Pokaż wyniki od 1 do 10 z 140

Wątek: Canon 85 f1.2L na 5D - sample i zachwyty

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Zastanów się nad tym co sam napisałeś. Z jednej strony piszesz, że kupiłeś za grube tysiące PLN szkła, które Ci nie są do niczego potrzebne, bo nie jesteś w stanie wykorzytać ich potencjału, a z drugiej strony zarzucasz innym działanie powodowane zazdrością. Mam takiego kolegę, który jest jest najgorszym ze znanych mi kierowców (aczkolwiek jest zamożnym człowiekiem). Kupuje sobie szybkie sportowe samochody, które notorycznie rozbija. Kiedy mu ostatnio zasugerowałem, że jest do **** kierowcą i, że może by kupił sobie dla odmiany jakiegoś pancernego turbo dizla, to powiedział, że po prostu mu zazdroszczę wózków ktorymi jeździ. No more comments.
    A nie zauważyłeś przypadkiem, że Corwin sam bezkrytycznie się przyznał, że nie wykorzystuje możliwości tego szkła?
    Ma, bo go stać. Może nie chce kupować tańszego, żeby za pół roku sprzedawać ze stratą i kupować następne (choć to zakręcone, jest to sposób na oszczędzenie kasy)..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    A nie zauważyłeś przypadkiem, że Corwin sam bezkrytycznie się przyznał, że nie wykorzystuje możliwości tego szkła?
    Sądzę, że..
    Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Z jednej strony piszesz, że kupiłeś za grube tysiące PLN szkła, które Ci nie są do niczego potrzebne, bo nie jesteś w stanie wykorzytać ich potencjału, a z drugiej..
    ...zauważyłem..
    Ma, bo go stać..
    To jest oczywiste. Kupujemy tylko takie rzeczy, na które nas stać.

Może nie chce kupować tańszego, żeby za pół roku sprzedawać ze stratą i kupować następne (choć to zakręcone, jest to sposób na oszczędzenie kasy..)
    He, he - dobre. To początkujący kierowcy, zaraz po zrobieniu prawka (jeśli ich stać) powinni kupić Corvette, bo jak kupią najpierw Hondę Accord, to po pół roku będą musieli ze stratą sprzedać Naprawdę dobre. Ciekawe jak daleko mozna się posunąć w staraniach wytłumaczenia sensowności zakupu, który jest bez sensu
    Po mojemu to powinno byc tak - jak już wycisnę wszystko co się da z mojego sprzętu, i zaczynam czuć, że brak dalszego rozwoju jest spowodowany ograniczeniami sprzętowymi, to sprzedaję mój - co tam mam (85/1.8, 50/1.4 itd) i kupuję np. 85/1.2L. Ale wtedy już wiem co zrobić z tym szkiełkiem - a wtedy to poezja..., a wtedy nie potrzebuję porad kumpli z forum w kwestii zakupu.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Może nie chce kupować tańszego, żeby za pół roku sprzedawać ze stratą i kupować następne (choć to zakręcone, jest to sposób na oszczędzenie kasy)..
    Osobliwe podejście do tematu.

Rozumiem, że gdyby mi przyszło zmieniać mój wysłużony telewizor, to nowego nie powinienem szukać w tym samym segmencie, tylko wywalić dużą kasę na 40-50 calową kobyłę z tylną projekcją... żeby w "zakręcony sposób" zaoszczędzić pieniądze? I oczywiście nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia, że potrzebuję telewizor do sypialni 18 mkw a nie do salonu 80 mkw?

Nie kolego sympatyczny - zdroworozsądkową oszczędnością jest kupowanie sprzętów na miarę swoich potrzeb i możliwości. I to bez względu na zasobność portfela. Chyba, że chodzi wyłącznie o czystą potrzebę posiadania na pokaz.
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    Osobliwe podejście do tematu.

Rozumiem, że gdyby mi przyszło zmieniać mój wysłużony telewizor, to nowego nie powinienem szukać w tym samym segmencie, tylko wywalić dużą kasę na 40-50 calową kobyłę z tylną projekcją... żeby w "zakręcony sposób" zaoszczędzić pieniądze? I oczywiście nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia, że potrzebuję telewizor do sypialni 18 mkw a nie do salonu 80 mkw?

Nie kolego sympatyczny - zdroworozsądkową oszczędnością jest kupowanie sprzętów na miarę swoich potrzeb i możliwości. I to bez względu na zasobność portfela. Chyba, że chodzi wyłącznie o czystą potrzebę posiadania na pokaz.
    Widać analogia mnie trochę przerosła. Nie wiem w jaki sposób chcesz dokręcić telewizor do bagnetu EF, ale być może masz jakiś sposób.
    Ja jestem jednym z tych, którym udaje się w końcu wycisnąć z posiadanego sprzętu wszystko, co tylko potrafi. Stąd zadowalanie się czymś gorszym, nie zawsze jest dobrym wyjściem. Po prostu nie opłaca się kupować gorszego szkła "na pół roku" i sprzedawać go ze sporą stratą. Tak samo jak nie opłaca mi się kupować sprzętu używanego, bo kiedyś się to na mnie zemści.
    Teraz musisz się skupić i samemu przemyśleć jak zrobić, żeby wydać więcej i jeszcze zaoszczędzić. Jakby coś w główce zaczęło nagle szczypać, to koniecznie znajdź sobie inny temat do rozważań
    Jarek

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Widać analogia mnie trochę przerosła.
    Też takie wrażenie odniosłem. Niestety nic na to nie jestem w stanie poradzić...
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

panowie Corwin, Arkan, Angmar i inni (choć nie wszyscy) - po co toczycie te spory, kiedy od razu wiadomo, że nie chcecie się niczego dowiedzieć, tylko udowodnić swoje Dajcie spokój, bo się głupawy wątek robi, nie ma co się tak zacietrzewiać.

