Strona 51 z 90 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    PS3: Przeczytałem "Okiem Fotografa" Freemana i odczuwam pewien niedosyt. Szukam więc czegoś traktującego o kompozycji, niekoniecznie z punktu widzenia fotografii.

No to ja już nie wiem co można Ci innego polecić..:-) Ta ksiązka jest cała wypchana kompozycją i to w szerszy i głębszy sposób niż inne tego typu pozycje..
    W książkach o kompozycji w malarstwie powiedzą/napiszą Ci dokładnie to samo, te dwie dziedziny sztuki rządza się bardzo podobnymi zasadami.
    Btw, dlaczego czujesz niedosyt?;-) Czyżbys spodziewał się doszukać informacji, której tam nie było?

Pozdrawiam

PS: Jak gdzieś w swojej podręcznej bibliotece znajdę coś ciekawego, to dam Ci cynk:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Btw, dlaczego czujesz niedosyt?;-) Czyżbys spodziewał się doszukać informacji, której tam nie było?
    Prawde mówiąc nie przemawia do mnie twórczość Freemana. Czytam sobie, o jakiejś zasadzie popartej przykładem który mi się nie zabardzo podoba. Zresztą sam nie wim dokładnie. Po prostu szukam innych punktów widzenia.

PS: Wie ktoś kiedy będzie słońce? Chętnie bym zdjęcia porobił...
    Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Chcialbym się dowiedziec odnosnie dwóch ksiazek, moze ktos czytał?

John Freeman - Fotografia: Nowy, Wyczerpujący poradnik..
    Leonard Karpiłowski - Światła i Cienie w fotografii

Warto którąś nabyć?

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Karipłowskiego nie widziałam, ale wczoraj oglądałam Freemana - wydawała mi się wcale dorzeczna, ale wtórna (chyba, że to pozostałe były wtórne wobec niej). Gdybym nie miała innych książek, pewnie bym się nią zainteresowała.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

pare razy padlo nazwisko Mroczek, czy chodzi o ta ksiazke "O Fotografowaniu - Andrzej Mroczek" ?

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

"Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

jurek-ok
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    "Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek
    Siema wszystkim forumowiczom,

Kilka razy przewinelo sie tutaj nazwisko pana Mroczki i jego "Ksiazka o fotografowaniu", jak rowniez "Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.
    Nosze sie z zamiarem zakupu konkretnej, pisanej pomocy naukowej, w zwiazku z tym czy podane wczesniej pozycje warte sa zachodu, ewentualnie cos innego, od czego warto zaczac.
    Dodam tylko, ze jestem poczatkujacym adeptem fotografii.

z gory dzieki za pomoc:grin:

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurek-ok Zobacz posta
    Kilka razy przewinelo sie tutaj : ...."Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.
    Jest to bardzo dobra pozycja - wbrew pozorom można ją polecić nie tylko dla początkujących. Poszczególne zagadnienia ilustrowane są dobrze dobranymi fotografiami. Pisana jest łatwym
    i przyjemnym językiem. Przy czym autor koncentruje się głównie na fotografii krajobrazowej, architektury i przyrody, choć jest też rozdział o fotografowaniu ludzi. Jest sporo informacji
    o podstawach fotografii - to jest o kompozycji, podziale i mocnych punktach obrazu i estetyce wykonywanych fotografii. W sumie - polecam.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 20-03-2009 o 23:41

Domyślnie

A ja mam pytanie o książkę dot. photoshopa możecie polecić coś? Szukam czegoś, żeby było raczej od podstaw dla początkujacego - takie solidne podstawy + wiadomo coś więćej.
    Byłam ostatnio w empiku ale tak na oko ciężko mi stwierdzić i ocenić, która z dostępnych ksiązek będzie najlepsza, daltego ciekawa jestem waszych opini i typów.

Np.spotkał się ktoś z "zaklęcia photoshopa, edycja zdjęć" Anna Owcarz-dadan http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm - warte uwagi?

czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm ?

a moze cos innego? bede wdzieczna za opinie
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening
    Ja posiadam, ale jak wspominałem, narazie nie ogarniam:-) Nie chodzi bynajmniej o to, że pisana jest trudnym językiem, ale nie ogarniam ze względu na ogrom wiedzy w niej zawartej. Sama książka pisana jest przejrzyście, Jest mnóstwo zagadnień, poczynając od nauki obsługi PS'a, opis narzędzi, konfiguracje, poprzez precyzyjną korektę, retusz, warstwy, maski, zarządzanie kolorami, aż do przygotowania obrazów do druku i publikacji w internecie. Ogólnie to 15 rozdziałów spisanych w zaledwie 666 stronach Niemal każde omawiane zagadnienie zajmuje średnio jedną stronę, jest poparte przykładem wykonania w PS'ie i zdjęciem efektu danego narzędzia.

Generalnie polecam, jakby były pytania, to jestem do usług:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 51 z 90 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów