ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MagdaS
    Bywalec
    • 2008
    • 132

Ja kupiłam ostatnio "Okiem fotografa" Michael Freeman jestem w trakcie czytanioa i polecam gorąco, ksiażka ukazująca fotografię z innej strony, nie tylko same techniczne aspekty ale przee wszystkim kompozycja, kadry, światło, kolory. Równiez dopiero zaczynam przygode z fotografią i ksiązka mi sie bardzo podoba.

Ale mam równie,z pytanie chciałabym kupić jakąś dobra pozycje nt obróbki zdjęć. Narazie robie wszystko na czuja a chciałabym mieć takie kompendium wiedzy, dzięki ktoremu moje zdjęćia będa mogly byc poprawnie obrobione. Zastanawiam się nad "Mistzowsta edycja zdjęć Phosothop CS3 la fotografów" albo "7 punktów" Scota Kellby'ego ta druga wydaje mi sie prośniej byc pisana i latwiej, pierwsza tylko widziałam nie mialam okazi przeglądnać - będę wdzięczna za pomoc. Chyba że warto zainteresowac sie jeszcze czymsc innym?
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Komentarz

• jarekb17
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 23

Zamieszczone przez jejkus Zobacz wpis
      a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką, szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa, dodam że chciałbym się zając fotografią sportu i przyrody.
      A ja polecam te linki:

I chyba najciekawszy z nich :
      Już wiesz, że Twoją pasją jest robienie zdjęć? Najobszerniejszy kurs fotografii online nauczy Cię, jak fotografować w pełni świadomie.

Dla zaczynających przygodę z foto chyba w zupełności wystarczą
      jedynka / EF 50-1,8mkI/ 24-105f4 /Lowepro SlingShot 200AW
      ..inne później

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez jarekb17 Zobacz wpis
        I chyba najciekawszy z nich :
        http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
        Niezłe.. Przetrząsnąłem sporą część neta, w poszukiwaniu stron foto i tego typu poradników, ale tego jeszcze nie znalazłem, dzięki!:-)

Komentarz

• fazid_66
          Bywalec
          • 2008
          • 120

John G. Morris "Zdobyć zdjęcie. Moja historia fotografii prasowej"
          Każdy kto szuka emocji jak w "Reporterze wojennym" Chauvela będzie zawiedziony. Książka jest miejscami nudna jak flaki z olejem. Tym gorzej, gdyż jest to obowiązkowa lektura dla każdego zainteresowanego tematem. Już okładka wzbudza apetyt: znana fotografia Netchweya robiącego zdjęcie murzynowi z kałaszem. Z książki można dowiedzieć się naprawdę interesujących rzeczy, np. historii spaprznych fotografii Capy z D-day. Albo można zobaczyć Hemingwaya z hmm.... mniej znanej strony
          Jeszecze raz powtórzę jeśli ktoś nie zrozumiał. Jeśli interesujesz się fotografią prasową musisz mieć tą książkę!

PS: Wiem że było, ale kawałek recenzji jeszcze nikomu nie zaszkodził.

PS2: Arturo Perez-Reverte "Terytorium Komanczów". Trochę nie w temacie, ani o fotografii, ani nawet nie dokument. Jedyne co jest zgodne z tematem wątku, to fakt, że to książka. Ale opwiada o poczynaniach hiszkańskiej ekipy telewizyjnej na wojnie w Jugosławii i ma w swoim klimacie coś takiego co każe mi polecić ją delikatnie w tym wątku.

PS3: Przeczytałem "Okiem Fotografa" Freemana i odczuwam pewien niedosyt (Tak, wiem. Przeczytaj jeszcze raz!). Szukam więc czegoś traktującego o kompozycji, niekoniecznie z punktu widzenia fotografii. O malarstwie też chyba się nada. Może mi ktoś coś polecić?
          Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Komentarz

• Slider
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1052

Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz wpis
            PS3: Przeczytałem "Okiem Fotografa" Freemana i odczuwam pewien niedosyt. Szukam więc czegoś traktującego o kompozycji, niekoniecznie z punktu widzenia fotografii.

