Strona 12 z 90 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Dla tych, którym obcy langłydż nie straszny, a mają ochotę podumać sobie o samej fotografii jako takiej polecam:

"On Being A Photographer" i "On Looking At Photographs" (by D. Hurn & B. Jay)

Dwie niedługie pozycje ciekawe na każdym poziomie zaawansowania, bo tematyka nie do końca typowa (żadne tam "jak zrobić...") i bardzo uniwersalna.
    Zero zdjęć (choć są odwołania), podpisów, opisów i techniki, żadnych porad. Czysto myślowe podejście do obrazu oraz celowości i procesu robienia zdjęć.
    Kto zechce, znajdzie.

Ja zaliczam się do grona tych, którzy nie załapali się na "Książkę o fotografowaniu" (ech... tyle czasu leżała na półce w księgarni, jak się dowiedziałem, że nakład zamknięty zdecydowałem się dłużej nie zwlekać, ale okazalo się, że dwa dni wcześniej sprzedali, a w internecie już dawno nie było). Jeśli ktoś wie gdzie można tą pozycję dopaść (poza tymi aukcjami z allegro) w jakiej..ś..kolwiek czytelnej formie, będę wdzięczny za info na priv.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 04-04-2007 o 01:07

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Dwie niedługie pozycje ciekawe na każdym poziomie zaawansowania, bo tematyka nie do końca typowa (żadne tam "jak zrobić...") i bardzo uniwersalna.
    Zero zdjęć (choć są odwołania), podpisów, opisów i techniki, żadnych porad. Czysto myślowe podejście do obrazu oraz celowości i procesu robienia zdjęć.
    Kto zechce, znajdzie.
    w podobny desen jest Galen Rowell: "Inner Game of Outdoor Photography". przemyslenia na temat obrazowania, sposobu postrzegania fotografii, itd. itp. solidna, mocna ksiazka, dla tych co maja jak sciagnac z US i nie zal im kilku dolcow
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

o.
    fajny spis.
    dzięki!
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

999zl buhaha no nie - to ja prosze od reki moja sprzedam za polowe tej ceny
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ludzie to maja narąbane. I do tego lichwa. Cena netto i brutto taka sama.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    ludzie to maja narąbane. I do tego lichwa. Cena netto i brutto taka sama.
    Nie powinien się tym zainteresować urząd skarbowy?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Szukam książki / prezent /, do nauki podstaw fotografii, dla totalnego laika, co radzilibyście kupić ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Szukam książki / prezent /, do nauki podstaw fotografii, dla totalnego laika, co radzilibyście kupić ?
    Jeśli totalny laik (ale wyrażający chęć do nauki), to "Szkoła Fotografowania National Geographic" faktycznie będzie ładnym prezentem. Ta sama merytoryczna zawartość, podana może w nieco bardziej bezpośredni i konkretny sposób to "Langford M. - Fotografia od A do Z". Miałem obie - gdybym miał znów zaczynać "od zera" wybrałbym Langforda - fakt, troszkę mniej efektowne zdjęcia (ale licznie i bardzo bezpośrednio ilustrujące omawiane zagadnienia) i wydanie bardziej konserwatywne, ale i cena niższa Jedyną obiektywną zaletą pozycji NG nad Langford'em, dla osoby, dla której będzie to pierwsza książka w temacie (poza renomą wydawnictwa) jest te kilka wypowiedzi ich fotografów, niby nic, ale to przyjemny przerywnik, który przypomina także o tej drugiej stronie robienia zdjęć (IMHO lepiej poczytać o takich rzeczach w osobnej literaturze, ale jeśli nie wiadomo co bardziej interesuje czytelnika - technika czy podejście, to może przeważyć ładne wydanie i te kilka słów). Nie szukałbym dalej... jedna albo druga zależnie od tego jak oceniasz aspiracje/predyspozycje/zainteresowania obdarowywanego tudzież obdarowywanej.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 10-04-2007 o 22:52

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    W takiej sytuacji ja poradzilbym - TOM ANG "Fotografia cyfrowa podrecznik", Arkady, W-wa, 2003. Jaszcze w niektorych ksiegarniach mozna ja znalesc nie jestem pewien ale chyba byl dodruk. Zdjecia niebylejakie i mimo encyklopedycznego ukladu ksiazki calkiem dobrze sie ja czyta.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Album.

a tak serio - to mi się podobałą szkoła fotografowania NG
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 12 z 90 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku