Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 5D mark II - pada migawka

Domyślnie

Migawkę masz sprawną.
    Jarzeniówki włączają się i wyłączają z częstotliwością 50Hz. Dlatego ich temp. barwy waha się w pewnym zakresie. Stąd kolorowy pasek.

Domyślnie

Heh. Oczywiście dzieje się to, co na każdym polskim forum. Dużo chętniej czytam ze zrozumieniem jasne porady niż rebusy i zgryźliwe uwagi.. Ale pewnie będąc 'forumowym mądralą' lub 'początkiem nałogu' też będę cwaniakować

Mimo wszystko, dziękuję tym życzliwym za wyjaśnienie akcji z jarzeniówką. Widocznie wcześniej nie miałem okazji fotografować przy takim świetle i trochę spanikowałem. To nie zmienia jednak faktu, że pozostaje sprawa z zawiechą :/

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfry Zobacz posta
    Heh. Oczywiście dzieje się to, co na każdym polskim forum. Dużo chętniej czytam ze zrozumieniem jasne porady niż rebusy i zgryźliwe uwagi.. Ale pewnie będąc 'forumowym mądralą' lub 'początkiem nałogu' też będę cwaniakować

Mimo wszystko, dziękuję tym życzliwym za wyjaśnienie akcji z jarzeniówką. Widocznie wcześniej nie miałem okazji fotografować przy takim świetle i trochę spanikowałem. To nie zmienia jednak faktu, że pozostaje sprawa z zawiechą :/
    Przecież napisałem Ci wcześniej, że za wieszanie aparatu jest najprawdopodobniej odpowiedzialny spust migawki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja podejrzewam, że ta jarzeniówka ma identyczną częstotliwość pracy jak migawka i wprowadza zakłócenia

tomfry ------> Takie jajca ludzie wypisują, że powstrzymać się nie mogłem. Najlepiej zrobisz jak oddasz sprzęt do serwisu. Uszkodzenie może mieć charakter elektroniczny albo mechaniczny. To określi serwis. Zadzwoń na Żytnią to Ci powiedzą czy w okolicach Opola, Wrocławia mają jakiś punkt gdzie można oddać sprzęt czy też należy wysłać bezpośrednio do nich.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

jak nie wierzysz ze to jarzeniowki wina to sprzedaj mi swoj aparat za cene rynkowa minus koszt migawki
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

ArekLodzPL, dzięki za podpowiedź. Mam nadzieję, że Twoje podejrzenie się sprawdzi.

Shadow, chodzi mi raczej o całkiem inny serwis niż ten na Żytniej. Opisałem całą sytuację serwisantowi i spytałem czy wysłać aparat. Odpisał, że mogę wysłać ale jeśli usterka nie jest trwała to mogą nic nie wykryć. Aparat potrafi się zawiesić raz na dwa tysiące zdjęć ale po chwili już działa więc nie wiedzą jak to zbadać :/

trampek, daj spokój. Już wierzę ;]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

To fakt. Tego typu usterki zawsze są trudne do zdiagnozowania. Co do serwisów to sam wiesz, że dużo jest różnych pseudofachowców, którzy nie dysponują oryginalnymi częściami tylko improwizują. Zrobisz oczywiście jak będziesz uważał.

Domyślnie

Nie chciałbym trafić na pseudo-fachowca, dlatego pytam na forum, licząc, że ktoś zna porządny serwis godny polecenia. W Opolu ten rynek przedstawia się dość biednie ale podejrzewam, że we Wrocławiu ktoś by się znalazł. A pojutrze jadę na kilka dni do Krakowa, więc też byłaby okazja.

kszysztofr, dzięki za linka. Sprawdziłem czas naświetlania w innych zafarbowanych kadrach i waha się on dość znacząco: 1/1250, 1/500, 1/400, 1/320, 1/250, 1/200, 1/160.. Dłuższych czasów już nie użyłem ale poniżej 1/100 nawet wolę nie schodzić żeby nie poruszyć. Jedyne wyjście to chyba cykać w serii i liczyć na trafienie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów