Strona 62 z 90 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Wielu z was przeczytalo tutaj napewno multum ksiazek traktujacych o naszej pasji, w zwiazku z tymprosze mi powiedziec czym rozni sie ta pozycja od innych, ktore opisuja po kolei jak focic krajoobrazy, portrety czy sceny nocne.
    bo on nie opisuje po kolei jak fotografowac krajobrazy czy portrety ale omawia pewne niuanse, czy tez problemy z którymi możesz sie spotkac i robi to w taki pogadankowy sposób, jak kolega z kolegą a nie wykładowca ze studentem
    generalnie fajnie przeczytac ta książke, ale spotkałem ludzi którym nie spodobał sie ten styl pisania i dlatego nie będe zachęcał do zakupów
    napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?
    nx100

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    [...]
    napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?
    Szukam ksiazki, ktora nie da ci gotowego przepisu na za... zdjecie, bo takiego nei ma, tylko takiej, ktora bedzie opisywac czesto spotykane sytuacje np w portrecie i jak sobie z nimi radzic.

W moim mniemaniu jezyk i merytoryka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chris Bucher nie jest zla, dobrze sie ja czyta, autor pokazuje konkretne sytuacje i jak sobie z nimi poradzil.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 19-11-2009 o 16:09
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu

Domyślnie Mroczka i Zasady...książki

Żadna wiedza nie szkodzi. Dlatego pozycję Mroczka warto znać. Nie jest to może książka idealna ani nie ma najlepszych fotografii, ale jest to z pewnością kamień milowy polskiej literatury foto.
    Trochę pod tym względem przypomina żelazną pozycję dla maniaków motoryzacji, myślę tu o Sobiesława Zasady "Szybkości Bezpiecznej".

Obie te pozycję, wraz z biegiem lat, mało tracą na wartości, choć trudno o nich powiedzieć: nowoczesne. W tym względzie jest to przepaść z współczesnymi "super" poradnikami autorów amerykańskich: MCNally, Freeman, Peterson....

Warto je przeczytać, choćby po to żeby przypomnieć sobie, że fotografia to także różna wrażliwość. :smile:

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Mroczek to takie trochę rozmowy przy piwie, dobrze się to czyta i zdecydowanie inaczej traktuje niż formalne podręczniki.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Znalazłem taką stronę - ze spisem wszystkich , no może prawie wszystkich pozycji jakie ukazały się na polskim rynku.

http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fot...nie-tylko.html
    Ostatnio edytowane przez mirusiek ; 18-11-2009 o 22:07

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirusiek Zobacz posta
    Znalazłem taką stronę - ze spisem wszystkich , no może prawie wszystkich pozycji jakie ukazały się na polskim rynku.

http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fot...nie-tylko.html
    Idac tropem strony, ktora podales to omawiana pozycja A. Mroczka wydaje sie byc wlasnie tym czego chcialem uniknac czyli paplaniem o przeslonie i ISO. Jak sie myle niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Idac tropem strony, ktora podales to omawiana pozycja A. Mroczka wydaje sie byc wlasnie tym czego chcialem uniknac czyli paplaniem o przeslonie i ISO. Jak sie myle niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.
    Mylisz się. W fotografii ważne jest również myślenie i między innymi o tym traktuje ta książka.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Czy ktoś czytał Michael Freeman "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej"?
    Wiem, że jest tam zwrot "fotografii cyfrowej", ale widziałem dzisiaj u kolegi i wyglądało to całkiem ciekawie. Bynajmniej nie w stylu "to jest aparat, a to przysłona" tylko odrazu było o (nie)liniowości matrycy itd...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Nie łatwiej się przejść do empiku/księgarni i samemu obadać?

Domyślnie

Właśnie skończyłem czytać/oglądać album Jacoba Holdta "Amerykańskie obrazki".

Jest to zobrazowany za pomocą fotografii przekrój amerykańskiego społeczeństwa lat siedemdziesiątych. Począwszy od typowej kohorty niewolników pracujących na plantacjach bawełny, przez "dzieci kwiatów", bogate republikańskie rody, kończąc na zubożałych czarnoskórych emigrantach zamieszkujących "murzyńskie getta". Jacob Holdt w swojej podroży przez USA zrobił ponad 3000 zdjęć i zamieszkiwał w ponad 400 domach przedstawicieli praktycznie każdej klasy ówczesnej ameryki.

Pozycję tą polecam szczególnie, jest to jedna z najlepszych książek jaką miałem przyjemność czytać, zarówno z uwagi na świetne (naturalne) fotografie jak i na aspekt czysto społeczno-historyczno-poznawczy.

Książki należy szukać w antykwariatach i aukcjach internetowych. Rok wydania 1982

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Książka Joe McNally " Z pamiętnika lampy błyskowej" wreszcie ukazała się w Polsce.
    Warto poczytać fragmenty tutaj:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10006
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Strona 62 z 90 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów