Czytam wiele książek o fotogafi też i uważam ,że Mroczek jest dobrą pozycją. dobre jest to że są podane nastawy aparatu przy zdjęciach to daje pewną analizę i naukę robienia zdjęć. Jest tam wiele cenych uwag i rad jednak po pierwszym przeczytaniu nie da się przyswoić tych informacji i anegdoty będące pewnym smaczkiem trochę przeszkadzają przy powrotach do książki i odszukaniu porad. Można podkeślać ważne miejsca , ale potem książka troche dziwnie wygląda :-)
mam też Kelbego i Margulisa.
Kelby jest wg do szybkiej obróbki fotek , mozna nawet porobić akcji i praca jest szybka.
Natomiast Margulis i Korekcja i separacja jest już profesjonalną obróbką zdjęcia i wymaga dużej praktyki by osiągnąć dobre wyniki.
Pojawiła się ostatnio książka "W obiektywie-Rozmowy Hanny Marii Gizy"
Są to fragmenty audycji radiowych, które przeprowadziła autorka ze znanymi fotografami. Nie czytałem nie wiem czy jest dobra, ale słuchałem kilka audycji i były interesujące. Jak Ktoś już ją zgłębił to proszę o recenzję.
Ostatnio poszukiwałem książki beleterystycznej o fotografii lub fotografie, ale nic nie znalazłem, więc ponownie wrzucę moje pytanie, a nuż ktoś coś ostsatnio czytał i poda jakiś tytuł.