Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: statyw typu BOOM

Mieszany widok

Domyślnie

Niestety, coś za coś. Nie chcemy wydawać setek złotych na lampy czy statywy, to kupujemy taniej, ale z uwagą na to, że taki produkt ze stali szlachetnej wykonany nie jest.
    Pytałam ostatnio znajomego, który w swoim studiu okazało się, że ma takie dwa quantuum BOOMy i wypowiadał się pochlebnie, więc jestem zaskoczona tymi waszymi narzekaniami tutaj, ale oczywiście, wszystko zalezy od konkretnego modelu.
    Tak czy owak przydatne to jak sie okazuje

Dopiero zaczyna Awatar foto-oko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam jakiegos chinskiego booma czy cos podobnego. Jest malo wytrzymaly i w zasadzie tylko malutka lampa wchodzi w gre. Zawsze zabezpieczam modeli przed upadkiem boom.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-oko Zobacz posta
    Mam jakiegos chinskiego booma czy cos podobnego. Jest malo wytrzymaly i w zasadzie tylko malutka lampa wchodzi w gre.
    "Jakiś chiński" nic nie mówi, najlepiej podać link lub zdjęcie.
    Taki chiński
    sprawdza się z lampką 300Ws i boxem 80x120, oczywiście nie jest to szczyt stabilności i wysunięcie ramienia jest ograniczone.

Dopiero zaczyna Awatar mescalito
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    "Jakiś chiński" nic nie mówi, najlepiej podać link lub zdjęcie.
    Taki chiński
    sprawdza się z lampką 300Ws i boxem 80x120, oczywiście nie jest to szczyt stabilności i wysunięcie ramienia jest ograniczone.
    u mnie taki chiński dźwiga lampę z softboxem o średnicy 180cm - wystarczyło dociążyć przeciwwagę. Ba nawet jeździ na kółeczkach

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Dokladnie. Tez jestem zaskoczony.
    Wczesniej mialem cos duzo slabszego i na tym to faktycznie nie dalo sie zamocowac duzej lampy z okta. Juz myslalem kupic cos z wyzszej polki ale po pomacaniu u znajomego sprawilem sobie ten model i mimo codziennego uzytkowania jest naprawde ok. Moze tez jest tak ze rozne fabryki wykonuja bardzo podobne statywy i jedne sa lepsze od innych?
    Moge np. zmierzyc grubosc scianki kolumny.

Bywalec

Domyślnie

ja nie twierdze ze się nie da lampy powiesić czy że cokolwiek się nie trzyma, wręcz przeciwnie - trzyma; jednak to jak wygląda u mnie pionowa kolumna to już inna sprawa; do tego dochodzą problemy z ruchem w pionie, dlaczego nie trudno się domyślić patrząc na poniższe foto (tak to wygląda po mniej więcej 3 latach użytkowania):

pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

ale ewidentnie sa to wgniecenia od sruby a nie od podkladek ktore sa podluzne w przekroju plaskie C ksztaltne maja za zadanie rozproszyc nacisk koncowki sruby na wiekszym obszarze po to zeby wlasnie taki dolki nie powstawaly.
    Nie wiem jak grube musialy by byc scianki zeby wytrzymac bardz co badz punktowy nacisk zwielokrotniony przez gwint.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    ale ewidentnie sa to wgniecenia od sruby a nie od podkladek ktore sa podluzne w przekroju plaskie C ksztaltne maja za zadanie rozproszyc nacisk koncowki sruby na wiekszym obszarze po to zeby wlasnie taki dolki nie powstawaly.
    no i właśnie całe halo w tym że jak pisałem mam w tym zacisku podkładkę więc teoretycznie to ona powinna przylegać do kolumny i nic takiego nie powinno mieć miejsca a jest inaczej - ale to w sumie nieistotne

co do płaskiego (zeszlifowanego) trzpienia to u mnie praktycznie non stop lampa jest pod kątem ok. 45st w stosunku do ziemi i na standardowym trzpieniu trzyma bez najmniejszego problemu a wisi tam od dłuższego czasu Quantuum S400 z dużym softem - wiec spore i ciężkie bydle
    dodatkowo często manipuluję właśnie w tej płaszczyźnie lampą jak zmieniam kąt padania światła więc od czasu do czau luzuję ten zacisk, obracam i znów skręcam - trzyma w 100% pewnie.

loco75@tlen.pl - z jaką lampa masz taki problem?
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Mam oba w studio i zdecydowanie bardziej opłaca się dołożyć parę złotych i kupić ten boom. Z tym modelem miałem już kilka przygód w momencie zdejmowania przeciwwagi lub lampy. Pierwszy boom poza udźwigiem ma ten plus, że posiada zeszlifowany na płasko trzpień na którym montuje się lampę. Powoduje to, że lampa z ciężkim dyfuzorem nie obraca się i nie świeci pionowo w dół. Poza tym boom na pierwszej na focie na stronie quantuma jest chyba źle poskręcany. Troszkę niewygodnie zdejmowało by się z niego przeciwwagę.

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

trzpien mozna zeszlifowac we wlasnym zakresie - ja sobie nawiercilem
    fakt zdejmowanie lampy wymaga albo pomocy drugiej osoby albo wczesniejszego poluzowania przegubu trzymajacego poprzeczna belke [eh jak ja lubie te opisy ] inaczej przeciwwaga robi swoje i bom lubi sie wywrocic.

ps. po co zdejmowac przeciwwage?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów