Oj, ludziki w kościołach całują po stopach figurki, ale nie idźmy tą drogą. To jedna forum fotograficzne a nie religijne![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Nie wiem, do jakiego stopnia Pismo Święte jest w Kuwejcie wyznacznikiem stanowionego prawa. To jednak kraj bardziej islamski, dlatego bardziej adekwatny byłby choćby ten cytat:
"Przekazał Muslim: Byliśmy z Masruq w domu Jasar bin Numair. Masruq ujrzał jakieś wizerunki (lub obrazy itp.) na jego tarasie i powiedział: Słyszałem od Abdullaha, ze słyszał on jak Prorok mówił, "Najcięższą karę od Allaha otrzymają twórcy obrazów"". Albo: "Przekazał ‘Abdullah bin Umar: Wysłannik Allaha powiedział: Ci, którzy robią obrazy zostaną ukarani w Dniu Zmartwychwstania, i zostanie im powiedziane: "Ożywcie to co stworzyliście"".
Zresztą w samym islamie interpretacja zakazu jest różna w zależności od tego, czy jesteśmy wśród szyitów czy sunnitów.
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8
Mój cytat z Biblii miał pokazać, że i u nas są podstawy do zakazu fotografowania...
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Dopuść ponownie JK do koryta, to zobaczysz![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Prawa nie stanowi i na szczęście największa instytucja podpierająca się Biblią sama ignoruje to przykazanie, co przy jej próbach wpływania na prawo stanowione nie jest bez znaczenia. Nie mniej jednak, jeśli ktoś myśli o swojej przyszłości w "krainie idealnego światła", powinien rozważyć ten zapis...
Żartowałem! Żartowałem!!
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Żydzi - szczególnie ortodoksi - odnosząc się wprawdzie do innych zapisów z Biblii - nie tolerują uwieczniania ich wizerunków, o czym można się przekonać przecież w tradycyjnych dzielnicach Jerozolimy.
A chrześcijanie, dla których głos Kościoła jest istotny, interpretują je jako zakaz oddawania czci innym bożkom, co w owych biblijnych czasach było problemem. W tradycyjnych wschodnich wspólnotach chrześcijańskich nie ryzykujemy tak bardzo wyciągając aparat, jak w ich odpowiednikach muzułmańskich czy żydowskich.
Na drodze do zbawienia nie stoi na drodze fotografowanie (w ogólności). Chyba, że trafimy na kogoś, kto ma do uwieczniania siebie stosunek negatywny. Wtedy istotnie rozważania o własnej przyszłości powinny wpłynąć na pozostawienie aparatu (nawet tego z telefonu komórkowego) w torbie.