Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 5D mark II - pada migawka

Unhappy 5D mark II - pada migawka

Witajcie!

Od jakiegoś czasu mój aparat miewał chwilowe 'zawieszki' - po wciśnięciu spustu, lustro się podnosiło i nie chciało opaść, przy tym brak reakcji przycisków, czasem również on/off, dopiero wyjęcie baterii coś mogło zdziałać.

Było to umiarkowanie dokuczliwe. Podejrzewałem od razu kłopoty z migawką, jednakże opisanie problemu w mailu do naszego ukochanego serwisu, spotkało się z mocnym zaskoczeniem serwisanta. Nie był on w stanie sklasyfikować problemu, namawiał na wysłanie aparatu do zbadania, na co nie mogłem sobie akurat pozwolić.

Postanowiłem więc zacisnąć zęby i przyzwyczaić się do życia z ów usterką aż tu dzisiaj nastąpiło kolejne niepokojące zdarzenie - niektóre zdjęcia są w połowie jakby żółtawo-niedoświetlone, co utwierdza mnie w przekonaniu, że migawka nie nadąża już za moim wprawnym palcem wskazującym Zerknijcie na zdjęcie, może się mylę?

Sprawdziłem przebieg w 40dshuttercount. Wykazał 54.114 klapnięć, czyli dopiero nieco ponad 1/3 tego, co podaje producent jako żywotność :/

Poniżej zdjęcia wykonane jedno po drugim, w trybie seryjnym, przy tych samych ustawieniach (f/2.0, 1/1250s) i balansie bieli.

Dobra, koniec użalania. Teraz pytanie do Was. Czy zna ktoś z Was godny polecenia serwis w okolicach Opola, ewentualnie Wrocławia lub Krakowa, który wymieni migawkę w rozsądnej cenie?

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Wydłuż czas naświetlania.

Domyślnie

Yyy.. a po co i dlaczego? Czy przy dłuższych czasach migawka pożyje dłużej i aparat nie będzie się zawieszać? Nie widzę związku jakoś..

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Aparat nie lubi się ze światłem jarzeniowym
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

robiłeś to zdjęcie przy jarzeniówce ? Bo jeżeli tak to jest normalny objaw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfry Zobacz posta
    Dobra, koniec użalania. Teraz pytanie do Was. Czy zna ktoś z Was godny polecenia serwis w okolicach Opola, ewentualnie Wrocławia lub Krakowa, który wymieni migawkę w rozsądnej cenie?
    Zadzwoń na Żytnią, przy tym przebiegu zrobią Ci to prawdopodobnie za friko, nawet jeśli jest już po gwarancji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście przy założeniu, że to migawka.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 21-11-2010 o 19:43 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Światło było słabe i wysoko na suficie więc nie zwróciłem uwagi co to za żarówki. Ale podejrzewam, że nawet gdyby aparat motał się z balansem bieli, to całe zdjęcie byłoby jednokolorowe a nie w paski ;>

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Koledzy piszą raczej o częstotliwości świecenia świetlówki a nie o dobieraniu WB ...
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfry Zobacz posta
    Yyy.. a po co i dlaczego? Czy przy dłuższych czasach migawka pożyje dłużej i aparat nie będzie się zawieszać? Nie widzę związku jakoś..
    Ja taki z ciebie majster i wiesz że to migawka - sam wymień zamiast bawić się w filozofa na forum. Masz wątpliwości - serwis, bo jak ktoś ci coś doradzi a okaże się bzdurą, to do doradzojącego będziesz miał pretensje a nie do własnej "dociekliwości"
    pozdrówka

Ps.
    A jak już pytasz, to czytaj ZE ZROZUMIENIEM odpowiedzi.
    regulamin pkt 8

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

oj, towarzystwo nawet nie potrafi czytać w czym problem i doszukuje się problemów w WB
    Jeśli chodzi o opisany problem to raczej nie migawka tylko spust migawki. Miałem podobny problem wiele lat temu w 20D. Wysłałem na żytnią i kosztowała mnie taka wymiana 125,-

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów