-
Poszukuję pozycji o fot. portretowej ale żeby miały również wzmianki o psychologii, "prowadzeniu" modela/modelki - wiecie o co chodzi . Dzięki i pozdrawiam.
-
-
Początki nałogu
Jest kilka pozycji, które można także znaleźć na www, m.in.:
1) Fotografia portretowa bez tajemnic - Bryan Peterson
2) Światło zastane w praktyce - Don Marr
3) Modelowanie światłem - Allison
4) Oświetlenie portretowe w praktyce - Ch. Grey
5) Nowoczesna fotografia portretowa - Cheadle james
i wiele, wiele innych. Aktualnie jest bardzo duży wybór książek o tej tematyce.
Najbezpieczniej będzie jeżeli udasz się do księgarni, gdzie zapoznasz się z treścią książek, a następnie upatrzone pozycje możesz kupić przez internet - po najkorzystniejszej ofercie, np. na jakimś portalu aukcyjnym Kupiłem w ten sposób kilka książek oszczędzając nawet do 40% ceny sklepowej! (zakup legalny z paragonem)
-
Cenzor
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
-
Dopiero zaczyna
Lektura
Chciałbym poznać tajniki fotografii, tzn. jak wybierać odpowiednie ustawienia, jakich trybów używać itp. Moglibyście polecić mi jakąś książkę lub artykuł, który pomoże mi pojąć podstawy fotografii ?
-
Ja dawno temu uczyłem się z ksiązki Zbigniewa Pękosławskiego pt "fotografia w praktyce amatorskiej". Zdaję sobie sprawę, że część tego zacnego dzieła nie będzie miała zastosowania w technice cyfrowej. Ale to będzie tylko ta część poświęcona ciemni i obróbce ciemniowej. Pozostałe rozdziały odnośnie kompozycji, doboru parametrów są jak najbardziej aktualne.
Jeśli chodzi o używanie trybów to powiem tak; jak poznasz zasady i parametry poszczególnych trybów to już będzie jasne jak je zastosować.
Ostatnio edytowane przez jaroz ; 08-07-2012 o 20:49
-
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów