Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: statyw typu BOOM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-oko Zobacz posta
    Mam jakiegos chinskiego booma czy cos podobnego. Jest malo wytrzymaly i w zasadzie tylko malutka lampa wchodzi w gre.
    "Jakiś chiński" nic nie mówi, najlepiej podać link lub zdjęcie.
    Taki chiński
    sprawdza się z lampką 300Ws i boxem 80x120, oczywiście nie jest to szczyt stabilności i wysunięcie ramienia jest ograniczone.

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

dodaj p/wage i bedzie stal nawet jak na maxa wyciagniesz ramie. jak to juz ktos mowil fizyka dziala wszedzie tak samo i jesli srodek ciezkosci przesunie sie po za punkt podparcia to nie ma sily wszystko sie przewroci.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Przeciwwaga to nie problem (na końcu jest haczyk, kiedyś na szybko wieszałem dodatkowo butelki z wodą), chodzi o widocznie wygiętą rurę. Dlatego wolę nie mieć zbyt dużej dźwigni.

Domyślnie

A czy ktos probowal poprzeczke z booma jak np. post #31 zamocowac na innym statywie np. air?
    bo mi ostatnio co raz slabiej trzymaja zaciski i zastanawialem sie nad wymiana podstawy, a z amortyzatorami powierznymi bylo by latwiej z demontazem

Domyślnie

jakos ucichlo

czy ktoś widział i używał taki boom , wygląda jak manfrotto

http://www.lumieretech.com/store/ima...EI-9101D-3.JPG

polecono mi taki

http://milso.com.pl/pl/art/1904/Statyw-STEEL-BOOM-STAND

Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 08-06-2011 o 05:32
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu

Domyślnie

Wszystkie te boomy do 350 zł są identyczne. Różnią się "marką" i ewentualnie odważnikiem. Poza tym to jeden syf. Wiem bo kupiłem. Największa wada wg mnie to pokrycie rurek lakierem i bardzo kiepskie zaciski/ Wystarczy, zamocować lampę a wszystko się obraca i kompletnie nie trzyma w miejscu. Zaciski są słabiutkie i prawdopodobnie odrapanie farby dopiero spowoduję, że zwiększone tarcie zatrzyma rurki na swoim miejscu. Prawda taka, ze trzeba wydać min 1000 zł na porządną konstrukcję. Kitowa przeciwwaga oczywiście również jest bezsensownie mała, nie daje prawie nic, gdy lampa jest na swoim miejscy. Brak haków do zawieszania przeciwwagi to kolejny minus, ale akurat to nie jest zasadniczy problem.

Myślę, że to co kolega przedstawił powyżej to dobre rozwiązanie. Stalowa konstrukcja to jest chyba to! Drogi jak cholera ale pewnie spełnia swoją funkcję jak powinien. Cóż, pewnie za jakiś czas też będę musiał zainwestować w coś takiego.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 18-07-2011 o 19:23

Domyślnie

to ja napisze jeszcze jak sobie poradzilem ze swoim problemem z postu #34
    zamocowalem poprzeczke nie na statywie air tylko na Powerlux Steel 310 i wszystko sie sprawdza idealnie, wazy sporo wiecej, ale zdecydowanie lepiej dziala i o wiele bardziej stabilnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Wszystkie te boomy do 350 zł są identyczne. Różnią się "marką" i ewentualnie odważnikiem. Poza tym to jeden syf. Wiem bo kupiłem.
    Ile kupiłeś, że porównujesz? Wszystkie dostępne?
    Jeden model ma ramię poziome mocowane na końcu statywu (kształt litery T), inny ma podobnie jak uchwyt do blendy, taki "kołowrotek" na pionowej rurce statywu (po zmontowaniu wychodzi coś w kształcie litery X). Pierwszy jakoś się trzyma, drugi najczęściej zjeżdża w dół, a ceny mają bardzo podobne.
    Oczywiście lepiej kupić jakiś solidniejszy, bo te chińczyki nie są najlepsze.

Dopiero zaczyna Awatar mescalito
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    "Jakiś chiński" nic nie mówi, najlepiej podać link lub zdjęcie.
    Taki chiński
    sprawdza się z lampką 300Ws i boxem 80x120, oczywiście nie jest to szczyt stabilności i wysunięcie ramienia jest ograniczone.
    u mnie taki chiński dźwiga lampę z softboxem o średnicy 180cm - wystarczyło dociążyć przeciwwagę. Ba nawet jeździ na kółeczkach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mi za to ciagle spada odwaznik

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów