Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 140

Wątek: Canon 85 f1.2L na 5D - sample i zachwyty

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Czy nie lepszym pomyslem bylby 85/1,8- bardzo fajny optycznie, lekki, maly i znacznie tanszy? Nie jestem pewien ale chyba nie odbiegalby jakosciowo od kobyly 1,2. Pozostaje kwestia jasnosci 1 EV. No ale do focenia cegiel i czegos co przypomina fioletowe szklanki chyba 1,8 by wystarczylo. E tam 2,8 by wystarczylo spokojnie. Fajne posty, szczegolnie na pierwszej stronie. Dziekujemy, mielismy fajny dzien po lekturze. Pozdrawia was cala ekipa "2,8". Idziemy sie upic z rozpaczy.
    czesc.ch.
    Tutaj masz porównanie tych szkieł:
    http://canon-board.info/showthread.p...610#post109610
    Jak zwykle mogłeś się powstrzymać od porównań i przytyków.
    Czy Tobie to szkło jest potrzebne - nie wiem. Kiedyś już pisałem o potrzebach i umiejętności wykorzystania szkieł. Nic więcej nie mam do dodania.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Dla mnie nieodgadniona zagadką jest pytanie: dlaczego Canon po zrobieniu szkła 85/1,8 (doskonałego) wyprodukował szkła 85/1,2 (badziewie). Bo tak wynika z wielu postów. Za jakiś czas dowiemy się, że 50/1,8 jest super i w dodatku z duszą, a na pewno kultowe. A 50/1,4 to tandetny szmelc.
    Panowie! Drodzy! Jasne szkła produkuje się dla ludzi, którzy potrafią je wykorzystać! Mają pomysły na to jak wycisnąć tę jakść. Jak ją przelać na papier. Jak ktoś tego widzi, to nie zobaczy.
    Zauważyłem jeszcze, że na forum strach jest się pochwalić sprzętem z najwyższej półki. Zaraz oskarżenia o onanizm, przytyki i kpinki w stylu "a ja to na kicie osiągam podobne efekty". To se osiągaj jeden z drugim. Wiem, że dla niektórych nie ma większej różnicy między "piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy".
    PS.
    Zamówiłem 85/f1,2. A co!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja też zachorowałem i czekam na dostawę.Kieszeń tylko boli!

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Dla mnie nieodgadniona zagadką jest pytanie: dlaczego Canon po zrobieniu szkła 85/1,8 (doskonałego) wyprodukował szkła 85/1,2 ...
    Odpowiedź jest banalna i dziwię się, że taki stary chłop jak Ty sam na to nie wpadłeś - dlatego, że znaleźli się chętni, którzy chcieli ten obiektyw zakupić!
    Przez analogię - dlaczego produkuje się samochody Maybach? Przecież użyteczność takiej Toyoty Avalon kosztującej z wszystkimi ekstrasami co najmniej 10x mniej niż najtańszy Maybach, jest pod każdym względem dużo większa!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale ta przyjemność jazdy Maybach'em - cudo, cudo, cudo.
    Mam nadzieję iż 85/1,2 będzie taki sam

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ChrisB
    Ale ta przyjemność jazdy Maybach'em - cudo, cudo, cudo.
    Mam nadzieję iż 85/1,2 będzie taki sam
    Tutaj już wkraczamy w sferę zjawisk nadprzyrodzonych, a na tym ja się w ogóle nie znam.

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    wiec
    wracajac troche do zdjec i na pocieszenie, ze szklem f2.8 tez da sie
    zrobic ciekawe zdjecie, dwa z wczoraj: wschod i zachod slonca
    (drugie zdjecie zrobione przy f2.8 ).

Bardzo fajne zdjecia, szczegolnie drugie- surferskie , ekstra swiatlo. Mozna wiedziec gdzie je robiles, pewnie OC, albo okolice, ale gdzie dokladnie?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Znajac 85/1,8 mysle, że sprawiac sie bedzie identycznie, jesli nie lepiej. No moze troche gorzej?
    Że co ?! Jeśli nie lepiej. Gdzieś na Mirandzie facet zrobił dwie foty w hipermarkecie i 85 i 85L. To były dwa różne światy jeśli chodzi o kontrast, kolor.
    Pozostaje kwestia na ile to 1 EV uratuje komu skore.
    Kup sobie 20D, zobacz ten piep***ny banding. Zobacz zrujnowany zazwyczaj niebieski kanał. Zresztą na dpreview pojawia się coraz więcej bandingu z 5D (podczas AI Servo w połączeniu z niektórymi szkłami). Ja się nie znam, ale tak sobie myślę, że im więcej światła pójdzie na matrycę tym lepiej doświetlę niebieski, który zazwyczaj jest niedoświetlany w porównaniu z zielonym, nie wspominając już o czerwonym.
    Dla mnie to 1EV to dużo, bo z rawa można kolejne 2EV podciągnąć (mówie tu o sytuacjach extremalnych). Niedługo będę odbijał ISO6400 z 85. Zobaczymy jak wyjdzie 13x18 na początek. Gdybym miał to 1EV to zdjęcie miało by zdecydowanie mniej szumu. Niewiem czy to może uratować skórę, ja bym nie miał nic przeciwko.
    Ktos kto kupuje takie szklo nie rusza sie bez solidnego statywu i nawet w miare dobrym swietle foci przy jego pomocy.
    Baju baj. Każdy foci jak chce czym chce.
    Bardziej dynamicznie poruszajacy sie portrecista- w terenie- z uwagi na najkrotsza z mozliwych portretowa ogniskowa, bedzie musial zrezygnowac z 1,2. Nie tylko z powodu kiepskiej jakosci odwzorowania na pelnej dziurze ale z powodu papierowej glebi ostrosci.
    Zgoda, ale tylko w odniesieniu do pełnej klatki.
    ogniskowa 85 wymusza napieranie na modela ( niektorzy tego nie lubia )
    Dziękuję w tym miejscu Arkanowi za uświadomienie mi tego. 85 jest dla mnie idealną ogniskową do zdecydowanej większośći moich zdjęć. Niestety na 20D. W przyszłości planuję pełną klatkę i dlatego 135L już dawno siedzi u mnie w zestawie.
    Sam osobiscie wole 135mm do klasycznego portretu- biustu, twarzy. Ale to kwestia bardzo umowna.
    czesc. ch.
    Jak wyżej 8) co nie zmienia faktu, że 85L nie jest używany tylko do portetu! Gdy nie ma światła kręcisz w lewo na 1,2 i klikasz.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woland
    Bardzo fajne zdjecia, szczegolnie drugie- surferskie , ekstra swiatlo. Mozna wiedziec gdzie je robiles, pewnie OC, albo okolice, ale gdzie dokladnie?
    Dzieki, to jest zrobione na jednej z kultowych plaz w okolicach Malibu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Snowboarder- na pewno szkielko jest bardzo zacne, pieknie zbudowane, zapewne komus tam potrzebne. Tylko do zwyklej pracy troszke za duze i za ciezkie.
    nie jest az tak ciezkie, wazy mniej wiecej tyle, co 5D

wyobrazam sobie zmiany takich szkiel, noszenie kilku podobnej jakosci itp. W naszych realiach poslugiwanie sie nimi jest absolutnie nieuzasadnione a niektore posciki w tym temacie sa super wesole i wydaja swiadectwo o swiadomosci fotograficznej autorow.
    chodzi ci o chybiona glebie ostosci? To juz wina fotografow,
    ale szklo wlasnie po to jest, dla mnie ta waska DOF jest glownym
    powodem posiadania tego szkla.

Znajac 85/1,8 mysle, że sprawiac sie bedzie identycznie, jesli nie lepiej. No moze troche gorzej? Absolutnie jest to bez znaczenia w kazdej dziedzinie fotografii. Pozostaje kwestia na ile to 1 EV uratuje komu skore.
    Dla mnie to szok, jak duza roznice robie ten stop

Ktos kto kupuje takie szklo nie rusza sie bez solidnego statywu i nawet w miare dobrym swietle foci przy jego pomocy. Bardziej dynamicznie poruszajacy sie portrecista- w terenie- z uwagi na najkrotsza z mozliwych portretowa ogniskowa, bedzie musial zrezygnowac z 1,2. Nie tylko z powodu kiepskiej jakosci odwzorowania na pelnej dziurze ale z powodu papierowej glebi ostrosci.

Tu sie totalnie nie zgadzam. Poza tym ono nie jest tylko do
    portretu! To jakies chore zalozenie, pokaze ci zdjecia totalnie
    nie portretowe, ktore swietnie pokazuja do czego mozna to szklo
    uzywac...

Jak mi napisal jeden z kolegow zasadnosc uzywania takich szkiel pozostaje jedynie taka, ze w wizjerze jest z nimi bardzo fajno i bardzo jasno. O tak! W tym wypadku sie zgadzam.
    Nie pamietam jak tam z najblizsza oglegloscia focenia w 85/1,2, ale w 85/1,8 nie bylo z tym ciekawie i uzyskanie naprawde ciasno skadrowanych portretow bylo niemozliwe. ogniskowa 85 wymusza napieranie na modela ( niektorzy tego nie lubia ) za to fajnie sie nim foci cale sylwetki, amerykanskie kadry itp.
    Sam osobiscie wole 135mm do klasycznego portretu- biustu, twarzy. Ale to kwestia bardzo umowna.
    czesc. ch.

Oba sa swietne. Ja majac 200 f2.8L wolalem miec 85L do kompletu,
    ale 135L jak najbardziej zasluguje na okreslenie "magiczne".
    Szczerze przez twoja opinie czuc brak doswiadczenia z tym szklem,
    proponuje, pozycz i wyprobuj i potem napisz ;-)

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów