pozdro.,
m.
no to gratuluję.
a teraz podziękuj kolegom-doradzaczom wysyłającym cię z awanturą do sklepu ;-)
jak to jest?
normalnie.
jak zwykle chodzi o pieniądze.
wyprodukowanie matrycy w 100% sprawnej - jest technicznie niemożliwe. każda matryca ma jakiś procent uszkodzeń już w chwili wyprodukowania - jaki duży? tego oczywiście nie wie nikt (ale Canon jest i tak najlepszy, bo robi matryce CMOS od ~30 lat).
dlatego uszkodzone pixele mapuje się - ich treść jest zastępowana przez treść sąsiednich pikseli - i jest to standardowa procedura. inaczej się nie da. inaczej byłoby to zbyt kosztowne.![]()
pozdro.,
m.
Ja mam zupełnie inne pytanie ale skorzystam z juz załozonego wątku. Co zrobić żeby w 50D wbudowana lampa nie wyzwalała błysków doswietlających przed finalnym błyskiem. czytałem w instrukcji ale znalazłem tam tylko to, że jest to spowodowane redukcja czerwonych oczu, którą mam wyłączoną. I jeszcze drugie pytanie. W moim Olympusie gdy zmieniam wartośc przysłony lub czas otwarcia migawki to na drabince pokazuje się odchylenie EV. W Canonie nie i nie wiem czy zdjecie wyjdzie doświetlone czy nie. Wiem, że to dość błahe sprawy ale nie moge nigdzie w googlach ani na forum znaleźć pomocy. pozdrwienia
Oprócz "redukcji czerwonych oczu" jest jeszcze "wspomaganie AF".
Ustawienia znajdziesz w menu na pomarańczowej zakładce z symbolem aparatu (druga od prawej)
C.FnIII -5:Autofokus/Migawka Oświetlenie wspomagające AF (poz. 5)
Instrukcja str. 179.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
A widzisz...Teraz pamiętam, że na poczatku w olympusie też miałem ten problem ale tam jest o wiele prostsze menu i jakoś sobie poradziłem. Dzieki
Pozdrowienia