Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 151

Wątek: Logika, średniowiecze, itp.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Panowie - ja tylko sobie podsłuchuję, ale powiem Wam, że fajny wątek Dla uwiarygodnienia klimatu powinniście się jeszcze tytułować "waćpan", "acan", "jegomość", czy jak tam w stosownych czasach się mówiło ("cham" chyba też się zalicza, no nie? ;-) ).

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zupełnie TEGO nie neguję. Określenie "ciemne średniowiecze" odnosi się najpewniej i najpełniej do systemu, który naówczas panował i który eliminował - nawet zwalczał postęp - nazwijmy to ogólnie - intelektualny. Zauważ, że malarstwo z tego okresu jest hmmmm... monotematyczne. Sztuka? Prawie tylko sakralna + trochę tego co lud po kryjomu w domu swoim kobitom bizuterii wyklepał ;-)

Nieco gorzkie jest przeniesienie tego na znacznie nam bliższe czasy....

Janusz
    Tutaj bywa roznie. Kosciol nie zawsze mial az taki wplyw jaki sie mu przypisuje. Ciekawa sprawa jest przypadek kuszy gdyz w roku 1139 przez II sobór laterański wprowadzil zakaz jej używania przeciwko chrześcijanom. Ponieważ jednak zapis odnoszącego się do tego zagadnienia 29 kanonu soborowego ma brzmienie …Artem autem illam mortiferom et Deo odibilem ballistariorum et sagittariorum, adversus christianos et catholicos exerceri de cetero sub anathemate prohibemus… należy raczej sądzić, iż chodzi tu raczej o ogólny zakaz stosowania broni strzelczej (ballistariorum et sagittariorum - czyli tez luku). Podobny charakter ma też prawie dosłowne powtórzenie zakazu przez papieża Innocentego III (1198-1216). I co z tego wyniknelo ... dokladnie nic. To byla tak dobra bron ze nikt sie tymi postanowieniami nie przejal a jej uzywanie mialo powazny wplyw na zmiane strategii i uzbrojenia ochronnego (a jak wiadomo najwiekszym motorem postepu jest wojna).

Sztuka sakralna dominowala ale nie tylko w okresie sredniowiecza bo i w pozniejszych tez o wczesniejszych antycznych nie wspominajac. Ale poza nia byly takze inne wytwory ludzkich rak ktore smialo mozna nazwac sztuka ... bizuteria, ozdobne szklo, ceramika, kafle piecowe, ozdobna bron, niesamowicie ozdobne rzedy konskie, materialy (opona z Bayeux chociazby ... a przeciez wcale nie koscielna), ozdobne pancerze, helmy, sztandary, nagrobki, bramy, rzezby (kamienne, drewniane, ceramiczne, bursztynowe), detale architektoniczne i masa innych.

Jesli chodzi o lud i bizuterie ... nie wiem skad to sie wzielo ale to nie lud takie rzeczy produkowal a wlasnie Ci bogaci, kasztelanowie, rycerze, dostojnicy koscielni itd. Lud byl jak wszedzie biedny i nosil sie skromnie (co nie oznacza ze nie ozdobnie)
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 06-12-2005 o 19:34

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Janusz Body, widać, że historii uczyli Cię w czasach marksizmu stosowanego.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Panowie - ja tylko sobie podsłuchuję, ale powiem Wam, że fajny wątek Dla uwiarygodnienia klimatu powinniście się jeszcze tytułować "waćpan", "acan", "jegomość", czy jak tam w stosownych czasach się mówiło ("cham" chyba też się zalicza, no nie? ;-) ).
    A wiec Waćpanie, dobrze to swiadczy o Panu, iż na wiedzę inszą niźli technicza Waszmość otwarty masz umysł.

Oby Polska nasza i Szwajcary po wielokroć takimi ludźmi obdarzona była

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Janusz Body, widać, że historii uczyli Cię w czasach marksizmu stosowanego.
    Wysoka kultura ustami Twemi mówi, waćpanie.

