Strona 46 z 90 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a co byście polecili o fototechnice a szczególnie obiektywach? najlepiej dosyć aktualne i konkretne...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak wcześniej pisałem - wg mnie cała seria "Warsztaty.." jest merytorycznie słaba i sprawia wrażenie pisanej dla zupełnych laików i wg mnie sporo tematów jest opisywane "po łebkach" - przynajmniej takie wrażenie odniosłem przy dosyć dokładnym przyglądnięciu się im w Empiku - zawsze jak czegoś szukam to staram się wybrać zagadnienie na którym się znam i to przeczytać/przejrzeć - i stąd wnioskuję na temat całości pozycji - i tu okazało się że cała seria nie wytrzymuje żadnego porównania z Kelbym czy Pattersonem..
    A co do Mroczka to właśnie na stronie Heliona dodałem raką recenzję/opinię:
    "Książka merytorycznie super, doskonale się czyta, autor ma naturalny dar opowiadania..
    Ale duży minus dla wydawnictwa - w książce w co najmniej dwóch miejscach przy przenoszeniu wyrazu pomiędzy stronami na kolejnej stronie zdanie zaczyna się z całkiem innego wyrazu - jakby całe akapity wcięło.. mnóstwo literówek, przeniesień (myślników) w połowie wyrazów w połowie linii, kilka pomylonych zdjęć.. zawartość merytoryczna na 6 ale kolor w wydaniu to nie wszystko - duży minus dla korekty i składu - te etapy są bardzo niechlujnie wykonane - dla tak poważnego wydawnictwa jak Helion i takiej - bardzo poszukiwanej pozycji - takie błędy to po prostu wstyd..
    "

Ciekawe czy ją na stronie opublikują
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Sezer
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Jaka ksiazke do fotografii portretowej mozecie polecic?
    Warto zainteresowac sie Michael Busselle "Portret doskonaly" czy jest lepsza pozycja do kupienia?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sezer Zobacz posta
    Jaka ksiazke do fotografii portretowej mozecie polecic?
    Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Sezer
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Mam Michael Busselle "Portret doskonaly" i uważam, że nie można się raczej z niej niczego nauczyć(najsłabsza z trzech jego książek jakie mam). Z jego pozycji mam jeszcze "Fotografia barwna kompozycja i harmonia" oraz " Jak fotografować na wakacjach i w podróży".
    "Jak fotografowac..." wlasnie lezy od tygodnia na poczcie i musze ja w koncu odebrac "Portret..." sobie odpuszcze. Dziekuje za pomoc.

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press.

W takim razie zamawiam i odbieram za kilka dni
    Rowniez dziekuje i pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)

Pozdrawiam
    hmm a ja mam troche odmienne zdanie, takie, ze wiecej wyczytasz na temat fotografi portretowej z watku ktory jest na CB niz z tej ksiazki ;];] i wlasnie przydalo by sie w tej ksiazce o kompozycji, kadrowaniu itp a na dodatek ksiazka ma duzo bledow co do tlumaczenia. Ale to tylko moje zdanie
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    wiecej wyczytasz na temat fotografi portretowej z watku ktory jest na CB niz z tej ksiazki ;]
    W to chyba nikt nie wątpi..:grin:

i wlasnie przydalo by sie w tej ksiazce o kompozycji, kadrowaniu itp
    Myślę, że są tutaj o tym informacje w takiej dawce jak to potrzebne. Jesli przeczytałbym znowu te same prawidła o złotym podziale itp, to bym chyba kopyta wyciągnął..:grin: Tzn przewijają się pewnie nieraz tam o tym wzmianki, niemniej nie jest to tak uciążliwe jak te teorie w ksiązkach dla początkujacych.. A pozatym zauważ, że każde zagadnienie poparte jest zdjeciem, które całkiem nieźle obrazuje omawiany problem, tak więc jeśli potrafimy analizowac zdjęcia (a wszyscy potrafimy) i zdamy sie na siebie, to wyciągniemy calkiem sensowne wnioski.. bez komentarzy o kadrach, cięciach itp..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pozdrawiam
    Jestem już blisko końca, książka bardzo ciekawa i na ogół przyjemna w lekturze, przynajmniej dla tak początkującego jak ja, jednak poziom tłumaczenia i korekty w wielu miejscach tragiczny i trochę przeszkadza w odbiorze. Terminologia jeszcze ujdzie, choć zdarzają się nowotwory typu "naświetlanie na drugą płytkę", ale poziom składni i gramatyki żałosny. Ma się wrażenie, że niektóre fragmenty tłumaczył program komputerowy, a korekty albo wcale nie było, albo robił ją ktoś, kto na pewno nie zdałby nowej matury z języka polskiego, nie mówiąc już o starej.
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A co do Mroczka to właśnie na stronie Heliona dodałem raką recenzję/opinię:
    "Książka merytorycznie super, doskonale się czyta, autor ma naturalny dar opowiadania..
    Ale duży minus dla wydawnictwa - w książce w co najmniej dwóch miejscach przy przenoszeniu wyrazu pomiędzy stronami na kolejnej stronie zdanie zaczyna się z całkiem innego wyrazu - jakby całe akapity wcięło.. mnóstwo literówek, przeniesień (myślników) w połowie wyrazów w połowie linii, kilka pomylonych zdjęć.. zawartość merytoryczna na 6 ale kolor w wydaniu to nie wszystko - duży minus dla korekty i składu - te etapy są bardzo niechlujnie wykonane - dla tak poważnego wydawnictwa jak Helion i takiej - bardzo poszukiwanej pozycji - takie błędy to po prostu wstyd..
    "

Ciekawe czy ją na stronie opublikują
    Opublikowali....hmm trochę mnie to martwi, ciekawe czy szybko wydadzą wersje poprawioną pozbawioną tych błędów ?, jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach, ile będzie trzeba czekać na wersję poprawioną ?, czy raczej nie należy się takiego kroku szybko spodziewać o ile w ogóle ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 27-01-2009 o 10:32
    C - lustra, szkła i błysk

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach
    A jak Ci się wydaje - skąd dzisiejsza promocja?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Strona 46 z 90 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów