Strona 40 z 90 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Z serii Warsztaty fotograficzne mam "Oświetlenie" i "Ekspozycja". Po ich przeczytaniu czuje niedosyt. Tematycznie poszczególne zagadnienia są sensownie rozplanowane, ale ich opis jest zbyt ogólny. O filtrach jest tylko zasygnalizowane, że takie coś istnieje. Fajne za to jest przestawienie jak pora dnia lub roku wpływa na barwę światła i oświetlenie. Brak jest przykładów w stylu co jest źle zrobione na fotce i jak to poprawić. A w sumie to miały być warsztaty. Wydaje mi się, że te książki są kierowane raczej dla początkujących. Przy czym "Ekspozycja" jest ogólnie dużo słabsza od "Oświetlenia".

Co do "Ekspozycji" to o niebo lepszą pozycją jest B. Peterson "Ekspozycja bez tajemnic".
    Dokladnie, przejrzalem cala serie w empiku - wszystkie pozycje - i moje wrazenie jest takie samo - bardzo slaba seria - wszystko sprawia wrazenie pisanego po lebkach dla poczatkujacych - ale zamiast kilku ksiazek starczy jedna - wolalem kupic 3cia czesc pattersona - te 3 ksiazki i kelby o wiele lepsze..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Z serii Warsztaty fotograficzne mam "Oświetlenie" i "Ekspozycja". Po ich przeczytaniu czuje niedosyt. Tematycznie poszczególne zagadnienia są sensownie rozplanowane, ale ich opis jest zbyt ogólny. O filtrach jest tylko zasygnalizowane, że takie coś istnieje. Fajne za to jest przestawienie jak pora dnia lub roku wpływa na barwę światła i oświetlenie. Brak jest przykładów w stylu co jest źle zrobione na fotce i jak to poprawić. A w sumie to miały być warsztaty. Wydaje mi się, że te książki są kierowane raczej dla początkujących. Przy czym "Ekspozycja" jest ogólnie dużo słabsza od "Oświetlenia".

Co do "Ekspozycji" to o niebo lepszą pozycją jest B. Peterson "Ekspozycja bez tajemnic".
    Zamówiłem - Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej - Michaela Freemana, jeszcze nie dotarła więc nie do końca wiem co jest w środku, że dobra i że o świetle to wiem po ale zastanawiam się czy jest sens kupować "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera - Z Helionu - czy te książki się będą uzupełniały ? czy raczej posiadając Freemana tej drugiej pozycji brać juz nie warto bo niczego nowego / innego się z niej nie dowiemy? - może ktoś miał okazje obie te pozycje czytać i się wypowie, a pytam dlatego że dziś jest "oświetlenie" w promocji w Helionie 30 % taniej.
    JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej - Michaela Freemana
    Mam tą książkę - polecam szczerze, kopalnia wiedzy, mnóstwo przykładów.

Od światła zastanego, po sztuczne. Przykłady studyjne, sprzętu studyjnego, modyfikatorów, co daje jaki efekt, jakie ustawienie światła da okreslone efekty.

Bardzo ciekawa pozycja. Mam ją od ostatnich świąt (dostałem w prezencie) i powoli ją czytam. Jest w niej także trochę porad do Photoshopa...
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Albercikk napisał: JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?

Dawno tu nie zaglądałem i pewnie już po ptakach . Każda z książek z serii "Warsztaty fotograficzne" stanowi odrębną samodzielną pozycję. Jeśli kupiłeś "Oświetlenie..." Freemana to szkoda kasy na "Oświetlenie" z serii Warsztaty Fotograficze. Autor ma lekką rękę, dobrze się to czyta - ale jak dla mnie wszystko jest zbyt ogólne.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 25-01-2009 o 23:07

Domyślnie

Właśnie złożyłem zamówienie, niezła promocja :-D
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Coś już napisał Awatar samson_miodek
    Miasto
    Ciechanów/Wejherowo/Gdynia

Domyślnie

Ja też skorzystałem z okazji
    duszy nie umyjesz mydłem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

I to jest właśnie przykład jak na ludzi działa słowo promocja. W księgarni www.wysyłkowa.pl ta sama książka kosztuje też 39,90zł bez słowa promocja.
    Przypomina mi się taka opowiastka - nie sprzedaje się za 8zł podwyższyć do 10zł napisać że przecena z 12zł i idzie jak ciepłe bułeczki

Pzdr all
    5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Coś już napisał Awatar samson_miodek
    Miasto
    Ciechanów/Wejherowo/Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mumin Zobacz posta
    I to jest właśnie przykład jak na ludzi działa słowo promocja. W księgarni www.wysyłkowa.pl ta sama książka kosztuje też 39,90zł bez słowa promocja.
    Przypomina mi się taka opowiastka - nie sprzedaje się za 8zł podwyższyć do 10zł napisać że przecena z 12zł i idzie jak ciepłe bułeczki

Pzdr all
    Ale tu dzięki leonidasowi i kodowi promocyjnemu zapłaciłem 31,92 i nie ponoszę kosztów przesyłki - czyli jednak wychodzę na plus kupując w helionie..
    duszy nie umyjesz mydłem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A to taka promocja od promocji Mimo wszystko raczej nic nie kupie w firmie helion dlaczego ? cały ten ich sklep to jedno wielkie szukanie jeleni. Kiedyś szukałem książki "Camera RAW i photoshop CS2" sprawdziłem książka wydana przez helion to u "producenta" najtaniej więc heja na stronę. Sprawdzam cena coś około 120zł hmm drogo rezygnuje z książki, ale podkusiło mnie poszukać gdzie indziej i ... znalazłem za 67zł zakupiłem. Jakież było moje zdziwienie jak na książce wydawnictwa helion znalazłem wydrukowaną (nie naklejkę) właśnie cenę 67zł ? dlaczego więc na stronie znajdowała się dużo wyższa cena ?

JG
    5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Coś już napisał

Domyślnie

Dzisiaj dostałem z Heliona kupon rabatowy o wartości 20% na książki z nowej serii Warsztaty fotograficzne. Nie skorzystam więc podaję, może ktoś inny będzie zainteresowany. Nr kuponu: 1B4A7F-81125F-H. Kupon ważny do północy 22.12.2008.
    Pozdrawiam, Rafał

Strona 40 z 90 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów