Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Jaka książka dla początkującego fotografa ?

Mój 15-letni chrześniak zaczyna interesować się fotografią. Chciałbym mu sprezentować książkę z której mógłby uczyć się podstaw fotografii i poznać jej zasady. Taki elementarz dla początkującego napisany w prosty i przyswajalny sposób. Z tego co się orientuję, to chłopak ma ogólną wiedzę a chce czegoś więcej się nauczyć (dotychczas bawił się prostymi kompaktami). Wiem, że w tym obszernym wątku na pewno znajdę odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie mam czasu na czytanie aż 38 stron. Dlatego proszę tutaj o poradę. Jaką pozycję wydawniczą polecacie ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Wiem, że w tym obszernym wątku na pewno znajdę odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie mam czasu na czytanie aż 38 stron.
    Wybacz ale prosiłbym o nie stosowanie więcej tak nędznej wymówki .
    Pobieżne przejrzenie (nikt nie każe czytać od deski do deski wszystkie posty, przelecieć oczami każdy potrafi by wyłuskać tytuły) całego wątku i spisanie sobie na kartce najczęściej powtarzających się, polecanych tytułów to 10-30 minut.
    Więc powoduje Tobą nie brak czasu a zwykłe (jakże ostatnio nagminne ) lenistwo i brak szacunku dla czasu forumowiczów.
    Forumowiczów możesz mieć głęboko gdzieś (co właśnie udowodniłeś i co nie jest mile widziane) ale naprawdę twój chrześniak nie jest wart nędznych 10-30 minut?
    Nie bój się ilości stron i śmiało - do roboty, a nie "bo nie mam czasu" a forumowicze mają mieć czas leniwcowi odpisywać? Podziwiam takich (piwo dla artursa).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pobieżne przejrzenie (nikt nie każe czytać od deski do deski wszystkie posty, przelecieć oczami każdy potrafi by wyłuskać tytuły) całego wątku i spisanie sobie na kartce najczęściej powtarzających się, polecanych tytułów to 10-30 minut.
    Więc powoduje Tobą nie brak czasu a zwykłe (jakże ostatnio nagminne ) lenistwo i brak szacunku dla czasu forumowiczów.
    Forumowiczów możesz mieć głęboko gdzieś (co właśnie udowodniłeś i co nie jest mile widziane) ale naprawdę twój chrześniak nie jest wart nędznych 10-30 minut?
    Nie bój się ilości stron i śmiało - do roboty, a nie "bo nie mam czasu" a forumowicze mają mieć czas leniwcowi odpisywać? Podziwiam takich (piwo dla artursa).

Z zażenowianem przeczytałem Twoje słowa - szczerze mówiąc z tak niegrzecznym i niekulturalnym odpisem nigdy się jeszcze tutaj nie spotkałem. Nie wyzywaj nigdy nikogo ani nie obrażaj, gdyż jest to karalne i są pewne instytucje w których można dochodzić swoich praw. Powiem tylko Tobie tyle młody człowieku, że na grzeczności nikt nigdy jeszcze nie stracił i taką maksymę stosuj w swoim życiu. Chociaż ....... no cóż, każdy z nas prezentuje jakiś poziom. Kończę z Tobą polemikę w tej kwestii, gdyż aby móc ją dalej kontynuować i zrozumieć Twoje słowa, musiałbym się zniżyć do Twojego poziomu, tzn położyć się na ziemi. A tego nie zrobię. Nie biorę sobie do serca Twoich słów, gdyż zdaję sobie sprawę, że na pewne dolegliwości nie ma lekarstwa i w sumie piszesz w ten sposób nieświadomie - bez złych w sumie zamiarów. No cóż, młody i ............ Resztę dokończ już sobie sam. I prośba - nie sil się na pisanie mi odpowiedzi, gdyż nie będę ich poprostu czytać.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 15-09-2008 o 07:34

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiem tylko Tobie tyle młody człowieku, że na grzeczności nikt nigdy jeszcze nie stracił i taką maksymę stosuj w swoim życiu.
    Poziom kultury i grzeczności w internecie wyznacza netykieta. Jeśli sam stosujesz powyższą maksymę, to zachęcam do stosowania również netykiety.

http://netykieta.prv.pl/

"Forum dyskusyjne

Nie zadawaj pytania, na które już kiedyś została udzielona odpowiedź na forum i zanim je zadasz sprawdź zawsze czy nie ma na nie odpowiedzi w FAQ tej strony, na której jest forum dyskusyjne, użyj wyszukiwarki na forum, czy przejrzyj co najmniej dwie pierwsze strony forum."

To prośba do wszystkich, skoro Pan powyżej nie ma zamiaru czytać moich wypowiedzi, czyli wie lepiej jakie zasady dobrego wychowania obowiązują w internecie i na forach dyskusyjnych .

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wiem, że w tym obszernym wątku na pewno znajdę odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie mam czasu na czytanie aż 38 stron.
    W pełni zgadzam się z Vitezem.
    A chrześniak to nie ma czasu przejrzeć (no chyba, że ma być to niespodzianka) i powiedzieć co chce?

BTW nieco wyżej (patrz post Slidera) od Twojego miałeś bardzo dobrą polecankę też nie miałeś czasu czytać?

I tak żeby nie być OT jest taka pozycja: NG Szkoła fotografowania dla dzieci, jak wymieniona pozycja Gawła jest za trudna to polecam wymienioną. No i po zakupie aparatu oczywiście instrukcję.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Również zgadzam się z Vitezem. Po dodawaniu tych samych pozycji zamiast 38 stron będzie 100 a w nich masło maślane, a kto to wtedy przeczyta
    Edit:
    Poza tym jeśli się czegoś oczekuje od innych można trochę własnego wysiłku włożyć. Jeśli szanuję własny czas szanuję również czas innych - to dobra i kulturalna dewiza
    Ostatnio edytowane przez brunovis ; 15-09-2008 o 08:08

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Flowenol, brunowis - Panowie w sumie macie rację. Jak już napisałem (zresztą szczerze) nie mam czasu na czytanie (nawet pobieżne) aż 38 stron, gdyż z internetu korzystam grzecznościowo i mój Time ogranicza mnie do napisania kilku pytań, odpowiedzi lub założenia nowego wątku. Napisałem otwarcie o braku czasu na swobodne surfowanie po forum i co W odpowiedzi Vitez nazwał mnie leniem i w sposób mało kulturalny skomentował mój wątek, zarzucając mi m.in. brak poszanowania innych forumowiczów Takie postępowanie swiadczy o braku kultury i zasad dobrego wychowania - krytykowanie kogoś bez głębszego poznania tematu o czymś świadczy. To chciałem jedynie Vitezowi uświadomić Chociaż też zdaję sobie sprawę, że internet zapewnia jakąś w sumie anonimowość i ludzie o pewnych cechach charakteru mają tu pole do popisu. Trzeba sobie to uświadomić i z tym się pogodzić. A prewencyjne uświadamianie im tego faktu nie zaszkodzi, co ja też zresztą względem Viteza uczyniłem

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów