ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

ksiazki o fotografii

Hejka

Sprawa wyglada tak ze ktos z rodziny postanowil sprezentowac mi jakas ciekawa ksiazke o fotografii. Istnieje mozliwosc "podpowiedzenia" jaka pozycja bylaby najlepsza.

I tu rodzi sie pytanie co warto przeczytac na temat fotografii z nowo dostepnych pozycji do powiedzmy 50 zl? Rodzaj uprawianej fotografii nie ma znaczenia bo przeczytam wszystko o ile jest naprawde wartosciowe. Odpadaja raczej ksiazki w stylu ABC fotografii cyfrowej czy inne podstawowe podreczniki. Odpadaja takze ksiazki do PS'a bo tych mam kilka lacznie ze Scotem Kelbym. Na wznowienie "Korekcji i separacji" tez nie ma co liczyc

Wiem ze pojawila sie ostatnio pozycja dotyczaca systemu EOS, oraz ksiazki Michaela Busselle'a zwiazane z fotografia artystyczna. Moze ktos z Was mial z nimi do czynienia (Vitez licze na Twoja recenzje tej ksiazki o EOS).

Pozdrawiam i z gory dzieki za podpowiedzi

P.S. Niestety nie moge wybrac sie do zadnej ksiegarni i sam zobaczyc co jest fajnego bo mam na maxa zawalone przynajmniej nastepne 2 tyg.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Ja mam Busselle'a. Kupiłem w promocji za 15zł. Ladne zdjęcia i tyle. Tekst bardzo "amerykański".
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• adamek
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2265

Brusselle jest fajny, to fakt.
      Na pewno odrzuć wszystkie typu "O fotografii cyfrowej" --> są bez sensu.
      Tą o systemie EOS też bym odrzucił... nie o fotografii jest, a o sprzęcie.
      Może spróbować zachwalanego wszędzie Mroczka? (nie czytałem)
      Albo serie NG.
      Miłego dnia
      adam jastrzębowski
      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
      tu tu

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Hihi... podam dwie pozycje:

1. Vademecum fotografa - mgr.inż Stanisław Sommer, wyd. Filmowa Agencja wydawnicza. Wawa 1956

2. Kratkij fotograficzeckij sprawocznik - wyd. Gosudarstwiennoje Izdatielstwo Moskwa 1953

Pozycja #1 jest rewelacyjna na temat "basica" fotografi BW
        Pozycja #2 jest b. krotka, jak w tytule tylko 479 stron.

No dobra - podam jeszcze jedna - bardziej na serio:

3. Szkoła fotografowania National Geographic - jest tego chyba 5 sztuk, ładnie wydane i chyba naprawde warto mieć. Można znaleźć na stronach www wydawnictwa (pl)

Janusz

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Skoro odpadaja podreczniki fotografii i PSa to NG tez moze odpasc.
          Ksiazka o systemie EOS - 5 stron historii, 100 stron specyfikacji technicznych...
          Mroczka spokojnie moge polecic dla zaawansowanego fotografa ktory chce sie nieco o systemie strefowym, architekturze, krajobrazach, filtrach dowiedziec + sporo swietnych zdjec i anegdot

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Też Mroczka polecam :>
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

w podręcznikach NG też są anegdoty .
              A tak notabene, to NG wydało nie tylko podręczniki fot. cyfrowej i kurs fotografowania, ale także książki o portrecie, krajobrazie.
              Porad jest tam mało, ale zdjęć dużo i ładne są.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              tu tu

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Wiem co jeszcze.
                "Przygody plastyczne fotografii" Urszuli Czartoryskiej
                "Mała historia fotografii" chyba wydawnictwa Taschen (tegoroczna kniga)
                Zawsze coś z Tomaszczuka (tylko to także trochę z filozoficznego punktu widzenia 0 nie każdy takie lubi).
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                tu tu

Komentarz

• piotr.23
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 58

Mroczka "Ksiazka o fotografowaniu" (zarowno stara wersja jak i nowa) jest fantastyczna. Ok. 70 zl w ksiegarni. Czytalem obie i sa super. Zobacz jeszcze ten watek:
                  http://photo.net/mjohnston/column1/mjohnston-1.html

(Zastanawiam sie, czy "The decisive moment" prztlumaczono na polski)? Ktos czytal?

Pozdr | Piotr
                  panoramy

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Nie do konca odpadaja podreczniki fotografii (bede sie musial zastanowic tez nad tym NG) ale przegladalem wiele, ze dwa nawet mam i ogolnie wiekszosc z nich omawia te same aspekty i do tego na poziomie podstawowym. Gdyby sie znalazl jakis naprawde profesjonalny podrecznik to czemu ja bardzo chetnie.

Vitez Twoja zwiezla mocno recenzja ksiazki o EOS przekonala mnie do jej niekupowania Specyfikacji mam dosyc na codzien wiec jeszcze jedna moglaby mnie wykonczyc.

Zamieszczone przez adamek
                    Wiem co jeszcze.
                    "Przygody plastyczne fotografii" Urszuli Czartoryskiej
                    "Mała historia fotografii" chyba wydawnictwa Taschen (tegoroczna kniga)
                    Zawsze coś z Tomaszczuka (tylko to także trochę z filozoficznego punktu widzenia 0 nie każdy takie lubi).
                    Moglbys tak w paru zdaniach napisac cos o tych pozycjach ?
                    Co do podejscia filozoficznego to mysle ze po tym jak przebrnalem przez "Światło obrazu" Rolanda Barthesa to jestem w stanie przeczytac wszystko

Ja od siebie moge natomiast poleciec Fotografie XX wieku. Bardzo duzo dobrych zdjec pochodzacych ze zbiorów muzem w Kolonii i biografie ich autorow. Porad nie ma zadnych ale nie o to w tej pozycji chodzilo.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

Historia fotografii to historia fotografii.
                      Od Dagerotypii, poprzez Man Raya po Mapplethorpe`a. Podzielona na działy tematyczne np. sztuka polaroid, fotografia kreacyjna.
                      Dużo zdjęć. Ładnie wydanma.
                      Lubię ją.

Przygody plastyczne czytałem w bibliotece sobie. Traktują o związkach fotografii z innymi dziedzinami sztuki - od malarstwa impresjonistów, po kolaże Rodczenki.
                      Opatrzone bogatym komentarzam subiektywnym autorki - bądź co bądź znanej pani historyk i krytyk sztuki.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      tu tu

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Kapuje. O taki krotki komentarz mi chodzilo dzieki

Komentarz

• darpla
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 184

A ja szczerze mogę polecić :"Fotografia cyfrowa - Biblia" , Helion. POELCAM!
                          http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Komentarz

• adamek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2265

Zamieszczone przez darpla
                            I to jest właśnie typ książek, które radzę unikać, gdy się uż posiadło jakąś wiedzę fotograficzną (choćby najmniejszą).
                            Miłego dnia
                            adam jastrzębowski
                            tu tu

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

Zamieszczone przez darpla
                              No nie to raczej odpada. Ten poziom mam juz za soba i podobnie jak adamek unikam tego typu pozycji jak tylko sie da. Aczkolwiek dla poczatkujacych napewno nie bylaby zla

Komentarz

Pracuję...
                              X