Strona 4 z 90 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Ale to moje podejście, a po Twoim portfolio sven widać że i nie czytająć Czartoryskiej można robić dobre fotografie.
    Bo tutaj moim zdaniem jest jeszcze taki myk jeden ... niektorzy ludzie po prostu rodza sie z tym "czyms". To sa genetycznie uwarunkowani artysci ktorzy maja dodatkowy zmysl i nie potrzebuja niczego poza tym. Pozostali natomiast pomimo ze maja potrzebe tworzenia (w naszym przypadku fotografii) nie zostali obdarzeni w tym kierunku przez matke nature. I jedynym wyjsciem jest "to" w sobie wyksztalcic poprzez literature. Ide jednak o zaklad ze takie wyuczone podejscie i idealnie opanowany warsztat i tak w wiekszosci jest gorszy niz naturalne zdolnosci do tworzenia.

sv
    Guest

Domyślnie

wydaje mi sie, ze zadna teoria sztuki nie zastapi obcowania ze sztuka (prosze mnie zle nie zrozumiec; ja sie nie uwazam za artyste, ale raczej za rzemieslnika zdjecia slubne? prosze bardzo

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czytam wiele książek o fotogafi też i uważam ,że Mroczek jest dobrą pozycją. dobre jest to że są podane nastawy aparatu przy zdjęciach to daje pewną analizę i naukę robienia zdjęć. Jest tam wiele cenych uwag i rad jednak po pierwszym przeczytaniu nie da się przyswoić tych informacji i anegdoty będące pewnym smaczkiem trochę przeszkadzają przy powrotach do książki i odszukaniu porad. Można podkeślać ważne miejsca , ale potem książka troche dziwnie wygląda :-)
    mam też Kelbego i Margulisa.
    Kelby jest wg do szybkiej obróbki fotek , mozna nawet porobić akcji i praca jest szybka.
    Natomiast Margulis i Korekcja i separacja jest już profesjonalną obróbką zdjęcia i wymaga dużej praktyki by osiągnąć dobre wyniki.
    Pojawiła się ostatnio książka "W obiektywie-Rozmowy Hanny Marii Gizy"
    Są to fragmenty audycji radiowych, które przeprowadziła autorka ze znanymi fotografami. Nie czytałem nie wiem czy jest dobra, ale słuchałem kilka audycji i były interesujące. Jak Ktoś już ją zgłębił to proszę o recenzję.
    Ostatnio poszukiwałem książki beleterystycznej o fotografii lub fotografie, ale nic nie znalazłem, więc ponownie wrzucę moje pytanie, a nuż ktoś coś ostsatnio czytał i poda jakiś tytuł.

Książek tego typu jest sporo na rynku, ja jednak poleciłbym następujące pozycje:

0. Instrukcja obsługi posiadanego aparatu foto ( joke :grin: )

Lektury obowiązkowe (imho)

1. O fotografowaniu - Andrzej Mroczek ( tutaj się powtarzam, ale również polecam )

2. Oświetlenie w fotografii - Witold Dederko [ Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe] ( bardzo mi się spodobała, fajnie napisana, dosyć szczegółowo, począwszy od tego czym jest światło, poprzez pomiary oświetlenia, optyki światłocienia - tonalność, rozporoszenie, itd... , żródła światła, techniki oświetlenia - krajobrazów, w fot. portretowej, przyrodniczej, ubrania, całej postaci, reportażowej, w różnych warunkach, róznym oświetleniu, po prostu wszystko. Zamieszczone proste rysunki pięknie obrazują opisany fragment danego rozdziału. Również są przykładowe fotki - praktycznbie prz każdej fotce opisane jest w jaki sposób pada światło, co powoduje, jak wpływają zmiany położenia światła na dany obiekt, opisane cienie własne i rzucone, itd.... Dla mnie bomba Czytałem raz, niedługo będę czytał drugi raz

3. Portret fotograficzny - Roman Burzyński [ Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe] ( jak dotąd najlepsza lektura traktująca o tym temacie, jaką do tej pory miałem w swoich łapkach to po prostu trzeba przeczytać)