Janusz

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Jezuuuuuuuuu...... ależ niewiedza. (Używam Twojego sposobu duskutowania)

Większość historyków przyjmuje, że średniowiecze to okres między końcem Cesarstwa Zachodniego w 476 roku a upadkiem Konstantynopola w 1453 roku.

Sir Francis Bacon żył 1561-1626 to jest PO okresie średniowiecza. To człowiek klasyfikowany jako NOWOŻYTNY :-P

Szczerze to myślałem, że wymienisz Majmonidesa co mogłoby byc dyskusyjne.

Janusz
    Ignorant i tu się ujawnię, z wykształcenia jestem historykiem - mediewistą (praca z dyplomatyki średniowiecznej). Tą głupią i przy okazji napastliwą odpowiedzią obnażyłeś swoją ignorancję, a ten stek bzdur później świadczy, że wiedzę o średniowieczu posiadasz z internetu. Nie wnikam już, że fundamentalna praca Le Goffa poświęcona kulturze średniowiecza jest Ci obca, podejrzewam, że nie czytałeś również nigdy wspomnianego Świeżawskiego, ani Tatarkiewicza.
    Roger Bacon ignorancie!!! i Jezusa tu nie wzywaj. Anglik, urodzony ok. 1210 r. W XIII wieku głosił, że doświadczenie powinno być podstawowym źródłem wiodącym do osiągniecia pewności naukowej. Te empirystyczne podejście w dziedzinie metodologii spowodowało, że Bacon wyprzedził o kilka stuleci swoją epokę. Ponieważ pojęcie szkoły oxfordzkiej też nie jest pewnie Ci znane, tematu nie będę dalej drążył. Siądź w końcu człowieku na tyłku i przeczytaj jakąś naukową książkę w temacie w którym się cały czas wypowiadasz.
    Timeo hominem unius libri ??:
    Ostatnio edytowane przez gazwx ; 06-12-2005 o 22:04

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ło jezu gazwx daj spokoj. Wez no przeedytuj tego posta bo to tylko dyskusja na temat sredniowiecza a nie walka na smierc i zycie. Ja jako jeden z dyskutantow nie czulem sie obrazony to tym bardziej Ty nie powinienes. Nie kazdy powinien znac sie na historii tak samo jak na aparatach. Jak ktos powie ze canon 300D ma czas synchronizacji migawki 1/16000 to nikt go tak nie wyzwie wiec tym bardziej w takim watku powinnismy zachowac spokoj. Szacunek nalezy sie kazdemu ale moim skromnym zdaniem Januszowi ktory jakby nie bylo ma te 50 wiosen na karku w szczegolnosci.
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 06-12-2005 o 21:41

Zablokowany

Domyślnie

„Mądrość nie z wiekiem przychodzi, a prawość nie tylko starcom jest znana” (Hi 32, 9)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gazwx
    ..... Siądź w końcu człowieku na tyłku i przeczytaj jakąś naukową książkę w temacie w którym się cały czas wypowiadasz.
    Timeo hominem unius libri ??:
    Naukową? Na mózg jeszcze nie upadłem. Dokładniej to upadłem dużo lat temu i sporo się ich naczytałem. Głównie technicznych chociaż filozofie to akurat też musiałem - wymóg był taki. Domyśl się kiedy i po co. Trochę z tego wyrosłem i wcale nie żałuję.

Takie postawy jak Twoja zniechęcają do jakichkolwiek dyskusji. Cywilizacyjnie przynależysz do swojej ukochanej epoki. Pozostań tam.

Janusz

Zablokowany

Domyślnie

filozofię? chyba marksistowską, co wynika z ducha Twoich wypowiedzi. To zniechęcenie jest jak najbardziej słuszne. Jak dyskutować w materii, o której nie ma się zielonego pojęcia.

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów