Mam i bardzo przystępnie przedstawia podstawy.Zamieszczone przez McKane
W sam raz dla laika.
Mam i bardzo przystępnie przedstawia podstawy.Zamieszczone przez McKane
W sam raz dla laika.
A co w nim przyciężkiego ?? IMHO absolutnych podstaw jest full w sieci - po co wydawac kasę na książkę, którą po jednym przeczytaniu rzuci się w kąt ??Zamieszczone przez McKane
Mroczek jest super, bo opisuje swój sposób rozumienia światła, sposoby jego pomiaru w różnych sytuacjach i świadomego ustawienia ekspozycji w puszce. Uważam, ze nie ma w foto bardziej podstawowej wiedzy..
Pozdrawiam
Marek
Tez uwazam ze ksiazka Mroczka jest fajna ... mam nawet dwie jego pozycje. Ale ja odpowiadam na wyraznie postawione pytanie o ksiazke z podstawami fotografii i wedlug mnie ta sie do nich nie zalicza.Zamieszczone przez MarekC
W sieci fatycznie jest sporo poradnikow ale jesli ktos pyta o ksiazke to chyba ma ku temu powod. Moze ma czas czytac wylacznie w tramwaju czy pociagu albo ma modem i musi liczyc kazda minute. Przyczyn mozna wysnuc wiele wiec lepiej skoncentrowac sie na postawionym pytaniu![]()
Jeśli o fotografii, to unikaj wszystkiego co ma ,,cyfrowe'' w tytule.
hehe, teraz to będzie trudne ... wczoraj w empiku prawie wszystkie książki o fotografi miały w tytule coś związanego z "fot. cyfrową" (prawie=wszystkie-NGZamieszczone przez minek
)
__________________________________________________ _____
| więcej sprzętu niż umiejętności i talentu ... |
Fotografia cyfrowa,Edycja zdjec - Scott Kelby wyd III - już dostępne w księgarniach, IMHO najlepsza pozycja na naszym runku traktująca może nie tyle o fotografi co o obróbce cyfrowych fotek.
Co do Mroczka to mam pytanie. Na ile można skorzystać z tej książki jeśli robi się tylko cyfrze? Po pobieżnym przejrzeniu widzę że dużo jest tam na temat materiałów analogowych błony/slajdy co dla mnie byłoby totalnie bezużyteczną informacją.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Jeśli chodzi o robienie cyfrą zdjęć to jak na razie najciekawszą pozycją dla mnie jest angielskojęzyczna książeczka:
http://www.digital-images.net/eBook/body_ebook.html
Jest tam bardzo fajny rozdział mówiący o tym jak interpretować histogramy i jak nauczyć się oceniać fotografowaną scenę pod kątem ewentualnych korekt ekspozycji.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Mam obie książki - zaczynam uczyć się PS. Mam nadzieję, ze książka Scotta pomoże mi w tym.Zamieszczone przez mirhon
Mroczek w cyfrze - zrozumieć światło, nauczyć się go mierzyć, świadomie w pełni wykorzystywac tryb M, nauczyć się korzystać z filtrów, focić w różnych sytuacjach...
Pozdrawiam
Marek
Bardzo wiele.Zamieszczone przez mirhon
Przecież cyfrą w żadebn sposób nie zwalnia Cię z obowiązku ustawienia poprawnie ekspozycji, kadru, oświetlenia, używania filtrów, rozumienia jak działa aparat, obiektyw itp... ?
(edit) O, Marek był pierwszy, ale o tym samym (-:
A poza tym - Mroczka się bardzo dobrze czyta!
ja mam Tom ANG z Arkady bardzo foajna książka przyzwoicie i podstawach , technikach, motywach i obróbce ... nie oglądalem 100 książek ale wydaje mi sie niezła. Cena wysoka ok 80 PLN acha " Fotografia Cyfrowa " ale to nie taka " komputerowa " książka...