ekspozycja jest najlepsza i od tego bym zaczął
ekspozycja jest najlepsza i od tego bym zaczął
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Przyznam, że pobieżnie przeczytałem wątek i pewnie będę się powtarzał, ale jak na razie po przeczytaniu 195 Ujęć..., Nowe ujęcia... (Scott Kelby) oraz Ekspozycja..., Czas naświetlania... (Bryan Peterson) zdecydowanie polecam Bryana... Właśnie przed chwilą nabyłem na Alle... kolejne 2 jego książkiTak naprawdę z książek Scott-a nic szczególnego się nie dowiedziałem, ale Ekspozycja... bardzo, bardzo zmieniła moje dotychczasowe spojrzenie teoretyczne. Socott-a fajnie i przyjemnie się czyta, ale wg mnie jest bardzo ogólny, to nie znaczy, że nie polecam, ale proponuję zacząć od Bryana.., to oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie.
Byłem dzisiaj w Empiku i zakupię ekspozycję, czas, i portret Petersona chociaż nie powiem bo w/w książka Petersona zawierająca wszystko w jednym też jest ciekawa ale obawiam się, że zbyt mocno skrócone są w niej wszystkie części.
Proszę więc o polecenie dobrego podręcznika traktującego o czasach naświetlenia, fotografowania obiektów w ruchu, o technice panoramowania. Chciałbym poszerzyć swój warsztat, zawsze człowiek dowie się czegoś nowego, więcej nauczy, wypróbuje inne techniki.
Właśnie nie dawno skończyłem przerabiać ,, ekspozycje " polecam jak najbardziej, nawet w pozostałych częściach jest wiele odniesień do tej o ekspozycji
Szkoła Fotografowania National Geographic - Caputo, Burian
czy
Fotografia bez Tajemnic - Peterson ?
Na początek. Conieco o fotografii wiem, ale pewnie niewystarczająco o lustrzankach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No chyba że jeszcze coś polecicie? Przed zakupem i tak przejrzę w księgarni i wybiorę co mi najbardziej leży.
Ostatnio edytowane przez qrvich ; 17-01-2011 o 17:23 Powód: Automerged Doublepost
C450D + ?
Jeśli chodzi o poznanie aspektów bardziej technicznych, a i zebranie wszystkiego - od pleneru, poprzez portretówkę i akt, to polecam:
"Nowy podręcznik fotografii" - John Hedgecoe
gdzie jest opisane wszystko w dość przyjazny sposób. na początki rewelacja... jest wszystko w pigułce. Dla poszerzenia wiedzy w danym zakresie to już coś innego jak "... bez tajemnic" itp.
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zamówiłem dzisiaj ekspozycję i czas Petersona. Czytaliście może książki z serii Warsztaty Fotograficzne wydawnictwa Helion, w szczególności "Fotografia portretowa i reportażowa" autor Erin Manning ? Jeśli można prosić to byłbym wdzięczny o polecenie jakiegoś dobrego podręcznika traktującego o portretach chyba, że ten jest niczego sobie ?
Pozdrawiam