Lektury uzupełniające (imho)

1. Fotoamator reporter - Włodzimierz Barchacz [ Wydawnictwa Naukowo - Techniczne ]

2. Zawód, Fotoreporterzy - Jan Kosidowski [ Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe]

3. Fotograf praktyk - Roman Niemczyński

4. Fotografuję sport - Marek Nelken, Paweł Wójcik [ Wydawnictwa Naukowo - Techniczne ]

To chyba narazie tyle Coś jeszcze było, ale kurczę surowe nie mogę sobie przypomnieć, jak mi się uda, to dopiszę

mala_mi
    Guest

Domyślnie

Może i czytanie książek o tym jak się fotografuje jest bezsensowne ale warte poświęcenia uwagi są ksiązki o fotografiach - gdzie opisane są intencje autora, jego otoczenie, inspiracje itp. Rzeczy te nie zawsze można wypatrzyc na zdjęciu

Polecałabym przeczytanie Odwagi Patrzenia i Światło i Mrok - książki wydane przez Fundecję Edukacji Wizualnej, jeżeli ktoś odwiedził tegoroczny Fotofestiwal w Łodzi to miał okazję się z nimi spotkać.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mala_mi Zobacz posta
    Polecałabym przeczytanie Odwagi Patrzenia i Światło i Mrok - książki wydane przez Fundecję Edukacji Wizualnej, jeżeli ktoś odwiedził tegoroczny Fotofestiwal w Łodzi to miał okazję się z nimi spotkać.
    gdybyś jeszcze podała autora/autorów, byłoby miło
    wiem, każdy może sobie wguglać, ale jednak byłoby ludziom trochę wygodniej...
    [ale i bez tego zaraz sobie wguglam, bo jestem ciekawa :smile: ]

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale zes sypnal tytulami ... cholerka wiekszosci na oczy nie widzialem. Kandydatow jest tylu teraz ze pomyslow bedzie na wiecej prezentow Dzieki wielkie

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

ja zakupiłem trzy Brusselle'a:
    - Fotografia czarnobiała
    - Portret doskonały
    - Fotografia barwna - kompozycja i harmonia

dość sobie chwalę - dużo dobrych przykładów. cena circa 40 zł sztuka
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    ja zakupiłem trzy Brusselle'a:
    - Fotografia czarnobiała
    - Portret doskonały
    - Fotografia barwna - kompozycja i harmonia

dość sobie chwalę - dużo dobrych przykładów. cena circa 40 zł sztuka
    nie wiem czemu ceny za te książki stoją w necie 45-55zł/książka ???

byłem w pewnej księgarni i 51 zeta/sztuka

a dzisiaj zakupiłem nóweczki za 25 zeta/sztuka, więc zastanawiam się skąd te 50% różnicy i ile taka książka w rzeczywistości kosztuje...

PS1. Kupiłem w k. Naukowej na Prakowskim Przedmieściu. Mają wszystkie 4 części...
    Dla studentów 7% rabat.
    PS2. z drugiej strony bym wiedział BEBOP, że masz te książki to bym ubiegał się o pożyczenie

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    nie wiem czemu ceny za te książki stoją w necie 45-55zł/książka ???

byłem w pewnej księgarni i 51 zeta/sztuka

a dzisiaj zakupiłem nóweczki za 25 zeta/sztuka, więc zastanawiam się skąd te 50% różnicy i ile taka książka w rzeczywistości kosztuje...

PS1. Kupiłem w k. Naukowej na Prakowskim Przedmieściu. Mają wszystkie 4 części...
    Dla studentów 7% rabat.
    PS2. z drugiej strony bym wiedział BEBOP, że masz te książki to bym ubiegał się o pożyczenie
    takie są*narzuty, też kupiłem czwartą część za 25 zeta. a książki musiałbyś dębić od mojej żony, bo ja już je "zdałem" mojej pięknięjszej połowie.

zresztą za 25 zeta to warto kupić i mieć. fajne książki. chociaż Perpla narzekał :-)
    gra i buczy bebop

Strona 4 z 90 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów