ta ksiazka jest nie tak ... niby porusza wazny temat, niby profesjonalnie ale czyta sie to jak ksiazke kucharska.
    McKane, przymierzam się do zakupu Dederki, myślałam właśnie o tym nowym wydaniu - czytałeś też stare? Jest drastyczna różnica na niekorzyść? Myślałam, że to nowe wydanie będzie aktualniejsze pod względem techniki.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

czy ktoś przeglądał lub ma którąś z tych książek
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 24-05-2007 o 12:22

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Instrukcja od aparatu nie wystarczy?
    Są tam jakieś ukryte funkcje tego aparatu opisane, może jak instalować gierki do grania w pociągu? Nie rozumiem, jak można łączyć dwie tak skrajnie różne rzeczy jak Canon 5D i fotografię ... (-:

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Instrukcja od aparatu nie wystarczy?
    Są tam jakieś ukryte funkcje tego aparatu opisane, może jak instalować gierki do grania w pociągu? Nie rozumiem, jak można łączyć dwie tak skrajnie różne rzeczy jak Canon 5D i fotografię ... (-:
    no taki arkanoid lub coś podobnego to by było coś,
    a tak na poważnie to pytam czy można dowiedzieć się z tego czegoś pożytecznego czy też jest to tylko okazja dla autora na wyciągnięcie kilku $ od kupujacego

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno Zobacz posta
    McKane, przymierzam się do zakupu Dederki, myślałam właśnie o tym nowym wydaniu - czytałeś też stare? Jest drastyczna różnica na niekorzyść? Myślałam, że to nowe wydanie będzie aktualniejsze pod względem techniki.
    Starszych nie czytalem niestety wiec niewiele Ci pomoge. Jesli interesuje Cie to jak bedzie wygladala twarz przy oswietleniu przednio gorno bocznym i dziesiatkach innych ustawien lamp to jest ksiazka dla Ciebie

Jest to jak wyzej pisalem pozycja specyficzna ... ja skorzystalem na lekturze (chociaz nie tak bardzo jak sie spodziewalem) ale sadze ze dla wielu osob ta ksiazka bedzie zupelnie nieprzydatna. Moze tez za cienki jestem w te klocki i malo do mnie dotarrlo co jest bardzo prawdopodobne.

Pozdrawiam
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony

Domyślnie

Czy znacię jakąś dobrą pozycję poświęconą wyłącznie obróbce zdjęć czarnobiałych w CS2?

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Thumbs up

W sobotę wpadła mi w ręce fajna ksiażka o fotografii przyrodniczej: Jerzy Grzesiak – Fascynacje. 64 strony bogato ilustrowane zdjęciami i opisami autora. Kilka którkich opwiadań z cyklu "jak powstało to zdjęcie", i cały rozdział (niedługi, ale na temat) dotyczący fotografii zwierząt w środowisku naturalnym. Bardzo jestem zadowolony z tej książeczki, fajnie się czyta. Polecam wszystkim chcącym rozpocząć przygodę z fotografią przyrody. Brakuje mi tylko opisów technicznych "exif'a" pod fotkami.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Strona 17 z 102 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów