Pokaż wyniki od 91 do 100 z 140

Wątek: Canon 85 f1.2L na 5D - sample i zachwyty

Widok wątkowy

Domyślnie

Luk,
    50 1.4 to swietne szkło. I jeszcze raz powtórzę - cieszę się ze jesteś z niego zadowolony
    Oceny optycznie 85L są różne - co strona to inaczej. Np. na www.photodo.com ma rating optyczny 4.6 (drugie szkło canona, za 200 1.8). .
    Dla mnie osobiscie ma znaczenie to co mam w ręku i to co widze w praktyce, a nie to co na papierze czy w necie. Gawędziarstwo na temat produktów o których tylko gdzies wyczytalem nie jest raczej moim ulubionym zajęciem.
    Szczęśliwie się składa ze mam 50/1.4 i 85L , miałem 85 1.8. I nie mam zamiaru nikogo przekonywać czy zachęcać do ktoregokolwiek z tych szkieł. Każde z nich ma swoje zalety i wady.

Co do bokeh-u - kiedys pisalem - nie ma sensu dyskutowac na podstawie kalkulatorów i wyliczen ktora GO jest mniejsza. Bo GO z 200/2.8 będzie jeszcze węższa...
    "Magia" 85L przy 1.2 czy 1.4 polega na tym W JAKI SPOSOB następuje przejscie z ostrego obszaru w obszar nieostrości. Na papierze czy wyliczeniach tego nie zobaczysz.

Zachęcam - zamiast podstawiać dane do kalkulatora - weż do ręki 85L i zrób kilka zdjęć Potem je obejrzyj - nawet bez porównywania z 50.1,4. Tylko tyle

Pozdrawiam

P.S. - Relacja ceny do jakości - nie wiem czy to jest tematem tego wątku ale.. jesli już to dla każdego z nas będzie ona inna. Jakość to pojecie baardzo subiektywne
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 09-12-2005 o 18:46
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Uprawnienia umieszczania postów