Cytat Zamieszczone przez mario1275
McKane - faktycznie trzeba zmienić optykę - bo przynajmniej połowa wynalazków która powstała w okresie średniowiecza została wynaleziona w chinach a do europy dotarła wraz z kupcami. Że wymienię kilka: nawigacja, kompas, proch, kusza. Nie wiem dlaczego kilku kolegów tutaj tak broni średniowiecza zwłaszcza w Europie - katedry - owszem jest to osiągnięcie ale najczęściej wspaniałe efekty były osiągnięte metodą prób i błędów.
Trzeba też pamiętać, że renesans zaczyna się od zmiany optyki właśnie kiedy to centrum staje się człowiek a nie Bóg i należy też pamiętać, że wieki średnie sam kościół wpędziły w niezłe bagno.
Kusza nie dotarla wraz z kupcami, strzemiona przywlekli awarowie, proch w Chinach wynaleziony byl wczesniej ale czy uzywany byl w ten sam sposob jak w sredniowiecznej Europie ? Tak sie rozwijaly wszystkie cywilizacje i nie ma nic w tym dziwnego. Wazne zeby rozpatrywac okresy w odpowiednich kregach cywilizacyjnych. Jak zaczniemy rozpatrywac sredniowiecze lacznie dla Chin, Ameryki Poludniowej, Afryki i Europy wyjda same androny nie widzisz tego ?

Co do sciekow plynacych ulicami i tego jak pachnialy to powiem Ci ze wiem o tym bardzo dobrze bo mialem okazje wachac to i owo siedzac w kilku metrowym wykopie (ostatnio XVI wieczna mierzwe rynku w Lowiczu). I wcale nie wiem czy pachnialo to gorzej czy lepiej od kup ktore mieszkancy Luwru robili za zaslonami w wiekach oswieconych.