BTW rozumiem doskonale istotę pytania o oszczędzenie pieniędzy przy zakupie 85/1.8 zamiast 85/1.2L. I Corwin nie miałeś racji ze swoją ironią o 600/4 IS L, bo to nie chodzi o to czy on jest "do ****", tylko czy kupienie 500/4 IS L nie ma większego sensu z wielu względów. Ponieważ dyskusja ma tyle rozwiązań ilu fotografów, proponuję zaprzestanie tej niemądrej kłótni. Zaraz zaczniecie się wzajemnie obrzucać inwekywami.

Zapytam i może ktoś mi odpowie - czy ten słynny automatyczny MF (i AF) jest faktycznie taki bezwładny i powolny jak się słyszy? Dało by się tym zrobić coś w ruchu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Zapytam i może ktoś mi odpowie - czy ten słynny automatyczny MF (i AF) jest faktycznie taki bezwładny i powolny jak się słyszy? Dało by się tym zrobić coś w ruchu
    Jesli obiektyw musi przeleciec pelen zakres od 1m do nieskonczonosci,
    to faktycznie troche trwa. Z kolei gdy jestes w okolicach twojego
    zakresu, to moim zdaniem blyskawicznie lokuje sie na focus.
    Pomaga mu chyba znacznie ilosc swiatla, jaka przyjmuje.
    W ruchu - nie sadze, by sledzacy AF nadawal sie zbytnio do powaznych
    zastosowan, ale kto wie?

Domyślnie

Nie jest to błyskawica, ale... to w znacznym stopniu zależy w jakim trybie fotografujesz, co i jakim body.

Przy AI Servo AF jest szybszy niż przy One Shot. Wiąze się to z tym ze przeostrzanie w tym trybie jest zazwyczaj na obiekt we względnie podobnej płaszczyźnie.
    Powolność AF jest odczuwalna wtedy gdy, tak jak napisał snowboarder, przeostrza sie z nieskończoności na coś bliskiego (a więc w praktyce pierwsze ostrzenie, ponieważ w 85L zaleca się ustawiać przy wyłączaniu aparatu właśnie na nieskończoność).
    Generalnie, z 20D całkiem nieźle się przy biegnących pieskach (na sporcie nie próbowałem) ale jednak nie jest to 135L czy 85/1.8 i trzeba być tego świadomym żeby uniknąć rozczarowań.

Z serią 1D/Ds AF jest znacznie szybszy (Arkan może potwierdzić) i tutaj nie powinno byc zadnego problemu nawet przy sportach halowych.

Pisałem juz troszkę o tym w http://canon-board.info/showthread.php?t=5856&page=2

Co do manual focus - szkło nie ma FTM. Pierscien MF chodzi baardzo płynnie, umożliwiając bardzo dokładne ustawienie ostrości. MF pracuje tylko gdy obiektyw jest na WŁĄCZONYM body.

Pozdrawiam

Amber
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 11-12-2005 o 19:54
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

po co toczycie te spory, kiedy od razu wiadomo, że nie chcecie się niczego dowiedzieć, tylko udowodnić swoje Dajcie spokój, bo się głupawy wątek robi, nie ma co się tak zacietrzewiać.
    Na tym właśnie polega istota dyskusji - rozmawiają ze sobą ludzie o różnych poglądach na omawiany temat, starając się je argumentować.

Twoim zdaniem dyskusja jest nieuzasadniona? Wszyscy powinni sobie przytakiwać? W takim układzie masz na myśli nie dyskusję, a wzajemne smarowanie sobie **** miodem w tak zwanym Towarzystwie Wzajemnej Adoracji. Nie przeczę - takie smarowanie **** miodem jest słodkie i przyjemne... problem polega na tym, że w żaden sposób nie rozwijające.

Jeśli tobie to odpowiada to "no problem, enjoy". Ja przywykłem do konsktuktywnego traktowania zagadnień, tak, abym mógł wynieść z tego jakąś nową wiedzę. Ale oczywiście potrafię zrozumieć, że dla niektórych dążenie do pogłębiania wiedzy może być zachowaniem obcym i nienaturalnym. W takiej sytuacji mogę co najwyżej wyrazić moje współczucie...
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szkoda, że jako jedyny nie potrafisz ugryźć się w jęzor. Cóż, już wcześniej napisałem, że m.in. ty już wiesz co jest słuszne. Ja się nie będę wdawał w jałowe przetargi.

porafisz choć odpowiedzieć na moje pytanie :rolleyes:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów