Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Uważajcie podczas wycieczek do Kuwejtu

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    No cóż... W Biblii napisano:
    "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył.(...)"
    Drugie w dekalogu. No ale jemu tam chodziło o to, żeby się tym obrazkom, rzeźbom i innym tego rodzaju tworom nie kłaniać...
    Zdjęcia robić wolno. Tylko nie wolno zrobić zdjęcia np. papieżowi i się kłaniać temu zdjęciu, całować go, czy jakąś szopkę z tego zrobić.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj, ludziki w kościołach całują po stopach figurki, ale nie idźmy tą drogą. To jedna forum fotograficzne a nie religijne
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No cóż... W Biblii napisano:
    "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."
    Nie wiem, do jakiego stopnia Pismo Święte jest w Kuwejcie wyznacznikiem stanowionego prawa. To jednak kraj bardziej islamski, dlatego bardziej adekwatny byłby choćby ten cytat:
    "Przekazał Muslim: Byliśmy z Masruq w domu Jasar bin Numair. Masruq ujrzał jakieś wizerunki (lub obrazy itp.) na jego tarasie i powiedział: Słyszałem od Abdullaha, ze słyszał on jak Prorok mówił, "Najcięższą karę od Allaha otrzymają twórcy obrazów"". Albo: "Przekazał ‘Abdullah bin Umar: Wysłannik Allaha powiedział: Ci, którzy robią obrazy zostaną ukarani w Dniu Zmartwychwstania, i zostanie im powiedziane: "Ożywcie to co stworzyliście"".
    Zresztą w samym islamie interpretacja zakazu jest różna w zależności od tego, czy jesteśmy wśród szyitów czy sunnitów.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Mój cytat z Biblii miał pokazać, że i u nas są podstawy do zakazu fotografowania...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój cytat z Biblii miał pokazać, że i u nas są podstawy do zakazu fotografowania...
    Na litość boską, póki co, to chyba nie biblia stanowi u nas prawo! Mam nadzieję.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Dopuść ponownie JK do koryta, to zobaczysz
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Prawa nie stanowi i na szczęście największa instytucja podpierająca się Biblią sama ignoruje to przykazanie, co przy jej próbach wpływania na prawo stanowione nie jest bez znaczenia. Nie mniej jednak, jeśli ktoś myśli o swojej przyszłości w "krainie idealnego światła", powinien rozważyć ten zapis...

Żartowałem! Żartowałem!!
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Prawa nie stanowi i na szczęście największa instytucja podpierająca się Biblią sama ignoruje to przykazanie, co przy jej próbach wpływania na prawo stanowione nie jest bez znaczenia.
    Żydzi - szczególnie ortodoksi - odnosząc się wprawdzie do innych zapisów z Biblii - nie tolerują uwieczniania ich wizerunków, o czym można się przekonać przecież w tradycyjnych dzielnicach Jerozolimy.
    A chrześcijanie, dla których głos Kościoła jest istotny, interpretują je jako zakaz oddawania czci innym bożkom, co w owych biblijnych czasach było problemem. W tradycyjnych wschodnich wspólnotach chrześcijańskich nie ryzykujemy tak bardzo wyciągając aparat, jak w ich odpowiednikach muzułmańskich czy żydowskich.

Nie mniej jednak, jeśli ktoś myśli o swojej przyszłości w "krainie idealnego światła", powinien rozważyć ten zapis...
    Na drodze do zbawienia nie stoi na drodze fotografowanie (w ogólności). Chyba, że trafimy na kogoś, kto ma do uwieczniania siebie stosunek negatywny. Wtedy istotnie rozważania o własnej przyszłości powinny wpłynąć na pozostawienie aparatu (nawet tego z telefonu komórkowego) w torbie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dolomity Zobacz posta
    Na drodze do zbawienia nie stoi na drodze fotografowanie (w ogólności). Chyba, że trafimy na kogoś, kto ma do uwieczniania siebie stosunek negatywny. Wtedy istotnie rozważania o własnej przyszłości powinny wpłynąć na pozostawienie aparatu (nawet tego z telefonu komórkowego) w torbie.
    No tak, bo ten ktoś mógłby nam dopomóc w szybkim stawieniu się przed sądem ostatecznym. A wtedy nasze zbawienie zależałoby od tego, czy Święty Piotr ma coś przeciwko uwiecznianiu jego oblicza czy też nie.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No tak, bo ten ktoś mógłby nam dopomóc w szybkim stawieniu się przed sądem ostatecznym. A wtedy nasze zbawienie zależałoby od tego, czy Święty Piotr ma coś przeciwko uwiecznianiu jego oblicza czy też nie.
    Obawiam się, że przed oblicze Świętego Piotra nie dostaniemy się z aparatem fotograficznym w dłoni ;-) A nawet jeśli, to chyba musiałby to być jakiś model mechaniczny, bo w sferach niebieskich zdarzają się problemy z naszymi ogniwami...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów