Czacha podobno kupił bez namysłu. Może już przeczytał trochę?Zamieszczone przez Janusz Body
Ja widziałem tą książkę w empiku i myślałem, że kupię na pewno. Ale zawsze zaglądam do książki przed zakupem.
No i nie zachęciło mnie, muszę powiedzieć. O fotografii BW (srebro czy nawet chromogen) jako takiej jest niewiele. O postrzeganiu walorowo i tworzeniu obrazu przy pomocy cieni i świateł - też minimum.
Natomiast większość książki to taki aktualny standardzik - opis różnych rodzajów aparatów, również cyfrowych, coś tam o kompozycji i o świetle, dużo bardzo o przekształcaniu cyfrowego zdjęcia kolorowego na BW, bardzo dużo o cyfrowości nie mającej praktycznie związku z BW - składowanie, nagrywanie na CD, katalogowanie, przeglądanie, szopowanie .. fuj!.
No, jak to w NG bywa, są wstawki opowiadaniami o fotografach którzy tę technikę stosują, ale to za mało, aby książka była atrakcyjna.
Nie znalazłem rozdziału o powiększaniu i pracy w ciemni, a to przecież podstawa fotografii BW. Jak był, to pewnie strona albo dwie.
O wywoływaniu - tylko przykład jak wywołać TMAXa w D76, też na jedną stronę opisany.
Przeglądałem w empiku ze dwa razy, tak po klilka - kilkanaście minut średnio i na razie jednak jej nie kupię.