Strona 7 z 102 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ostatnio ukazało się coś na temat foto czarno-białej z serii national geographic. Ktos może ma? - Jakiś komentarz?

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slonkaap
    Przepraszam ale zle postawilem pytanie.Wymieniajac 3 tytuly myslalem ze jasne jest ze chodzi o ksiazki dotyczace podstaw fotografii cyfrowej a nie analogowej,poniewaz na temat analogowej mam wiekszosc ksiazek przez Was podanych. Pozdrawiam i licze na podpowiedzi.Slonka
    Jeśli interesuje Cię fotografia, to potrzbujesz książek o fotografii. Nie istotne, czy rejestrujesz obraz na kliszy czy przekształcasz go od razu matrycą w pixele i zapisujesz na nośniku cyfrowym.
    O fotografii dla początkujących, (również chyba z uwzględnieniem cyfry) oprócz NG polecił bym książki Johna Hedgecoe. Niedawno była ,,Fotografia - zrób to lepiej'' (albo podobnie, tytuł mogłem przekręcić), i teraz wyszła jakaś nowa, widziałem w empikach, nie pamiętam tytułu (na pewno coś z fotografi ma w tytule, hihi)

Jeśli potrzbujesz wiedzy o cyfrowej edycji zdjęć, musisz zakupić książkę traktująca wyłącznie na ten temat (Kelby chyba był by dobry).

W książkach z ,,fotografią cyfrową'' w tytule jest wszystko czyli nic. Wszsytko bardzo pobieżnie, bo jest i o aparatach, o oświetleniu, o kadrze, o zapisie na CD, o katalogowaniu, korekcie, usuwaniu śmieci, ogólnie o szopowaniu, o wszsystkim po parę stron i bardzo pobieżnie.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Mroczek dla poczatkujacego moze byc nieco przyciezki.
    A co w nim przyciężkiego ?? IMHO absolutnych podstaw jest full w sieci - po co wydawac kasę na książkę, którą po jednym przeczytaniu rzuci się w kąt ??
    Mroczek jest super, bo opisuje swój sposób rozumienia światła, sposoby jego pomiaru w różnych sytuacjach i świadomego ustawienia ekspozycji w puszce. Uważam, ze nie ma w foto bardziej podstawowej wiedzy..
    Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ostatnio ukazało się coś na temat foto czarno-białej z serii national geographic. Ktos może ma? - Jakiś komentarz?

Janusz
    Czacha podobno kupił bez namysłu. Może już przeczytał trochę?
    Ja widziałem tą książkę w empiku i myślałem, że kupię na pewno. Ale zawsze zaglądam do książki przed zakupem.
    No i nie zachęciło mnie, muszę powiedzieć. O fotografii BW (srebro czy nawet chromogen) jako takiej jest niewiele. O postrzeganiu walorowo i tworzeniu obrazu przy pomocy cieni i świateł - też minimum.
    Natomiast większość książki to taki aktualny standardzik - opis różnych rodzajów aparatów, również cyfrowych, coś tam o kompozycji i o świetle, dużo bardzo o przekształcaniu cyfrowego zdjęcia kolorowego na BW, bardzo dużo o cyfrowości nie mającej praktycznie związku z BW - składowanie, nagrywanie na CD, katalogowanie, przeglądanie, szopowanie .. fuj!.
    No, jak to w NG bywa, są wstawki opowiadaniami o fotografach którzy tę technikę stosują, ale to za mało, aby książka była atrakcyjna.
    Nie znalazłem rozdziału o powiększaniu i pracy w ciemni, a to przecież podstawa fotografii BW. Jak był, to pewnie strona albo dwie.
    O wywoływaniu - tylko przykład jak wywołać TMAXa w D76, też na jedną stronę opisany.

Przeglądałem w empiku ze dwa razy, tak po klilka - kilkanaście minut średnio i na razie jednak jej nie kupię.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Fotografia cyfrowa,Edycja zdjec - Scott Kelby wyd III - już dostępne w księgarniach, IMHO najlepsza pozycja na naszym runku traktująca może nie tyle o fotografi co o obróbce cyfrowych fotek.
    Co do Mroczka to mam pytanie. Na ile można skorzystać z tej książki jeśli robi się tylko cyfrze? Po pobieżnym przejrzeniu widzę że dużo jest tam na temat materiałów analogowych błony/slajdy co dla mnie byłoby totalnie bezużyteczną informacją.
    Mam obie książki - zaczynam uczyć się PS. Mam nadzieję, ze książka Scotta pomoże mi w tym.
    Mroczek w cyfrze - zrozumieć światło, nauczyć się go mierzyć, świadomie w pełni wykorzystywac tryb M, nauczyć się korzystać z filtrów, focić w różnych sytuacjach...
    Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co do Mroczka to mam pytanie. Na ile można skorzystać z tej książki jeśli robi się tylko cyfrze? Po pobieżnym przejrzeniu widzę że dużo jest tam na temat materiałów analogowych błony/slajdy co dla mnie byłoby totalnie bezużyteczną informacją.
    Bardzo wiele.
    Przecież cyfrą w żadebn sposób nie zwalnia Cię z obowiązku ustawienia poprawnie ekspozycji, kadru, oświetlenia, używania filtrów, rozumienia jak działa aparat, obiektyw itp... ?

(edit) O, Marek był pierwszy, ale o tym samym (-:
    A poza tym - Mroczka się bardzo dobrze czyta!

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Fotografia cyfrowa,Edycja zdjec - Scott Kelby wyd III - już dostępne w księgarniach, IMHO najlepsza pozycja na naszym runku traktująca może nie tyle o fotografi co o obróbce cyfrowych fotek.
    Moim zdaniem niezbędnik i tylko wyd. III (czyli najnowsze), ponieważ jako jedyne z wydań Kelby-ego opisuje edycje RAW-ów (przynajmniej tak twierdzi sam autor nie miałem poprzednich edycji). Samo wydanie tej książki jest poprostu rewelacyjne, mało która książka tak wygląda: cała w kolorze, sztywna okładka, dołączony paseczek zakładkowy, szara kartka w środku do ustawiania balansu bieli, poprostu czadzik
    N

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A Mroczka się bardzo dobrze czyta!
    Jakby zaprzyjaźniony z czytelnikiem fotograf opowiadał przy piwku o swych doświadczeniach, wpadkach, sukcesach.. sprzęt jest traktowany jako narzędzie do wykonania fotografi, nie zaś jako cel sam w sobie...
    bardzo lubię taki styl pisania, podobie o wędkarstwie (może kogoś to interesuje) pisze Jacek S. Jóźwiak - super gościu
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Bardzo wiele.
    Przecież cyfrą w żadebn sposób nie zwalnia Cię z obowiązku ustawienia poprawnie ekspozycji, kadru, oświetlenia, używania filtrów, rozumienia jak działa aparat, obiektyw itp... ?

(edit) O, Marek był pierwszy, ale o tym samym (-:
    A poza tym - Mroczka się bardzo dobrze czyta!
    Z tego co wiem w ze względu na cechy matrycy poprawna ekspozycja jest ciut inna w cyfrze niż w analogu...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Z tego co wiem w ze względu na cechy matrycy poprawna ekspozycja jest ciut inna w cyfrze niż w analogu...
    to zrobisz fotkę według rad Mroczka, jeśli Ci się nie spodoba, to wprowadzisz korektę i już... niektórzy mówią na to "wyczucie aparatu" ;-)
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 7 z 102 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów