"Jakiś chiński" nic nie mówi, najlepiej podać link lub zdjęcie.
Taki chiński
sprawdza się z lampką 300Ws i boxem 80x120, oczywiście nie jest to szczyt stabilności i wysunięcie ramienia jest ograniczone.
"Jakiś chiński" nic nie mówi, najlepiej podać link lub zdjęcie.
Taki chiński
sprawdza się z lampką 300Ws i boxem 80x120, oczywiście nie jest to szczyt stabilności i wysunięcie ramienia jest ograniczone.
dodaj p/wage i bedzie stal nawet jak na maxa wyciagniesz ramie. jak to juz ktos mowil fizyka dziala wszedzie tak samo i jesli srodek ciezkosci przesunie sie po za punkt podparcia to nie ma sily wszystko sie przewroci.
Przeciwwaga to nie problem (na końcu jest haczyk, kiedyś na szybko wieszałem dodatkowo butelki z wodą), chodzi o widocznie wygiętą rurę. Dlatego wolę nie mieć zbyt dużej dźwigni.
A czy ktos probowal poprzeczke z booma jak np. post #31 zamocowac na innym statywie np. air?
bo mi ostatnio co raz slabiej trzymaja zaciski i zastanawialem sie nad wymiana podstawy, a z amortyzatorami powierznymi bylo by latwiej z demontazem
jakos ucichlo
czy ktoś widział i używał taki boom , wygląda jak manfrotto
http://www.lumieretech.com/store/ima...EI-9101D-3.JPG
polecono mi taki
http://milso.com.pl/pl/art/1904/Statyw-STEEL-BOOM-STAND
Darek
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 08-06-2011 o 05:32
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Wszystkie te boomy do 350 zł są identyczne. Różnią się "marką" i ewentualnie odważnikiem. Poza tym to jeden syf. Wiem bo kupiłem. Największa wada wg mnie to pokrycie rurek lakierem i bardzo kiepskie zaciski/ Wystarczy, zamocować lampę a wszystko się obraca i kompletnie nie trzyma w miejscu. Zaciski są słabiutkie i prawdopodobnie odrapanie farby dopiero spowoduję, że zwiększone tarcie zatrzyma rurki na swoim miejscu. Prawda taka, ze trzeba wydać min 1000 zł na porządną konstrukcję. Kitowa przeciwwaga oczywiście również jest bezsensownie mała, nie daje prawie nic, gdy lampa jest na swoim miejscy. Brak haków do zawieszania przeciwwagi to kolejny minus, ale akurat to nie jest zasadniczy problem.
Myślę, że to co kolega przedstawił powyżej to dobre rozwiązanie. Stalowa konstrukcja to jest chyba to! Drogi jak cholera ale pewnie spełnia swoją funkcję jak powinien. Cóż, pewnie za jakiś czas też będę musiał zainwestować w coś takiego.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 18-07-2011 o 19:23
to ja napisze jeszcze jak sobie poradzilem ze swoim problemem z postu #34
zamocowalem poprzeczke nie na statywie air tylko na Powerlux Steel 310 i wszystko sie sprawdza idealnie, wazy sporo wiecej, ale zdecydowanie lepiej dziala i o wiele bardziej stabilnie.
Ile kupiłeś, że porównujesz? Wszystkie dostępne?
Jeden model ma ramię poziome mocowane na końcu statywu (kształt litery T), inny ma podobnie jak uchwyt do blendy, taki "kołowrotek" na pionowej rurce statywu (po zmontowaniu wychodzi coś w kształcie litery X). Pierwszy jakoś się trzyma, drugi najczęściej zjeżdża w dół, a ceny mają bardzo podobne.
Oczywiście lepiej kupić jakiś solidniejszy, bo te chińczyki nie są najlepsze.
mi za to ciagle spada odwaznik![]()