Janusz, oczywiscie, ze sa i glupie pytania. Przyklad:Zamieszczone przez Janusz Body
Janusz! Bez sciemniania i po mesku! udziel odpowiedzi TAK lub NIE (czyli bez krecenia).
Przestaniesz wreszcie bic kobiety!?![]()
Janusz, oczywiscie, ze sa i glupie pytania. Przyklad:Zamieszczone przez Janusz Body
Janusz! Bez sciemniania i po mesku! udziel odpowiedzi TAK lub NIE (czyli bez krecenia).
Przestaniesz wreszcie bic kobiety!?![]()
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
:-) To pytanie wcale nie jest głupie. Jest nawet cała nauka zajmująca się takim stawianiem pytań i nie tylko. Poważnie!Zamieszczone przez Pszczola
Np. taki problem: Jeżeli Bóg jest wszechmogący to niech zrobi taki kamień którego by nie mógł podnieść. Tego uczyli nas w szkołach jakieś 35 lat temu :-)
Janusz
Na moje oko, to zupełnie inny problem, niż pytanie Pszczoly, gdyż ten problem nie ma logicznego sensu, a pytanie Pszczoly owszem, jest zupełnie poprawne, tylko przeciętni ludzie źle rozumieją odpowiedz.Zamieszczone przez Janusz Body
Na pytanie Pszczoły odpowiedz jest oczywista - NIE.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Troche marnie z Twoim okiem :-) Jest cały dział filozofii, który się zajmuje podobnymi bzdurami i oni tam o logice mało mówią. Ale (bez urazy i obrażania uczuć religijnych) można tak postawić pytanie czy problem, że każda odpowiedź bedzie "niewłaściwa" bez dodatkowych wyjaśnień "nie przestanę - bo nigdy nie zaczynałem" naprzykład albo "nie przestane bo nie jestem żonaty". Poza tym zgodnie z doktryną Kościoła wszechmogący oznacza, że może zrobić taki kamień. I to akurat mówię zupełnie poważnie.
Janusz
PS dopisane w edicie - pisanie o "pokrętnej hinduskiej logice" jest zbędne :-P
No bede się upierał, że głupich pytań nie ma
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-12-2005 o 23:21
skasowalem. bzdury napisalemZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-12-2005 o 23:48
jesli mozna wszystko, to czy mozna nie moc czegos?Zamieszczone przez Janusz Body
jesli wszystko jest prawda, to czy to prawda, ze prawda jest falszem?
zachodzenie powyzszego prawa (z kamieniem i wszechmogacym) oznaczaloby koniecznosc istnienia swiata, w ktorym prawa logiki nie zachodza. dla nas jest to w pewien sposob niewyobrazalne - my logike przyjmujemy jako aksjomatyczna i nie kwestionujemy.
czy moze istniec prawda i falsz bez logiki...? ja bym tego nie wykluczal. piaty aksjomat tez kiedys byl niekwestionowalny
Skoro są nieeuklidesowe geometrie, algebry boola, banacha to i muszą być różne logiki. Logika mojego psa jest zapewne różna od mojej ;-) Moja jest pokrętna :-)Zamieszczone przez akustyk
Piąty aksjomat to zdaje się próbowano udowodnić dość długo (wyprowadzić z pierwszych czterech) ale nikomu się nie udało. Bo nie mogło? Też nie byłbym tego pewien :-)
Janusz
z tym psem to nie do konca. jesli nie zje kosci teraz, to bedzie ja mogl zdjesc pozniej. ale jesli ja zje, to wcale nie jest powiedziane, ze pozniej ktos mu nie przyniesie drugiej.Zamieszczone przez Janusz Body
jak w (pikusiowa) morde strzelil implikacjai nie mam watpliwosci, ze co zdolniejsze psisko to jest w stanie zakumac
uwierz w pikusia! :-D
piaty aksjomat daje geometrie euklidesowe. bez niego sa geometrie lobaczewskiego (czy jak to tam szlo). rzecz sie rozbija o zadana prosta i nienalezacy do niej punkt - wg Euklidesa istniala tylko jedna przechodzaca przez ten punkt prosta rownolegla do zadanej.Zamieszczone przez Janusz Body
aksjomat okazal sie zupelnie zbedny do calutkiej uzywanej przez nas geometrii. z czego wysnuto wniosek, ze niekoniecznie musi to byc prawda
Pewnie jakby chcial to my mogl ;-)Zamieszczone przez Janusz Body
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Moga zachodzic, moga... 'Logika' tylko inna (niz nam znana) moze tam obowiazywac.Zamieszczone przez akustyk