Książek tego typu jest sporo na rynku, ja jednak poleciłbym następujące pozycje:
0. Instrukcja obsługi posiadanego aparatu foto ( joke :grin: )
Lektury obowiązkowe (imho)
1. O fotografowaniu - Andrzej Mroczek ( tutaj się powtarzam, ale również polecam )
2. Oświetlenie w fotografii - Witold Dederko [ Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe] ( bardzo mi się spodobała, fajnie napisana, dosyć szczegółowo, począwszy od tego czym jest światło, poprzez pomiary oświetlenia, optyki światłocienia - tonalność, rozporoszenie, itd... , żródła światła, techniki oświetlenia - krajobrazów, w fot. portretowej, przyrodniczej, ubrania, całej postaci, reportażowej, w różnych warunkach, róznym oświetleniu, po prostu wszystko. Zamieszczone proste rysunki pięknie obrazują opisany fragment danego rozdziału. Również są przykładowe fotki - praktycznbie prz każdej fotce opisane jest w jaki sposób pada światło, co powoduje, jak wpływają zmiany położenia światła na dany obiekt, opisane cienie własne i rzucone, itd.... Dla mnie bombaCzytałem raz, niedługo będę czytał drugi raz
3. Portret fotograficzny - Roman Burzyński [ Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe] ( jak dotąd najlepsza lektura traktująca o tym temacie, jaką do tej pory miałem w swoich łapkachto po prostu trzeba przeczytać)
Lektury uzupełniające (imho)
1. Fotoamator reporter - Włodzimierz Barchacz [ Wydawnictwa Naukowo - Techniczne ]
2. Zawód, Fotoreporterzy - Jan Kosidowski [ Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe]
3. Fotograf praktyk - Roman Niemczyński
4. Fotografuję sport - Marek Nelken, Paweł Wójcik [ Wydawnictwa Naukowo - Techniczne ]
To chyba narazie tyleCoś jeszcze było, ale kurczę surowe nie mogę sobie przypomnieć, jak mi się uda, to dopiszę
![]()