Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
No cóż... W Biblii napisano:
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."
Nie wiem, do jakiego stopnia Pismo Święte jest w Kuwejcie wyznacznikiem stanowionego prawa. To jednak kraj bardziej islamski, dlatego bardziej adekwatny byłby choćby ten cytat:
"Przekazał Muslim: Byliśmy z Masruq w domu Jasar bin Numair. Masruq ujrzał jakieś wizerunki (lub obrazy itp.) na jego tarasie i powiedział: Słyszałem od Abdullaha, ze słyszał on jak Prorok mówił, "Najcięższą karę od Allaha otrzymają twórcy obrazów"". Albo: "Przekazał ‘Abdullah bin Umar: Wysłannik Allaha powiedział: Ci, którzy robią obrazy zostaną ukarani w Dniu Zmartwychwstania, i zostanie im powiedziane: "Ożywcie to co stworzyliście"".
Zresztą w samym islamie interpretacja zakazu jest różna w zależności od tego, czy jesteśmy wśród szyitów czy sunnitów.