Ostatnio czytam "Photo Icons" H. Koetzle. Może nie o technice a raczej o "przełomowych" fotografiach, ale bardzo ciekawie (i szczegółowo) napisana. Polecam, dostępna np. tutaj http://www.merlin.com.pl/frontend/br.../1,413577.html .
Ostatnio czytam "Photo Icons" H. Koetzle. Może nie o technice a raczej o "przełomowych" fotografiach, ale bardzo ciekawie (i szczegółowo) napisana. Polecam, dostępna np. tutaj http://www.merlin.com.pl/frontend/br.../1,413577.html .
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
Poszukuje książki, która będzie zawierała informacje o obróbce RAW-ów i interpretacji histogramów. Nie chciałbym tylko, żeby to była pozycja w której ten aspekt jest traktowany po macoszemu, w formie krótkiego rozdzialiku. Zależy mi na kompleksowym ujęciu tego tematu. Jeśli coś możecie polecić, będę wdzięczny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno, kto jest autorem "Korekcji i separacji"?
Ostatnio edytowane przez Elmarqo ; 15-04-2007 o 02:25 Powód: Automerged Doublepost
"The New Complete Guide to Wildlife Photography" by JOE McDONALD, jak dotad najlepsza pozycja tego radzaju fotografii jaka wpadla w moje rece.
Mysle ze 40 lat praktyki mowi samo za siebie, facet nie leje wody, krotko i na temat. Kazdy rozdzial dokumentowany jest fantastycznymi zdjeciami zawierajacymi dane ekspozycji i uzyty sprzet. Omawia techniki fotografii wszelkiej zwierzyny( lacznie z insektami) oraz dobor sprzetu.
Goraco poplecam!
"Real World Camera Raw i Photoshop CS2 - efektywna obróbka cyfrowych zdjęć" - czy ktoś miał do czynienia z tą pozycją i mógłby o niej coś napisać?
Wlasnie jestem po wstepnej lekturze "Kompozycji..." polecam i to każdemu. Z mankamentow to wyraźnie mi brakuje opisow do zdjec, tak jak to zrobione np. w serii NG.
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Zakupiłem tę książkę i lekko mnie rozczarowała. To taki elementarz, podstawy kompozycji bez szczegółów. Brakuje przykładowych zdjęć do każdego rozdziału wraz z ich analizą pod kątem przekazywanej wiedzy. Te fotografie które są umieszczone nie wiadomo do czego się odnoszą i czasem sprawiają wrażenie przypadkowych co tym bardziej dziwi że całość jest wydana na papierze kredowym który na pewno podniósł cenę książki.
Ogólnie pozycja nie jest zła, dowiedziałem się kilku nowych rzeczy ale lektura zostawia pewien niedosyt.
Zakupiłem niedawno The Nature Photographers's Complete Guide to Professional Field Techniques napisaną przez John'a Shaw. Lektura jest bardzo wciągająca, a materiał w niej zawarty i sposób przedstawienia sprawia, że jest to najczęściej używana książka w mojej fotobiblioteczce. Jak komuś j.angielski nie straszny to bardzo polecam.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl