Cytat Zamieszczone przez chomsky
Znajac 85/1,8 mysle, że sprawiac sie bedzie identycznie, jesli nie lepiej. No moze troche gorzej?
Że co ?! Jeśli nie lepiej. Gdzieś na Mirandzie facet zrobił dwie foty w hipermarkecie i 85 i 85L. To były dwa różne światy jeśli chodzi o kontrast, kolor.
Pozostaje kwestia na ile to 1 EV uratuje komu skore.
Kup sobie 20D, zobacz ten piep***ny banding. Zobacz zrujnowany zazwyczaj niebieski kanał. Zresztą na dpreview pojawia się coraz więcej bandingu z 5D (podczas AI Servo w połączeniu z niektórymi szkłami). Ja się nie znam, ale tak sobie myślę, że im więcej światła pójdzie na matrycę tym lepiej doświetlę niebieski, który zazwyczaj jest niedoświetlany w porównaniu z zielonym, nie wspominając już o czerwonym.
Dla mnie to 1EV to dużo, bo z rawa można kolejne 2EV podciągnąć (mówie tu o sytuacjach extremalnych). Niedługo będę odbijał ISO6400 z 85. Zobaczymy jak wyjdzie 13x18 na początek. Gdybym miał to 1EV to zdjęcie miało by zdecydowanie mniej szumu. Niewiem czy to może uratować skórę, ja bym nie miał nic przeciwko.
Ktos kto kupuje takie szklo nie rusza sie bez solidnego statywu i nawet w miare dobrym swietle foci przy jego pomocy.
Baju baj. Każdy foci jak chce czym chce.
Bardziej dynamicznie poruszajacy sie portrecista- w terenie- z uwagi na najkrotsza z mozliwych portretowa ogniskowa, bedzie musial zrezygnowac z 1,2. Nie tylko z powodu kiepskiej jakosci odwzorowania na pelnej dziurze ale z powodu papierowej glebi ostrosci.
Zgoda, ale tylko w odniesieniu do pełnej klatki.
ogniskowa 85 wymusza napieranie na modela ( niektorzy tego nie lubia )
Dziękuję w tym miejscu Arkanowi za uświadomienie mi tego. 85 jest dla mnie idealną ogniskową do zdecydowanej większośći moich zdjęć. Niestety na 20D. W przyszłości planuję pełną klatkę i dlatego 135L już dawno siedzi u mnie w zestawie.
Sam osobiscie wole 135mm do klasycznego portretu- biustu, twarzy. Ale to kwestia bardzo umowna.
czesc. ch.
Jak wyżej 8) co nie zmienia faktu, że 85L nie jest używany tylko do portetu! Gdy nie ma światła kręcisz w lewo na 1,2 i klikasz.