No to ja już nie wiem co można Ci innego polecić..:-) Ta ksiązka jest cała wypchana kompozycją i to w szerszy i głębszy sposób niż inne tego typu pozycje..
            W książkach o kompozycji w malarstwie powiedzą/napiszą Ci dokładnie to samo, te dwie dziedziny sztuki rządza się bardzo podobnymi zasadami.
            Btw, dlaczego czujesz niedosyt?;-) Czyżbys spodziewał się doszukać informacji, której tam nie było?

Pozdrawiam

PS: Jak gdzieś w swojej podręcznej bibliotece znajdę coś ciekawego, to dam Ci cynk:wink:

Komentarz

• fazid_66
              Bywalec
              • 2008
              • 120

Zamieszczone przez Slider Zobacz wpis
              Btw, dlaczego czujesz niedosyt?;-) Czyżbys spodziewał się doszukać informacji, której tam nie było?
              Prawde mówiąc nie przemawia do mnie twórczość Freemana. Czytam sobie, o jakiejś zasadzie popartej przykładem który mi się nie zabardzo podoba. Zresztą sam nie wim dokładnie. Po prostu szukam innych punktów widzenia.

PS: Wie ktoś kiedy będzie słońce? Chętnie bym zdjęcia porobił...
              Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Komentarz

• Loome
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1008

Chcialbym się dowiedziec odnosnie dwóch ksiazek, moze ktos czytał?

John Freeman - Fotografia: Nowy, Wyczerpujący poradnik..
                Leonard Karpiłowski - Światła i Cienie w fotografii

Warto którąś nabyć?

Komentarz

• Aloes
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 43

Karipłowskiego nie widziałam, ale wczoraj oglądałam Freemana - wydawała mi się wcale dorzeczna, ale wtórna (chyba, że to pozostałe były wtórne wobec niej). Gdybym nie miała innych książek, pewnie bym się nią zainteresowała.

Komentarz

• Artur79
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 49

pare razy padlo nazwisko Mroczek, czy chodzi o ta ksiazke "O Fotografowaniu - Andrzej Mroczek" ?

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Komentarz

• RNz
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 708

"Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek

Komentarz

• Artur79
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 49

dzieki

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Komentarz

• sirlukas
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 301

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś pomocy naukowej

Jakie są opinie (jeśli w ogóle są) na temat książki bardzo popularnej na zachodzie Wedding Photography: Art, Business and Style (Steve Sint) w porównaniu do np. Master's Guide to Wedding Photography: Capturing Unforgettable Moments and Lasting Impressions (Marcus Bell) jakże cenionej na tym forum?

Pozdrawiam
                          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                          ... mój zestaw...

Komentarz

• 5pirit
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 433

Jak by ktoś chciał zakupić jakąś książkę w Helionie to podaję kod który upoważni do 10zł zniżki:

4823BD-5D4E82-H

Ważne na pierwsze 100 zamówień więc spieszyć się !!!
                            eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• jurek-ok

Zamieszczone przez RNz Zobacz wpis
                              "Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek
                              Siema wszystkim forumowiczom,

Kilka razy przewinelo sie tutaj nazwisko pana Mroczki i jego "Ksiazka o fotografowaniu", jak rowniez "Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.
                              Nosze sie z zamiarem zakupu konkretnej, pisanej pomocy naukowej, w zwiazku z tym czy podane wczesniej pozycje warte sa zachodu, ewentualnie cos innego, od czego warto zaczac.
                              Dodam tylko, ze jestem poczatkujacym adeptem fotografii.

z gory dzieki za pomoc:grin:

Komentarz

• tom517
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 495

Zamieszczone przez sirlukas Zobacz wpis
                                Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś pomocy naukowej

Jakie są opinie (jeśli w ogóle są) na temat książki bardzo popularnej na zachodzie Wedding Photography: Art, Business and Style (Steve Sint) w porównaniu do np. Master's Guide to Wedding Photography: Capturing Unforgettable Moments and Lasting Impressions (Marcus Bell) jakże cenionej na tym forum?

Pozdrawiam
                                Bella czytalem, i powiem jedno: warto (bardzo przyjemnie sie czytalo)

Komentarz

Pracuję...
                                X