Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 140

Wątek: Canon 85 f1.2L na 5D - sample i zachwyty

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

panowie Corwin, Arkan, Angmar i inni (choć nie wszyscy) - po co toczycie te spory, kiedy od razu wiadomo, że nie chcecie się niczego dowiedzieć, tylko udowodnić swoje Dajcie spokój, bo się głupawy wątek robi, nie ma co się tak zacietrzewiać.

BTW rozumiem doskonale istotę pytania o oszczędzenie pieniędzy przy zakupie 85/1.8 zamiast 85/1.2L. I Corwin nie miałeś racji ze swoją ironią o 600/4 IS L, bo to nie chodzi o to czy on jest "do ****", tylko czy kupienie 500/4 IS L nie ma większego sensu z wielu względów. Ponieważ dyskusja ma tyle rozwiązań ilu fotografów, proponuję zaprzestanie tej niemądrej kłótni. Zaraz zaczniecie się wzajemnie obrzucać inwekywami.

Zapytam i może ktoś mi odpowie - czy ten słynny automatyczny MF (i AF) jest faktycznie taki bezwładny i powolny jak się słyszy? Dało by się tym zrobić coś w ruchu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Zapytam i może ktoś mi odpowie - czy ten słynny automatyczny MF (i AF) jest faktycznie taki bezwładny i powolny jak się słyszy? Dało by się tym zrobić coś w ruchu
    Jesli obiektyw musi przeleciec pelen zakres od 1m do nieskonczonosci,
    to faktycznie troche trwa. Z kolei gdy jestes w okolicach twojego
    zakresu, to moim zdaniem blyskawicznie lokuje sie na focus.
    Pomaga mu chyba znacznie ilosc swiatla, jaka przyjmuje.
    W ruchu - nie sadze, by sledzacy AF nadawal sie zbytnio do powaznych
    zastosowan, ale kto wie?

Domyślnie

Nie jest to błyskawica, ale... to w znacznym stopniu zależy w jakim trybie fotografujesz, co i jakim body.

Przy AI Servo AF jest szybszy niż przy One Shot. Wiąze się to z tym ze przeostrzanie w tym trybie jest zazwyczaj na obiekt we względnie podobnej płaszczyźnie.
    Powolność AF jest odczuwalna wtedy gdy, tak jak napisał snowboarder, przeostrza sie z nieskończoności na coś bliskiego (a więc w praktyce pierwsze ostrzenie, ponieważ w 85L zaleca się ustawiać przy wyłączaniu aparatu właśnie na nieskończoność).
    Generalnie, z 20D całkiem nieźle się przy biegnących pieskach (na sporcie nie próbowałem) ale jednak nie jest to 135L czy 85/1.8 i trzeba być tego świadomym żeby uniknąć rozczarowań.

Z serią 1D/Ds AF jest znacznie szybszy (Arkan może potwierdzić) i tutaj nie powinno byc zadnego problemu nawet przy sportach halowych.

Pisałem juz troszkę o tym w http://canon-board.info/showthread.php?t=5856&page=2

Co do manual focus - szkło nie ma FTM. Pierscien MF chodzi baardzo płynnie, umożliwiając bardzo dokładne ustawienie ostrości. MF pracuje tylko gdy obiektyw jest na WŁĄCZONYM body.

Pozdrawiam

Amber
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 11-12-2005 o 19:54
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

po co toczycie te spory, kiedy od razu wiadomo, że nie chcecie się niczego dowiedzieć, tylko udowodnić swoje Dajcie spokój, bo się głupawy wątek robi, nie ma co się tak zacietrzewiać.
    Na tym właśnie polega istota dyskusji - rozmawiają ze sobą ludzie o różnych poglądach na omawiany temat, starając się je argumentować.

Twoim zdaniem dyskusja jest nieuzasadniona? Wszyscy powinni sobie przytakiwać? W takim układzie masz na myśli nie dyskusję, a wzajemne smarowanie sobie **** miodem w tak zwanym Towarzystwie Wzajemnej Adoracji. Nie przeczę - takie smarowanie **** miodem jest słodkie i przyjemne... problem polega na tym, że w żaden sposób nie rozwijające.

Jeśli tobie to odpowiada to "no problem, enjoy". Ja przywykłem do konsktuktywnego traktowania zagadnień, tak, abym mógł wynieść z tego jakąś nową wiedzę. Ale oczywiście potrafię zrozumieć, że dla niektórych dążenie do pogłębiania wiedzy może być zachowaniem obcym i nienaturalnym. W takiej sytuacji mogę co najwyżej wyrazić moje współczucie...
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szkoda, że jako jedyny nie potrafisz ugryźć się w jęzor. Cóż, już wcześniej napisałem, że m.in. ty już wiesz co jest słuszne. Ja się nie będę wdawał w jałowe przetargi.

porafisz choć odpowiedzieć na moje pytanie :rolleyes:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Arkan, przepraszam, pomylilem Cie z Amberem. Alzheimer!?
    Odnosze wrazenie, ze niektorzy nie lubia dyskutowac ( dzine zachowanie jak na uczestnikow forum? ). Corvin w swoj post o 600/4 IS z 5,5 m odlegloscia ogniskowania-( dlaczego dolaczyles sie do tematu z ta lufa? ) wpakowal plomienny apel o rozwage i zakonczenie krytyki szkla. Nie krytykuje szkla 85/1,2. Jest piekne i bardzo chcialbym byc jego wlascicielem ( prezencik? ) . Pisze tylko z uwagi na smiesznosc na jaka naraza sie wielu duskutantow podajac na kolana przed tym czy innym obiektywem. Czuje sie jak w jakims zapyzialym saloniku literacko-artystycznym. Malo to meskie. Ale to moje zdanie. Nieodosobnione, bo kolesie moi ( ale to zlosliwcy i przesmiewcy ) umierali ze smiechu czytajac pierwsze dwie strony tematu. Zapewne jakies zastosowanie dla 85/2 jest, ale nie dla plebsu ( mnie samego ) tylko dla arystokracji swiata foto. Tylko czy arystokracja tu gosci i niby w jakim celu?
    czesc. Ch.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Snowboarder, biję się z myślami. Zamówiłem 85/1,2 i ciągle nie wiem czy jest mi potrzebna kolejna zabawka. Jak możesz to podeślij jeszcze jakąś fotkę
    dla spokojności duszy mojej. Może masz jakieś typowe str photo, typową ulicę, życie na niej z tą GO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ChrisB
    Snowboarder, biję się z myślami. Zamówiłem 85/1,2 i ciągle nie wiem czy jest mi potrzebna kolejna zabawka.

Stary, gdy tak sformuujesz pytanie, to cie tu zywcem zjedza ;-)
    Wysle ci PM wieczorem.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Stary, gdy tak sformuujesz pytanie, to cie tu zywcem zjedza ;-)
    Wysle ci PM wieczorem.
    A niech zazdrośnicy jedzą i z zazdrości pękną
    ChrisB - jak masz kasę to kupuj bez wyrzutów sumienia. Jeśli to kolejna zabawka, to przynajmniej w najlepszym gatunku.:grin: A obiektyw wart jest swojej ceny! I wartość ta będzie się zwiększać.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

snowboarder, jeszcze raz dzięki za super fotografię /nie piszę fotkę z szacunku co do pomysłu i jakości/ jestem przekonany -85/1,2 jest wart swej ceny

Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314

Uprawnienia umieszczania postów