Janusz, oczywiscie, ze sa i glupie pytania. Przyklad:Zamieszczone przez Janusz Body
Janusz! Bez sciemniania i po mesku! udziel odpowiedzi TAK lub NIE (czyli bez krecenia).
Przestaniesz wreszcie bic kobiety!?![]()
Janusz, oczywiscie, ze sa i glupie pytania. Przyklad:Zamieszczone przez Janusz Body
Janusz! Bez sciemniania i po mesku! udziel odpowiedzi TAK lub NIE (czyli bez krecenia).
Przestaniesz wreszcie bic kobiety!?![]()
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
:-) To pytanie wcale nie jest głupie. Jest nawet cała nauka zajmująca się takim stawianiem pytań i nie tylko. Poważnie!Zamieszczone przez Pszczola
Np. taki problem: Jeżeli Bóg jest wszechmogący to niech zrobi taki kamień którego by nie mógł podnieść. Tego uczyli nas w szkołach jakieś 35 lat temu :-)
Janusz
Na moje oko, to zupełnie inny problem, niż pytanie Pszczoly, gdyż ten problem nie ma logicznego sensu, a pytanie Pszczoly owszem, jest zupełnie poprawne, tylko przeciętni ludzie źle rozumieją odpowiedz.Zamieszczone przez Janusz Body
Na pytanie Pszczoły odpowiedz jest oczywista - NIE.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Troche marnie z Twoim okiem :-) Jest cały dział filozofii, który się zajmuje podobnymi bzdurami i oni tam o logice mało mówią. Ale (bez urazy i obrażania uczuć religijnych) można tak postawić pytanie czy problem, że każda odpowiedź bedzie "niewłaściwa" bez dodatkowych wyjaśnień "nie przestanę - bo nigdy nie zaczynałem" naprzykład albo "nie przestane bo nie jestem żonaty". Poza tym zgodnie z doktryną Kościoła wszechmogący oznacza, że może zrobić taki kamień. I to akurat mówię zupełnie poważnie.
Janusz
PS dopisane w edicie - pisanie o "pokrętnej hinduskiej logice" jest zbędne :-P
No bede się upierał, że głupich pytań nie ma
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-12-2005 o 23:21
skasowalem. bzdury napisalemZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-12-2005 o 23:48
jesli mozna wszystko, to czy mozna nie moc czegos?Zamieszczone przez Janusz Body
jesli wszystko jest prawda, to czy to prawda, ze prawda jest falszem?
zachodzenie powyzszego prawa (z kamieniem i wszechmogacym) oznaczaloby koniecznosc istnienia swiata, w ktorym prawa logiki nie zachodza. dla nas jest to w pewien sposob niewyobrazalne - my logike przyjmujemy jako aksjomatyczna i nie kwestionujemy.
czy moze istniec prawda i falsz bez logiki...? ja bym tego nie wykluczal. piaty aksjomat tez kiedys byl niekwestionowalny
Skoro są nieeuklidesowe geometrie, algebry boola, banacha to i muszą być różne logiki. Logika mojego psa jest zapewne różna od mojej ;-) Moja jest pokrętna :-)Zamieszczone przez akustyk
Piąty aksjomat to zdaje się próbowano udowodnić dość długo (wyprowadzić z pierwszych czterech) ale nikomu się nie udało. Bo nie mogło? Też nie byłbym tego pewien :-)
Janusz
Moga zachodzic, moga... 'Logika' tylko inna (niz nam znana) moze tam obowiazywac.Zamieszczone przez akustyk
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Doktryna Kościoła z logiką niewiele ma wspólnegoZamieszczone przez Janusz Body
Podobnie fakt, że pewni naukowcy się czymś zajmują, nie przydaje temu wagi. A problem tworzenia tego kamienia jest nieformułowalny logicznie (w sensie logiki jako podstawy zapisu matematycznego, a nie ortokomplementarnej kraty z pewnymi własnościami) i wynika to z teorii mnogości. Jest to po prostu konsekwencja nieistnienia zbioru wszystkich zbiorów.
św. Tomasz z Akwinu, św. Albert Wielki, Piotr Abelard, Wiliam Ockham i można tak przez całą stronę i to tylko ze średniowieczaZamieszczone przez Tomasz Golinski
Twój bon mot niewiele wspólnego ma z logiką, ale to tylko kwestia niedouczenia (warto od czasu do czasu zamknąć komputer i jakąś książkę przeczytać)
Taki OT.