Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Zdjecia zimą na nartach

Domyślnie

A ja się podłącze do pytanie. Zdjęć zimowych trochę juz zrobiłam ucząc się na własnych błędach, kombinuję, sprawdzam co zadziała lepiej itd, ale tak się zastanawiam jak najlepiej ustawić aparat zanim dam go koleżance. Chodzi o zdjęcia koni więc czasy możliwie krótkie, ja preferuję Av chociaż jak widzę, że ustawia nie to co chcę to przełączam się na M i nie wiem czy lepiej ustawić jej w miarę optymalne parametry na M czy też bezpieczniej zostawić na Av, z kompensacją dodatnią i jakim najlepiej pomiarem światła?
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    A ja się podłącze do pytanie. Zdjęć zimowych trochę juz zrobiłam ucząc się na własnych błędach, kombinuję, sprawdzam co zadziała lepiej itd, ale tak się zastanawiam jak najlepiej ustawić aparat zanim dam go koleżance. Chodzi o zdjęcia koni więc czasy możliwie krótkie, ja preferuję Av chociaż jak widzę, że ustawia nie to co chcę to przełączam się na M i nie wiem czy lepiej ustawić jej w miarę optymalne parametry na M czy też bezpieczniej zostawić na Av, z kompensacją dodatnią i jakim najlepiej pomiarem światła?
    To trochę tak, że jak nie zrobisz to będzie źle lub dobrze w zależności od punktu widzenia

Ostatnio jestem wyznawcą poglądu - jeśliś leniwy, zaufaj światłomierzowi aparatu, ale rób rawy - te kilka bitów zapasu rozdzielczości poratuje Ci rzyć. Czyli raw, matrycowy i półautomat, żadnych korekcji ekspozycji.

Wiadomo, jak śnieg przeważa w kadrze, niedoświetlisz. Tyle, że jednocześnie nie przepalisz tego śniegu, a nic nie wygląda gorzej niż wielki biały przepał, bez faktury - ja już wolę szum i utratę kontrastu w wyciąganych z cieni szczegółów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: szczegółach!
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 04-12-2010 o 22:26 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

no wlaśnie tak myślałam, rawy oczywiście będą. Mam nadzieję, że wyjdzie coś ciekawego bo zawsze jest tak, że innym zdjęcia robię a potem mi nie ma kto (tu akurat jazdę konną mam na myśli) a zimowa sceneria jest taka bajkowa.

A i tak przy okazji zapytam tu a jak najlepiej przy takich zdjęciah ustawić automatyczny wybór punktu AF?

Ps. wczoraj akurat robiłam zdjęcia koleżance, ale średniawo wyszły: intensywnie padający śnieg, zachmuszenie i szybkie ściemnianie się nie pomogły.

Mniej więcej coś takiego wychodziło:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio edytowane przez MagdaS ; 04-12-2010 o 23:08 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

ja zawsze dodaje na +
    400D/7D/500N/17-40/70-200/55-250/Samyang 8mm/580 EX II/Manfrotto 680B/Lowepro Computrekker AW/Hama Defender 210
    http://mariuszryz.pl
    http://camera.boleslawiec.pl/ - Stowarzyszenie Fotograficzne - Bolesławiec

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    wczoraj akurat robiłam zdjęcia koleżance, ale średniawo wyszły: intensywnie padający śnieg, zachmuszenie i szybkie ściemnianie się nie pomogły.
    Wyszły adekwatnie do warunków.
    Chociaż, akurat tu zalecenie Inmario (jedna, może nawet dwie działki kompensacji) by się sprawdziło.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Racja, dzisiaj wyszły już duużo lepiej, a robione na Av z kompensacją dodatnią. Pierwsze z brzegu dla przykladu:

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

MagdaS nie kadruj tak centralnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ustawiam tryb AV
    czyli zmiana głębi ostrości ?
    Następnie dodaje +2 koryg. ekspozycji/nastawy AEB ?
    i robię zdjęcie samego sniegu ?

Domyślnie

a po co Ci zdjęcie samego śniegu?
    wyceluj w śnieg(byle nie ten w cieniu), dodaj +2 do ekspozycji i rób zdjęcia

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Eee... to chyba temat na forum narciarskie
    Jak zrobić dobre zdjęcie z nart...
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów