Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 140

Wątek: Canon 85 f1.2L na 5D - sample i zachwyty

Domyślnie

Chomsky, brawo za napisanie o GO, sam czytajac Dpreview zdziwilem sie jak niezmiernie wazna, dla przynajmniej polowy osob jest wlasciwa, czytaj: jak najmniejsza, Glebia Ostrosci. Mozna by rzec, ze przy fotografii portretowej to najwazniejsza rzecz. Dla mnie to poczatek fotograficznego obledu: GO i bokeh
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Dla mnie to poczatek fotograficznego obledu: GO i bokeh
    Nareszcie ktoś to dobitnie napisał!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak.. Teraz zacznie się wylewanie żali i pomyj, jakie to szkło jest do ****. Obiektyw ma mieć określone możliwości. A fotograf powinien wiedzieć, czy użyć go na f/1.2 czy f/2.8.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Chomsky, brawo za napisanie o GO, sam czytajac Dpreview zdziwilem sie jak niezmiernie wazna, dla przynajmniej polowy osob jest wlasciwa, czytaj: jak najmniejsza, Glebia Ostrosci. Mozna by rzec, ze przy fotografii portretowej to najwazniejsza rzecz. Dla mnie to poczatek fotograficznego obledu: GO i bokeh

Obłęd!!!
    W głowie się nie mieści że dla tak wielu ludzi większe znaczenie może mieć malarska plastyczność zdjęcia niż ostrość wszystkich elementów!!!

A może troszkę tolerancji Panowie dla odmiennego punktu widzenia (nawet jesli jest on sprzeczny z tym czego Was uczono.. )?
    Wind i ...ciągłe wydatki...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Obłęd!!!
    W głowie się nie mieści że dla tak wielu ludzi większe znaczenie może mieć malarska plastyczność zdjęcia niż ostrość wszystkich elementów!!!
    ech... a mnie sie w glowie nie miesci, ze to wszystko ma na liscie priorytetow wyzsza pozycje niz sens zdjecia

kurcze, mam nieodparte wrazenie, ze to idzie w kierunku dyskusji, czy lepiej jesli Adam Malysz ma kask o takiej to a takiej oplywowosci, czy tez jesli narty sa koloru zielonego.
    kiedy tak naprawde liczy sie to ile skoczyl. a te rzeczy sa tylko zagadnieniem posrednim. nie celem samym w sobie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ech... a mnie sie w glowie nie miesci, ze to wszystko ma na liscie priorytetow wyzsza pozycje niz sens zdjecia

kurcze, mam nieodparte wrazenie, ze to idzie w kierunku dyskusji, czy lepiej jesli Adam Malysz ma kask o takiej to a takiej oplywowosci, czy tez jesli narty sa koloru zielonego.
    kiedy tak naprawde liczy sie to ile skoczyl. a te rzeczy sa tylko zagadnieniem posrednim. nie celem samym w sobie
    Akustyk,

to może po prostu pozwólmy innym ludziom robić zdjęcia w taki sposób, w jakiwłasnie dla NICH mają największy sens czy tez najlepszą formę? (lub też trafiają w preferencje klientów dla których są przeznaczone)
    Nawet jesli to jest sprzeczne z naszym gustem, czy tez z gustem naszych nauczycieli?

Pozdrawiam
    Amber
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 11-12-2005 o 11:39

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    No tak.. Teraz zacznie się wylewanie żali i pomyj, jakie to szkło jest do ****. Obiektyw ma mieć określone możliwości. A fotograf powinien wiedzieć, czy użyć go na f/1.2 czy f/2.8.
    Bardzo dobrze powiedziane. Mam propozycję żeby wszyscy którzy tak krytykują to szkło wzieli je do ręki i dopiero po zapoznani się z nim, wykonaniu kilkunastu zdjęć wypowiadali się.

A tak z innej beczki czy 600/4 IS też jest do ****? Bo minimalna odległość ostrzenia to tak mniej więcej 5.5 metra? Bo dużo waży i mało kiedy jest przydatna? Powiedzcie to komuś kto bawi się w fotografowanie ptaków to was wyrzuci przez okno....

Jesteście po prostu przykładem tradycyjnej polskiej mentalności. Jeśli ja tego nie mam i w tej chwili mnie na to nie stać to należy to skrytykować i wszystkich którzy mieliby ochotę to posiadać odwieść za wszelką cenę od tego pomysłu. Rozpisujecie się tutaj często o tym jak to chcielibyście mieć 135L/2, 85L/1.2, 50/1.4 i inne high-endowe obiektywy ale czy mieliście je w rękach, czy potraficie je wykorzystać? Jeśli tak to pokażcie zdjęcia (nie pudełka, tablice testowe tylko zdjęcia). Ja w swojej kolekcji (taki onanizm sprzętowy) mam te uwielbiane szkła i co z tego? Skoro nie jestem tak dobry żeby wykorzystać w pełni ich potencjał. Ale pracuję nad tym żeby to zmienić i może wtedy pochwalę się publicznie efektami.

Więc skończcie z krytyką tego co ktoś pokazał na swoich stronach jeśli nie możecie tego podeprzeć własnymi lepszymi zdjeciami. Owszem widziałem na tym forum kilku fotografów którzy coś repezentują ale o dziwo bardzo mało pada z ich ust słów krytyki, raczej starają się pomóc... ale chyba wcale mnie to nie dziwi.

Pozdrawiam
    Corwin
    2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Domyślnie

Corwin,
    hm.. ująłeś to nieco dosadniej niż ja

Dla rozluźnienia kilka fotek z wczorajszego pokazu mody słubnej. Czym robione? ... )

1.
    2.
    3.
    4.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    No tak.. Teraz zacznie się wylewanie żali i pomyj, jakie to szkło jest do ****.
    ale Jarkowi czy Jurkowi nie chodzi przecież chyba o wylewanie pomyj i plucie na kawałek metalu i szkła :rolleyes:

Chodzi o manię fotografów do bezkrytycznego robienia zdjęć w zakresie przysłony niedostępnym dla innych (czytaj tych którzy nie mają kasy, zainteresowania tematem itd). Mało brakuje a pojawią się w sieci zdjęcia pejzażu robione przy F1.2

Co do samego szkła to proponuję porównać jego jakość optyczną z rewelacyjną skąd inną wersją f1.8. Widać od razu, że nie chodzi tylko o kilogramy szkła do opłacenia - to jest bardzo dobrej jakości szkło
    85mm F1.8
    85mm F1.2
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Akustyk,
    to może po prostu pozwólmy innym ludziom robić zdjęcia w taki sposób, w jakiwłasnie dla NICH mają największy sens czy tez najlepszą formę? (lub też trafiają w preferencje klientów dla których są przeznaczone)
    Nawet jesli to jest sprzeczne z naszym gustem, czy tez z gustem naszych nauczycieli?
    a to juz uwaga nie do mnie. ja nie krytykuje ani 85/1.2L (ktore na zdjeciach, nawiasem mowiac, podoba mi sie zaj... i tu nie ma zadnej dyskusji i porownywania z 50/1.4). smieszy mnie tylko czysto onanistyczne walenie zdjecia w zdjecie przy f/1.2, ktore ostatnio jest goraczkowo uprawiane w zwiazku z budzetowym FF. tylko tyle

a co do priorytetow - jestem jednak zdania, ze samo f/1.2 zdjecia nie robi i chocby ten pokaz powyzej sprzedal sie bardziej ze wzgledu na temat i sens zdjec, niz na obiektyw, ktorym zostaly wykonane albo dziurke do jakiej go otwarto.

mysle tez, ze inni przedpiszcy tez cos podobnego mieli na mysli.

natomiast jesli kogos stac na 85/1.2L czy inne podobne szklo i kupuje je tylko po to zeby robic cegly czy inne "inspirujace" motywy testowe - mnie to nie przeszkadza. droga wolna.
    co najwyzej posmieje sie, jesli taki ktos zaczyna udawac fotografa i pokazywac takie zdjecia publicznie (jak cytowany tu czesto Rodrigo i jego "arcydziela" z Indii) jako wielka sztuke. przy wtorze innych onanistow takie rzeczy zdobywaja poklask, ale dobrego fotografa z onanisty nie uczynia. chocby skaly sraly...

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów